Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că decizia Camerei Deputaţilor de respingere a cererii de urmărire penală în cazul deputaţilor Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre este una ‘proastă’ şi că Borbely ar fi trebuit să accepte să fie anchetat, dacă se consideră nevinovat. ‘Decizia Camerei? Proastă, proastă. Şi regret că, dacă dl. Borbely spune că este nevinovat – du-te domnule şi supune-te şi să se termine cu circul acesta. De ce laşi să planeze asupra ta şi a familiei tale acest bolovan? Nu, planează o chestie, te duci şi îţi dai demisia, eşti curat, vii înapoi plăcut-uscat (…) În momentul în care există o suspiciune nici nu mai trebuia să se ceară (urmărirea penală, n.r.) şi cred că trebuie să se voteze în Parlament că orice cetăţean asupra căruia planează o suspiciune să poată fi controlat’, a arătat Dorin Florea, într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că oricine, inclusiv parlamentarii, trebuie să se supună unui cod de conduită, să permită justiţiei să îşi facă datoria şi că din acest considerent ar trebui modificate prevederile referitoare la imunitatea parlamentară. ”Imunitatea parlamentară trebuie să rămână la declaraţii politice – şi şi alea într-un anumit climat civilizat (…) Nu poţi să laşi un om care a comis o crimă sau e acuzat de ceva să îl laşi în continuare şi să îl promovezi într-o funcţie. Ce exemplu oferi populaţiei? E o adunătură în Parlament, ei au ales să facă politică pentru a decide ei asupra celorlalţi (…) Ei nu s-au dus acolo să reprezinte poporul român (…) Oameni buni, instituţiile din România trebuie să funcţioneze toate, politicul nu are ce să caute nici în Poliţie, nici în Justiţie, nici în şcoli, în nimic. Politicul să se ocupe doar de programe. Dar cel mai important este să înceteze de urgenţă acest mod de a face politică’, a susţinut Dorin Florea.
Deputaţii au respins, marţi, cererea de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely. Deputaţii s-au exprimat prin vot secret cu bile, 53 de deputaţi votând pentru şi 181 împotriva cererii de începere a urmăririi penale. La adoptarea raportului Comisiei juridice în plen nu au fost dezbateri generale, doar Petru Călian (PDL) a precizat că deputaţii democrat-liberali ‘nu se opun acţiunii justiţiei’ şi a anunţat că votul acestora este pentru începerea urmăririi penale.
Afirmaţia lui Petru Călian a fost confirmată, înainte de începerea votului, de liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader. Vicepreşedintele Comisiei juridice de la Cameră Florin Iordache a afirmat, luni, că nu au fost elemente pentru autorizarea începerii urmăririi penale a foştilor miniştri.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat ministrului Justiţiei, la cererea procurorilor anticorupţie, declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului din partea Camerei Deputaţilor necesar începerii urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere.
În 12 iulie 2011, DNA comunica faptul că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care a fost deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs. Într-un răspuns oficial transmis de DNA către AGERPRES la acea dată, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii: Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. ”În cursul anului 2011, învinuitul Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (instituţie aflată în coordonarea acestui minister), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie”, se arăta în răspunsul DNA.
În acest dosar, procurorii anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea le-au audiat pe soţia şi pe cuscra ministrului Mediului şi au efectuat percheziţii la două apartamente din Bucureşti care îi aparţin omului de afaceri Ioan Ciocan. Câteva zile mai târziu şi Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a demarat, încă din aprilie 2010, procedura verificării averii ministrului Mediului, Laszlo Borbely, şi a soţiei acestuia.
AGERPRES