Astăzi, 27 ianuarie a.c., la sediul unității a avut loc evaluarea activității desfășurate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș în anul 2022. Comandantul unității, domnul colonel Bitere Ionuț a prezentat bilanțul, cadrelor militare ale unității și sistem de videoconferință- eșalonului superior, reprezentat de șeful Direcției Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, domnul colonel Mîrza Traian.
În anul 2022, efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureș, prin structurile sale de ordine publică și suport, și-au concentrat eforturile în scopul asigurării unui climat optim de siguranță. Prin urmare, au fost organizate și executate un număr de 8.695 misiuni, din care:
- 65 % au reprezentat misiuni de asigurare a ordinii și siguranței publice la diferite evenimente, festivaluri, precum și misiuni de asigurare a ordinii publice în Vama Siret, județul Suceava, în contextul izbucnirii conflictului din Ucraina și de menținere a ordinii publice în județele: Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și Suceava;
- 22% au reprezentat acțiuni de intervenție/restabilire a ordinii și anume: aplanarea unor conflicte, intervenții pentru salvarea-evacuarea unor persoane, căutarea persoanelor dispărute, precum alte situații;
- 8,7% au reprezentat misiuni în colaborare cu structuri ale M.A.I;
- 2,7% au fost acțiuni în cooperare cu alte instituții (silvic, piscicol etc);
- 1,6% au reprezentat acțiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere în fața instanței de judecată.
În cursul anului 2022, față de 2021, s-a dublat numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice, datorită creșterii numărului evenimente desfășurate pe spațiul public precum și a necesității asigurării ordinii în Vama Siret, județul Suceava, pentru gestionarea fluxului de refugiați originari din Ucraina.
Pe timpul misiunilor au fost constatate un număr de 31 de infracțiuni (21 constatate de către patrulele de jandarmi, 10 în cooperare cu efectivele poliției), cu 74 de suspecți identificați, în cele mai multe cazuri pentru infracțiunea de “Tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național”. Tot în acest interval, au fost constatate 1391 de contravenții (din care 1053 avertismente și 338 amenzi în valoare totală de 147.650 lei) din care aproximativ 90% au fost aplicate pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, conform Legii 61/1991 republicată. Printre faptele pentru care au fost aplicate cele mai multe sancțiuni contravenționale, se numără: consumul de alcool în spații publice, adresarea de expresii jignitoare, tulburarea ordinii și liniștii publice, provocarea ori participarea efectivă la scandal în locuri sau localuri publice și apelarea în mod repetat la mila publicului.
Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost desfășurate aproximativ 300 acțiuni preventiv-educative în mediul școlar, în cadrul taberelor de vară, festivaluri și manifestări artistice și sportive, care au avut ca scop informarea populației cu privire la consecințele manifestărilor antisociale. În cadrul acestor activități s-a urmărit promovarea imaginii Jandarmeriei Române și a scolilor militare de subofițeri jandarmi printre viitorii absolvenți de liceu, pentru alegerea unei cariere militare blue-jandarm. La acestea, se adaugă activități desfășurate în sprijinul comunității, din care amintim: plantarea a 800 de arbori cu ocazia Zilei Jandarmeriei, campanii de donare de sânge, campanii de ajutorare a persoanelor aflate în situații dificile.
Mulțumim comunității mureșene și partenerilor instituționali pentru încrederea acordată în anul ce s-a încheiat și sperăm ca în 2023 să consolidăm această încredere depunând, în continuare, efortul necesar pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor!
COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL