Dacă înainte de Al Doilea Război Mondial în județul Mureș stăteau în picioare peste 220 de biserici din lemn, în zilele noastre mai există în jur de 60, majoritatea din secolele XVII – XVIII.
De ce din lemn?
Unele surse menționează sărăcia, iar altele interdicția stăpânitorilor teritoriului transilvan, ca principal argument al folosirii lemnului la construcția bisericilor ortodoxe din Transilvania, însă cert este că acestea își au originile în arhitectura populară, având numeroase trăsături comune cu casele țărănești din lemn.
La fel ca la bisericile din zid, planul de construcție al bisericilor din lemn cuprinde pronaosul, naosul, altarul și, în Transivania, prispa. Construcția are la bază o talpă, care la uși formează un prag înalt, de pe care se ridică pereții din bârne. Deasupra bârnelor este așezată cununa, cu rol de centură de siguranță, iar acoperișul era învelit cu paie sau șindrilă.
Aceste monumente religioase reprezintă adevărate bijuterii ale patrimoniului nostru cultural. Descoperă și tu frumusețea autentică a bisericilor din lemn din județul Mureș!
instagram/@tassel.telegrams
Lăpușna | Laposnya
Vezi albumul foto complet pe Visit Mures