Bisericile sunt, de multe ori, singurele monumente cu care unele regiuni sau sate se pot lăuda. De aceea, conservarea bisericilor a devenit, adeseori, o necesitate nu doar religioasă, ci şi culturală. Acesta este şi cazul bisericii din satul Tirimia (judeţul Mureş). Biserica de aici are o vechime de peste 100 de ani, iar momentan, necesită reparaţii foarte importante fiindcă, începând de aproximativ cinci ani, zidurile bisericii crapă tot mai mult.
Crăpăturile
Biserica din Tirimia a fost construită în anul 1908. Dat fiind faptul că acum câţiva ani biserica a început să crape, iar crăpăturile s-au tot lărgit şi înmulţit, preotul local, Horaţiu Sită, a chemat o echipă de experţi să analizeze situaţia şi să propună soluţii pentru ca biserica să poată fi conservată. Echipa de experţi, condusă de arhitectul Nagy Attila din Tîrgu-Mureş, a preluat date importante la sfârşitul săptămânii trecute. „Așteptăm rezultatul analizelor care s-au făcut astăzi (vineri 11 aprilie n.r.), aşteptăm verdictul arhitectului și în funcție de aceasta ne gândim să facem diferite proiecte prin care să accesăm fonduri din mai multe direcții – fonduri locale, fonduri europene și să apelăm la fiii satului. Arhitectul, la prima vedere, a zis că e o problemă cam gravă, deşi nu prezintă un pericol iminent al dărâmării. Au fost încercări de consolidare în 1965, dar se pare că dealul se tot duce și au apărut crăpături vizibile în zona altarului…”, a spus preotul Horaţiu Sită, parohul locului.
De 100 de ani
,,Biserica din Tirimia a fost finalizată în 1908. Pictura s-a realizat în tehnica fresco, în anul 1970-1974. În 1974 a fost sfințită de către episcopul Emilian Birdaş. Lucrări de consolidare au fost făcute în 1965 în timpul părintelui Sămărghițan, când s-au construit niște piloni de susținere. O reparație generală s-a făcut în 2002 când nu erau apărute crăpăturile. Crăpăturile au apărut în urmă cu 5 – 6 ani. Anul trecut s-au accentuat. Nu se știe sigur cauza, dacă este vorba despre alunecări de teren sau despre infiltrații de apă. Numai după ce spune arhitectul vom şti… Și la casa parohială au apărut crăpături vizibile, și la mai multe case din zonă”.
Nevoie de ajutor
Satul Tirimia este un sat cu majoritatea creștinilor în vârstă și cu pensie de CAP, constând în sume foarte mici, deci cu posibilităţi reduse. De aceea, preotul Horaţiu Sită doreşte să iniţieze proiecte care ar putea aduce fonduri pentru consolidarea bisericii. Dar, până în acel moment, orice creştin cu posibilităţi materiale poate contribui la conservarea acestei biserici vechi de peste 100 de ani.
„Solicităm ajutorul tuturor celor care doresc să participe la conservarea acestei biserici pentru că dacă a fost construită cu greu de către strămoșii noștri, de către bunici, străbunici, noi măcar atât avem datoria de a o păstra, de a o conserva, mai ales că biserica are vechime de peste 100 de ani”, a fost apelul lansat de preotul paroh Horaţiu Sită.
Donaţiile pentru conservarea bisericii din Tirimia pot fi făcute în contul în lei deschis la Volksbank – RO80VBBU2511MF2651762701.
Titi Dălălău