O biserică greco-catolică din județul Mureș, care data din secolul al XIX-lea, a fost demolată recent pentru a face loc alteia ortodoxe.
Construcția noului lăcaș de cult a început acum aproape 20 de ani. Cea veche, care fusese, pe lista monumentelor, a fost întâi încercuită de cea nouă, până când a fost pusă la pământ. Reprezentanții bisericii greco-catolice, împreună cu o asociație nonprofit, au făcut demersuri pentru a o păstra atât în instanță la noi, cât și la foruri din străinătate. Potrivit Ministerului Culturii, biserica nouă are toate avizele necesare.
Fotografii și o cărămidă au mai rămas din Biserica Greco-Catolică Sfânta Treime din Ungheni. Ridicată de credincioși cu sprijinul Vaticanului, între 1856 și 1864, lăcașul de cult a supraviețuit până în 1997, când a fost deschis șantierul bisericii ortodoxe.
Autorizația de construcție pentru noua biserică ortodoxă și avizele de la Ministerul Lucrărilor Publice și Ministerul Culturii ar fi fost emise în anul 2.000, după ce lăcașul vechi ar fi fost scos de pe lista monumentelor istorice. Încet-încet, în jurul acestuia au crescut ziduri. Apoi a început demolarea.
Lucian Dudaș, preot paroh greco-catolic: „Biserica a fost scoasă de la momente istorice, pe motivul că turnul bisericii într-adevăr a fost demolat în cel de al Doilea Război Mondial. A fost reconstruit ulterior în anii ‘60, dar corpul bisericii a fost cel original. În urmă cu câteva săptămâni a fost demolată.”
Reprezentanții bisericii greco-catolice au cerut retrocedarea bisericii imediat după căderea comunismului, în anii ‘90. Iar când au început lucrările celeilalte au încercat să le oprească în instanță.
Liviu Ursu, vicar judecătoresc Arhieparhia de Alba Iulia și Făgărăș: „Biserica Blajului este consternată de lipsa de reacție a autorităților compentente care au ales să ignore toate demersurile bisercii române unite privind retrocedarea acestui lăcaș de cult și a girat tacit aceste lucrările demolare.”
Smaranda Enache, co-președinte Liga Pro Europa: „Nu faptul că s-a construit o biserica ortodoxă a atras criticile societății civile, ci faptul că această construcție s-a făcut distrugând un monument.”
Reprezentanții bisericii ortodoxe de care aparține lăcașul nou spun că biserica veche era într-o stare avansată de degradare și nu putea fi transformată în muzeu, așa cum și-ar fi dorit reprezentații cultului greco catolic.
Oliviu Botoi, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei De Alba Iulia: „Având în vedere faptul că această biserică nu se afla pe lista monumentelor istorice și se afla într-un stadiu avansat de degradare, considerăm că acest lucru nu era cu putință.”
Ministerul Culturii a transmis că lăcașul nou are toate avizele necesare. Dar că pentru a da detalii, reprezentantii sai spun că trebuie să facă o analiză amănunțită, deoarece construcția a început acum mai bine de două decenii.
Vezi video pe Pro TV