Dr. Mărginean Dorin este medic primar obstetrică ginecologie, competențe ecografie ginecologică și obstetricală. Își desfășoară activitatea la Reghin din 2014, lucrează în cadrul Cabinetului de Planificare Familială din incinta Policlinicii Reghin și desfășoară activitate de gardă în cadrul secției obstetrică-ginecologie al Spitalului Municipal ”Dr.Eugen Nicoară” Reghin. L-am rugat să ne vorbească despre Cabinetul de Planificare Familială.
M.D.: În cadrul Cabinetului de Planificare Familială desfășurăm o activitate de informare, atât a fetelor tinere cât și a femeilor mai în vârstă cu privire la metodele contraceptive. Adresabilitatea în ultima perioadă a crescut destul de mult, mai ales în rândul tinerelor, care odată cu debutul vieții sexuale vin și se adresează cabinetului pentru alegerea unei metode contraceptive. Noi, după efectuarea consultului pacientei, după examenul ecograf, a investigațiilor de laborator, a dozărilor hormonale, inclusiv a examenului Babeș- Papanicolau, împreună cu ele, după un dialog, consider eu dezinhibat, alegem o metodă contraceptivă. Lunar ele sunt evaluate și se adresează medicului ginecolog pentru orice efect advers apărut.
R.: Știu că ați desfășurat o campanie și în liceele din Reghin.
M.D.: Da, tot în cadrul cabinetului, am avut deosebita plăcere de a participa în perioada ”Școala Altfel” la liceele din oraș, unde am avut posibilitatea de a afla despre problemele elevelor. Am constatat și acolo o adresabilitate crescută a fetelor, comparativ cu băieții. Marea majoritate a întrebărilor erau de genul ce este pilula de a doua zi, care este cel mai bun prezervativ, ce metodă contraceptivă să folosesc, ce este avortul, ce este sarcina …Am ajuns la concluzia că multe dintre informații ele le dobândiseră prin intermediul internetului, al mass-mediei. Am rămas plăcut surprins că unele dintre eleve au venit chiar în cadul cabinetului pentru a solicita o metodă contraceptivă. Au fost consiliate și efectul pe termen lung a fost bun.
R.: Cine se poate adresa cabinetului?
M.D.: Metodele contraceptive se adresează tuturor femeilor în plină activitate genitală. Marea majoritate a femeilor care se adresează cabinetului nostru din cadul Policlinicii Reghin sunt tinere cu vârsta până în 35 de ani. Ele se adresează în mod special pentru alegerea unei metode contraceptive. După vârsta de 18 ani, metodele contraceptive în general diferă în funcție de vârsta pacientelor, de numărul de copii. Marea majoritate preferă utilizarea contraceptivelor orale combinate.
R.: Există un program național cu privire la efectuarea gratuită a testării Babeș-Papanicolau.
M.D.: Referitor la testul Babeș-Papanicolau aș vrea să subliez faptul că din anul 2017, tot în cadrul policlinicii efectuăm acest test la toate pacientele cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani. Pe această cale fac o rugăminte și adresez tuturor pacientelor rugămintea să se adreseze cabinetului pentru efectuarea acestui examen. Acest test este gratuit, nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie ci doar cartea de identitate.
R.: Încă există femei care nu merg niciodată la ginecolog și au cunoștințe precare în ceea ce privește afecțiunile ginecologice.
M.D.: Nu am un răspuns pentru întrebarea asta pentru că nici eu nu îl știu. Cred că unele dintre ele nu vin pentru că nu sunt informate. În schimb unele află prin diferite căi și atunci se prezintă. Aș vrea să subliniez că în urma examenelor citologice efectuate am constatat un număr foarte mare de afecțiuni ale aparatului genital. Noi contactăm pacientele să vină să își ridice rezultatul odată cu interpretarea lui și am constatat că marea majoritate refuză să vină. Avem foarte multe rezultate ale examenului citologic, care nu au fost ridicate de către paciente. Sunt paciente pe care le-am contactat chiar și de 3-4 ori, rezultatele arată că au nevoie de anumite tratamente pentru afecțiunile depistate. Mă refer aici în mod special la boli cu transmitere sexuală, care sunt într-un procent foarte ridicat. În plus, sunt foarte multe afecțiuni displazice ale colului uterin, afecțiuni displazice care netratate se pot agrava și în termen foarte scurt pot să ducă la afecțiuni mult mai grave și pot fi considerate ca și factor favorizant al cancerului de col uterin.
R.: Care ar putea fi motivele ca o femeie să nu dorească să se trateze?
M.D.: Poate rușinea, jena, lipsa de informare, neglijența, senzația de izolare în cazul în care află și familia. Marea majoritate reacționează foarte urât la aflarea unui asemenea rezultat… În schimb avem rezultate foarte bune la pacientele care nu au refuzat tratamentul, analizele după încheierea tratamentului au fost bune. Am constatat afecțiuni chiar grave la fete de 17-18 ani, care după 6 luni de tratament au avut o evoluție favorabilă.
R.: Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată în fiecare an, în perioada 27 ianuarie-3 februarie, pentru a atrage atenția asupra acestei maladii și a încuraja femeile să facă testul de prevenție Papanicolau.
M.D.: Cancerul de col uterin e o problemă de sănătate publică în România, în care procentul femeilor bolnave crește pe zi ce trece. Neinformarea sau lipsa lor de interes în ceea ce privește investigațiile sau rezultatul investigațiilor pot fi fatale. Așadar, aș adresa o rugăminte și către medicii de familie. Să îndrume pacientele către consult ginecologic, să efectueze testul Babeș-Papanicolau cel puțin odată pe an, iar după intrarea în perioada de menopauză odată la 6 luni. În cazul descoperirii al unei afecțiuni displazice frecvența testării crește. Vreau să atrag atenția, marea majoritate a rezultatelor Babeș-Papanicolau indică o serie de boli cu transmitere sexuală. Și asta nu doar la pacientele tinere, ci și la pacientele trecute de 50 de ani.
R.: Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.
M.D.: Evoluția cancerului de col uterin este unul foarte agresiv, o evoluție foarte rapidă. Cu o propagare ”în pată de ulei”, se propagă foarte repede, are o evoluție aș putea spune brutală pe cale limfatică, pe cale hematogenă și evoluția din stadiul I în stadiul IV este foarte rapidă. Programul de screening instituit de către Ministerul Sănătății este gratuit, în acest fel se pot depista acele femei care pot fi potențiale bolnave cu cancer de col uterin.
R.: Cum stăm cu cifrele la nașteri?
M.D.: Numărul nașterilor în județul Mureș, comparativ cu anii trecuți a crescut. În același timp a crescut numărul de sarcini la pacientele foarte tinere. Am constatat sarcini la paciente de 12-13 ani, care la vârsta de 17 ani erau deja la al doilea copil. Frecvența cea mai ridicată la nașteri e cuprinsă între vârsta de 20-30 de ani.
GRAMA IMOLA