Evenimentul din acest an a întrecut cu mult aşteptările organizatorilor, depăşind temerile legate de vremea care nu se anunţa tocmai bună, de concurenţa cu Festivalul Berii Bavareze şi cu Finala Ligii Campionilor. Încă de la primele ore ale dimineţii, sălile de expoziţie au fost asaltate de grupuri de elevi, de părinţi sau bunici, cu copii mari şi mici. Muzeele au fost deschise de la ora 9,00, iar primele activităţi care se adresau copiilor, şi nu numai, au început în Cetatea din Tg-Mureş de la ora 10,00, apoi de la ora 13,00 la Muzeul de Ştiinţele Naturii, la Muzeul de Etnografie şi la Muzeul de Artă. Aici, doritorii au realizat mozaicuri multicolore, au modelat în lut, au desenat pe hârtie colorată sau pe pânză impresiile sau dorinţele lor legate de muzeu, au fost pictaţi pe faţă şi transformaţi în personaje de poveste , au cautat “comori” ca arheologii, sau « dinozauri » ca paleontologii, s-au costumat în dinozauri şi s-au “luptat” ca ei, au pictat vase de ceramică, s-au căţărat “ca alpiniştii” pe peretele artificial, au învăţat să pregătească şi să tipărească hârtie manuală, au redescoperit muzeul prin puzzle, au învăţat să cânte la instrumente muzicale tradiţionale, au realizat expoziţii, sau au participat în echipe la concursul despre orașul nostru. Fluxul a fost continuu, cu greu s-au putut închide atelierele în jurul orei 17,00.
Numărul celor care au admirat expoziţiile a fost mare, cu un maxim între orele 15,00-18,00 când au dominat familiile cu copii, iar apoi altul în intervalul 22,00 – 2,00, când majoritari au fost tinerii. Palatul Culturii a fost de departe campionul numărului de vizitatori, aici se află de altfel şi cele mai multe expoziţii şi galerii de artă, dar nici celelalte muzee nu au fost neglijate; chiar si Cetatea Medievală, în renovare şi ascunsă de cortul celor de la Festivalul Berii a fost pur şi simplu asaltată de publicul curios să descopere activităţile muzeale și expoziția nou vernisată.
În acest an am încercat să contorizăm numărul vizitatorilor cu ajutorul biletelor la tombolă, însă estimările noastre care aveau la bază numărul participanţilor din anul trecut, au fost depăşite, biletele la tombolă epuizându-se până la ora 22,00. Evenimentul Noaptea Muzeelor, bucurându-se de un program generos cu expoziţii noi şi evenimente interactive, a reuşit să convingă peste 20.000 de iubitori de cultură să treacă pragul Muzeului Judeţean Mureş : 14.500 de targumureşeni au vizitat expoziţiile din Palatul Culturii, iar dintre aceştia 4000 au vizitat Galeria de Artă Românească, 4000 au trecut prin Sala Oglinzilor, 2500 prin Galeria de Artă Maghiară, 2000 prin expozițiile de istorie și arheologie și 2000 au participat la proiecția 3D. Cetatea Medievală s-a bucurat de vizita a 2000 de oameni, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară de 1800, iar Muzeul de Ştiinţele Naturii de 1700.
Cei care au participat la vernisaje, lansarea de carte sau activităţi, depăşeşte cifra de 20.000 de concitadini. Probabil unii dintre ei au fost la toate expoziţiile, sau activităţile, oricum numărul participanţilor este impresionant.
Sursa: Muzeul Județean Mureș