Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, a anunţat, joi, în deschiderea celei de-a cincea ediţii a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureş, că în premieră naţională această manifestare lansează un colţ al autorilor locali pentru stimularea cărţilor româneşti, întrucât piaţa de carte din România trăieşte prea mult din traduceri.
„La standul Libris există colţul autorilor locali. Deocamdată e incipient, dar dorim ca la ediţiile următoare să fie din ce în ce mai mare, pentru că există din în în ce mai mulţi autori locali relevanţi. În program avem şi o lansare în premieră şi vreau ca programul pe viitor să cuprindă cât mai multe lansări ale autorilor locali. Noi, ca piaţă de carte în România, trăim foarte mult din traduceri, prea mult din traduceri şi în special din literatura anglo-saxonă. O piaţă de carte matură trăieşte bine, adică sănătos, dacă are cât mai mulţi autori autohtoni. Dacă vom reuşi să creăm la Târgu Mureş, la Cluj, la Timişoara – pe unde mai mergem cu Bookfest – câte un colţişor al autorilor locali şi le vom da încredere că există piaţă pentru producţiile lor, cred că toată piaţa de carte din România va avea de câştigat”, a declarat Mihai Mitrică.
Potrivit organizatorului Bookfest, prin implicarea Primăriei şi Consiliului Local Târgu Mureş şi a Consiliului Judeţean Mureş, accesul la Salonul de Carte din Târgu Mureş este gratuit, iar editorii au răspuns acestei facilităţi prin reducerea preţului cărţilor.
Prima lansare de carte la colţul autorilor locali îi va aparţine scriitorului Kocsis Francisko, fost redactor-şef adjunct al revistei Vatra, care va debuta la Editura Polirom cu un volum de proză mozaic, „care readuce la viaţă personaje şi întâmplări din alte vremuri şi din alte lumi”.
Consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a arătat că într-o epocă în care telefoanele mobile acaparează copiii de la vârste fragede, Bookfest este o oportunitate ca persoane, de toate vârstele, să vină să îşi aleagă câte o carte, de care să se simtă mai apropiaţi decât de tehnologie.
„Cartea rămâne un instrument de tezaurizare a spiritualităţii. Activitatea mea profesională a fost în domeniul tehnic, dar aceste cărţi, oferta aceasta generoasă, ne îndeamnă să accedem în toate aceste domenii. Gusturile publicului au fost foarte diverse, generaţiile au preferinţe, nivelul de accesibilitate a cărţilor este diferită, deci oferta este foarte generoasă. Acest Bookfest este o sărbătoare a cărţii, pe care trebuie să îl trăim ca pe un eveniment din agenda noastră anuală, fiindcă sunt deja mulţi ani de când participăm la aceste manifestări”, a spus şeful Comisiei de Educaţie-Cultură din CJ Mureş, prof. Vasile Boloş, în debutul manifestării.
Circa 50.000 de volume vor fi prezentate la cea de-a cincea ediţie a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureş, care se va desfăşura până duminică, în organizarea Asociaţiei Editorilor din România (AER).
Între participanţii din acest an se vor regăsi scriitori consacraţi, precum Tatiana Niculescu, Marius Oprea, Marian Voicu, Bogdan Răileanu, Laura T. Ilea, Kocsis Francisko, medici recunoscuţi pentru cărţile de nutriţie, precum dr. Simona Tivadar, realizatorii de film Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, însă şi oameni politici, între care Andreea Paul şi Mona Muscă.
AER a arătat că, în cele patru zile ale salonului, vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu oferte promoţionale la cele mai noi volume, cărţi pentru copii şi auxiliare şcolare, însă nu vor lipsi nici lansările de carte şi sesiunile de autografe la care vor lua parte unele dintre mai importante personalităţi ale literaturii române actuale.
Fostul preşedinte al Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, este aşteptat la Bookfest Târgu Mureş, vineri, pentru un eveniment dual consacrat cărţilor sale care tratează trecutul recent al României, ”Moştenitorii Securităţii” şi ”Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea”.
Tot vineri va avea loc prezentarea documentarului ”Ultimul căldărar”, realizat de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu.
Potrivit organizatorilor, a doua zi a Bookfest Târgu Mureş va fi deschisă de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, cu prezentarea volumului ‘Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, adică „o suită de întâmplări reunite într-o carte apărută la editura Humanitas”, după care dr. Simona Tivadar va prezenta volumul ‘Medicină, nutriţie, bună dispoziţie’, o abordare profesională pe înţelesul tuturor a problemelor legate de acest domeniu.
La Bookfest Târgu Mureş va participa şi jurnalistul Marian Voicu, care va fi protagonistul a două evenimente consacrate cărţilor sale, ”Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism”, lansat în acest an, şi volumul colectiv ”Vin ruşii!”, care propune cinci perspective – una fiind a lui Marian Voicu – asupra unei ”vecinătăţi primejdioase”.
Din program nu va lipsi nici Tatiana Niculescu cu cea mai recentă carte, consacrată lui Arsenie Boca, ”Ei mă consideră făcător de minuni” sau seria scriitorilor români contemporani, precum Bogdan Răileanu, cu volumul ”Dinţii ascuţiţi ai binelui” şi Laura T. Ilea, autoarea cărţii ”Cartografia lumii de dincolo”.
Duminică, Andreea Paul va prezenta volumul ”Forţa civică a femeilor”, al treilea dedicat segmentului feminin din România contemporană, fiind una dintre cele 100 de coautoare.
Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele programate pe durata acestuia.
Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.