Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, luni, la Deda, că doreşte promovarea unui tip de turism de 365 de zile pe an la nivelul întregii ţări şi că se bucură că este abordat de tot mai mulţi primari, care doresc ca localităţile lor să devină staţiuni turistice şi astfel să aibă acces la finanţări.
„Tot timpul am în minte un proverb românesc că ‘Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă’. Trebuie să beneficiem de acest frumuseţi ale naturii pe care ni le-a lăsat Dumnezeu şi trebuie să ştim să facem proiecte astfel încât să atragem cât mai mulţi turişti în zonă. Turiştii, în definitiv, înseamnă bani şi dezvoltare locală (…) Vin de la Borsec, mi-a plăcut foarte mult conceptul de a dezvolta turismul 365 de zile pe an. Atunci când ajunge un turist în zonă are cum să îşi petreacă timpul şi, cu siguranţă, dacă ai cum să îţi petreci timpul în mod plăcut, stai mai multe zile şi cheltuieşti mai mulţi bani. Există acolo o pârtie de schi de iarnă, există un SPA Wellness, care este realizat tot împreună cu Ministerul Turismului, chiar anul trecut am dat o ultimă tranşă, iar acum urmează să se dezvolte o pârtie de sanie de vară. Deci este un turism raportat la mod integrat. Acelaşi lucru îmi doresc să îl fac şi aici, în această localitate (în Deda, n.r.), şi în toată România. Noi avem în minte de a promova un tip de turism de 365 de zile pe an la nivelul întregii ţări. Avem posibilităţi, avem oportunităţi, trebuie să ştim să beneficiem din plin de acest lucru. Chiar clipul de promovare al României se intitulează ‘Explorează România 365 de zile pe an’. Putem să facem chiar în această localitate, mă bucur că tot mai mulţi primari mă invită în localităţile lor şi toţi doresc să devină localităţi turistice, pentru că realizează că dezvoltarea turismului înseamnă bani şi dezvoltarea comunităţii”, a declarat Bogdan Trif.
Ministrul Turismului a arătat că îşi doreşte ca sectorul turistic să recupereze timpul pierdut şi să devină unul dintre principalele motoare de dezvoltare a României, aşa cum a devenit agricultura.
„Dacă în agricultură s-a făcut acest lucru – şi iată că avem producţii record şi prin programul de guvernare pe care l-am implementat am ajuns anul trecut să avem locul întâi la producţia de porumb şi avem la ora actuală deja două milioane de hectare irigate – ne dorim ca pe sectorul turistic să recuperăm timpul pierdut şi acest sector turistic să devină unul din principalele motoare de dezvoltare a României. Trebuie să existe voinţă. Mai mult decât atât, imediat după ce devii staţiune turistică, ai acces nu doar la fondurile europene, ci şi la fondurile guvernamentale. Anul acesta avem la nivelul Ministerului Turismului un buget generos, aşteptăm doar proiecte, astfel încât să avem posibilitatea să finanţăm aceste proiecte şi, în definitiv, să finanţăm dezvoltarea localităţii”, a afirmat Bogdan Trif.
Primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar, a declarat că s-a inspirat din demersurile făcute de comuna Sângeorgiu de Mureş, care a devenit deja staţiune de interes local, şi că doreşte să promoveze un proiect similar, având în vedere cadrul natural deosebit al localităţii: Munţii Călimani şi Munţii Gurghiului, Vârful Scaunul Domnului, Valea Bistrei cu cascada Pişoi sau Cofu, plus tradiţiile culinare locale. AGERPRES