Best of 2024! O cafenea din Târgu Mureș pe primul loc la cel mai reușit design din Horeca
Best of 2024! O cafenea din Târgu Mureș pe primul loc la cel mai reușit design din Horeca

Best of 2024! O cafenea din Târgu Mureș pe primul loc la cel mai reușit design din Horeca

Tu știai?

Noi am rămas mască, din cel puțin două motive: 1. că nu am văzut, nu am știut de acest proiect până zilele trecute; 2. Pentru că nu am aflat de o cafenea atât de specială deschisă la Târgu Mureș cu aproximativ un an în urmă!

            Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Deci, premiul cel mare la categoria HORECA al celui mai prestigios concurs de design interior din România s-a decernat în cadrul Galei RIDA ”Romanian Interior Design Association” la începutul verii. Și proiectul este implementat în Târgu Mureș cu o echipă de designeri din Târgu Mureș.

            Cine sunt autorii? AV Interior Designs – o mică echipă de profesioniști formată dintr-o ea Alina Vasu Pop și un el Adrian Viorel Zecses care au găsit într-o picătură forma perfectă pentru o cafenea absolut minunată. 

            Și la fel de important: cine sunt oamenii care au dedicat timp, energie, resurse umane și materiale pentru a avea ”Cafeneaua” orașului? Sunt familia Târnăvean Diana și Călin care au dus la nivel de obsesie detaliile acestui loc: cafeaua, servirea și evident atmosfera.

            Hai să nu mai întindem mult vorba. Cafeneaua Drops (Picături) se află în imediata apropiere a Școlii 18 și dacă vă luați un pic de avânt pe strada Cernavodă puteți urca cu mașina pe terasa lor. Glumim, sunt câteva scări destul de abrupte deci nu vă recomandăm cascadoria cu mașina. În schimb aveți ce să vedeți și poate să gustați.

PREMIEREA CELOR MAI BUNE PROIECTE

Cele mai bune proiecte din album au fost jurizate de o comisie formată din 4 profesioniști de renume, acestea au fost nominalizate și premiate pe scenă pentru calități deosebite în materie de estetică, ergonomie, dar și sustenabilitate și inovație.

REZIDENȚIAL

Locul 1 – Mario Stoica Studio – North Penthouse
Locul 2 – Inedit Works – Altarul Preotului de Romb
Locul 3 – Jon Vas – Iris Harmony



HORECA

Locul 1 – AV-indesign – Drops
Locul 2 – Cristina Marin – Restaurant Garden Retreat
Locul 3 – NKN Arhitectura – Pescada Porto


CORPORATE & RETAIL

Locul 1 – Cristina Blaj – Smith’s Office
Locul 2 – Insigners – Safiens
Locul 3 – Unuplusunu.design – Moldovan Carmangerie

            Aflată la a 8-a ediție, Gala RIDA a marcat și apariția unui album impecabil finisat și redactat privind cele mai bune proiecte din concurs. În continuare redăm textul integral al specialiștilor privind spre munca specialiștilor:

             ”Spaţiul propus de către client necesita o reconfigurare totală, dintr-un cabinet medical, într-o cafenea de specialitate. Astfel, un spaţiu compartimentat, întunecat și întortocheat, cu un singur perete sursă de lumină naturală, a fost transformat, pornind de la ideea de Drops picături – într-unul modern, călduros, unitar și adresat iubitorilor de cafea.

            În ciuda spațiului alungit, dispunerea zonelor a fost gândită în jurul barului, centrul de interes maxim al spaţiului, cu acces pe două axe: un acces rapid dedicat clienţilor care doresc un simplu take-away şi un acces pentru angajaţi și clienţi către băi, anexe și depozit. Am optat pentru poziţionarea barului transversal, cu o construcţie care să integreze si spaţii de șezut, pentru a optimiza capacitatea cafenelei.

            Inspiraţia liniilor curbe ale mobilierului, executat aproape în totalitate la comandă, a venit de la produsul care se dorește promovat – cafeaua, cu forme îndulcite de accente metalizate de cupru, completate prin nuanţele calde ale lemnului si vopselei tavanului. Baza mobilierului abă, blatul de stejar auriu, respectiv tavanul cărămiziu ne duc cu gândul la cafea în straturi, laptele, cafeaua și spuma – pardoseala (un terazzo). Stilul eclectic ales însumează note de modernitate, atât prin liniile curbe ale mobilierului, cât și prin combinaţia de materiale, construcţii metalice, lemn furniruit, vopsea decorativă cu efect de ciment, faiantă bej lucioasă, marcaje de led, riflaje și texturi catifelate în zona de tapițerie. Clientul ne-a permis să experimentăm cu transparenţele policarbonatului, care ascund pereţi de verdeaţă artificială, întrezăriţi pe alocuri cu iluminare si printr-o construcţie în formă de picătură supradimensionată, care rapid a devenit o zonă foarte instagramabilă”.

            De asemenea, o notă de impact vizual a fost identificarea unei colectii de faianţă care a permis crearea logo-ului pe peretele din spatele barului, lucru ce a atras atenţia clienţilor instantaneu. Credem că fiecare colţisor și părticică din amenajare spune o poveste, care merită servită cu o cafea de specialitate.

            Părerea beneficiarului: „Ne-am dorit o cafenea diferită, dar nu aveam nicio idee despre cum să fie. Nu aveam nici măcar numele sau vreun model de urmat. Alina ne-a propus linia de design fluidă, iar apoi au apārut materialele si culorile. Practic ne-am îndrăgostit de proiect de la prima privire.”

            Statul arhitectului/designerului: ”Amenajarea unei cafenele, asemenea celei pe care am realizat-o, necesită un concept care să facă clientul să se identifice cu spaţiul, să-l facă să pășească într-o altă lume, o zonă de confort dedicată special lui. Aceasta se realizează prin compoziția spaţiului, alegerea culorilor potrivite și, în egală măsură, prin iluminat. Îndrăzneala de a folosi culori închise la tavan poate aduce un plus atmosferei, cu condiția să fie aleasă culoarea potrivită și spaţiul să fie iluminat adecvat.”

Denumire proiect: Drops

Denumire studio arhitectură: AV Indesign

Echipă proiect: Alina Vasu Pop, Adrian Viorel Zecses

Autor fotografii: Paul Vasiu

Oras/Localizare: Târgu Mureș

AnuÌ finalizării: 2023

Beneficiari: Diana și Călin Târnăvean

Suprafața utilă: 60mp