Cei peste 1.000 de bolnavi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş vor fi arondaţi la cel puţin trei secţii de votare diferite, astfel încât pentru fiecare urnă mobilă de votare să nu existe mai mult de 300 de voturi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul de Mureş, Alexandru Petru Frătean. Frătean a spus că cei 1.000 bolnavi care se estimează că vor fi internaţi până în ziua votului sunt consideraţi netransportabili, iar pentru aceştia se va deplasa urna mobilă. ‘Avem o situaţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde se estimează că numărul internaţilor va fi aproximativ 1.000, drept pentru care acest spital va fi arondat la cel puţin trei secţii de votare. Probabil le stabilim pe nivelele spitalului, de aşa manieră încât să nu depăşească 300 pe urna mobilă’, a spus Frătean.
Prefectul a susţinut că tot la urna mobilă vor vota şi persoanele de la centrele de asistenţă socială, cele din căminele de bătrâni şi deţinuţii, iar pentru cei 65 de deţinuţi cu drept de vot, care au acte de identitate expirate se fac demersuri pentru ca aceştia să poată vota. ‘La Penitenciar, mai mulţi dintre ce aflaţi acolo şi-au exprimat dorinţa de a vota, dar dintre ei, 65 nu mai aveau acte de identitate valabile. Prin grija conducerii Penitenciarului, dar şi a Serviciului de Evidenţă Informatizată a Populaţiei, li se va asigura până în ziua referendumului un act de identitate valabil, conform legii’, a spus Alexandru Petru Frătean.
Pentru organizarea referendumului s-au alocat, la nivelul judeţului Mureş, 1,355 milioane de lei, cea mai mare parte din sumă fiind destinată cheltuielilor de personal. Deşi iniţial s-a prevăzut o sumă de 915.000 lei pentru cheltuieli de personal, prefectul a precizat că s-au făcut economii astfel încât acest gen de cheltuieli va ajunge undeva la 800.000 lei. În judeţ, numărul persoanelor cu drept de vot este de 484.890, faţă de 485.322 câte au fost la alegerile locale. Pentru protecţia secţiilor de votare, vor fi mobilizaţi peste 1.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor – 480 de poliţişti, 314 jandarmi, 258 angajaţi ISU şi 14 de la Serviciul Paşapoarte, Înmatriculări şi Serviciul pentru Străini. Un număr de 350 de persoane din alte structuri de ordine publică ale MAI vor fi angrenate pentru menţinerea ordinii publice. La nivelul judeţului, pentru referendumul din 29 iulie au fost amenajate 544 de secţii de votare, faţă de 541, câte au existat la alegerile locale, au fost atribuite 533.379 de buletine de vot şi tot atâtea timbre autocolante şi 2.720 de ştampile cu menţiunea VOTAT, câte 5 pentru fiecare secţie de votare.
AGERPRES