Săptămâna trecută săptămânalul Punctul a publicat o analiză prin care vă prezentam situația financiară a instituțiilor județene de cultură.
Directorii acestor instituții (Filarmonica de Stat, Ansamblul Profesionist „Mureșul”, Biblioteca Județeană, Teatrul Ariel) precizau că bugetul aprobat de CJ Mureș pentru 2018 este unul mai restrictiv, în sensul că nu s-au prea aprobat bani pentru investiții. În același timp, anumite surse ne-au transmis că bugetul unor festivaluri a fost mărit anul acesta, a festivaluri precum Vibe sau Awake.
Într-adevăr, lucrurile se par că stau mult mai bine în privința evenimentelor organizate în 2018, aflate sub egida directă a Consiliului Județean Mureș. Bugetul festivalurilor s-a mărit, cu precizarea că CJ organizează foarte multe festivaluri și acțiuni culturale. S-a mărit considerabil inclusiv bugetul alocat evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.
În 2018, CJ Mureș și-a propus să organizeze 82 de evenimente (festivaluri, conferințe etc.), cu un buget total de aproape 2.700.000 de lei (cu aproximativ 700.000 de lei mai mult decât anul trecut).
„Obiectivul general al acţiunilor de interes public judeţean constă în consolidarea capacităţii autorităţii judeţene privind dezvoltarea educaţiei şi formarea unor branduri zonale solide care să ridice potenţialul turistic al judeţului Mureş, printr-o serie de evenimente proprii, realizate de aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Mureş, dar și de acțiunile în care Consiliul Judeţean Mureş va fi implicat în calitate de partener”, se precizează în Anexa nr. 2 a Hotărârii CJ nr. 23 din 15.02.2018.
Parteneriat cu instituții și organizații
CJ Mureș a alocat peste 1.500.000 de lei pentru 45 de activități realizate în parteneriat cu instituții și organizații. Astfel, față de anul trecut a crescut și numărul evenimentelor realizate și suma acordată (1.189.000 de lei în 2017).
La unele evenimente bugetul a fost mărit, la altele diminuat.
De exemplu, a alocat 30.000 de lei pentru Festivalul Intercultural „Proetnica”, o sumă cu 20.000 de lei mai mică decât cea alocată în 2017.
CJ Mureș arată că ProEtnica se va desfășura anul acesta în 22 – 26 august și că festivalul „promovează dialogul intercultural şi interacţiunea artistică pe plan European intenţionând să reprezinte una din sursele de evoluție a societăţii mureşene. Festivalul presupune 5 zile pentru desfășurare, 600 de participanți și peste 15.000 de vizitatori și include aprox.30 de manifestări artistice pe scena principală amplasată în aer liber (Sighişoara), 25 de spectacole interactive în faţa scenei, 20 de standuri de prezentare şi meşteşugăreşti, o expoziţie din aria artelor plastice a artiștilor contemporani din rândul minorităţilor naţionale, prezentare de standuri de cărți, meșteșuguri, specialități culinare – peste 20 de standuri de prezentare, 12 workshop-uri susţinute de Organizaţiile Minorităţilor Naţionale”.
Zacusca de Artă
Apoi, anul acesta a fost inclus spre finanțare (10.000 de lei) proiectul cultural „Zacusca de Artă”, aflat la a doua ediție. „Zacusca de Artă” este un eveniment de o zi, care se compune dintr-o serie de manifestări cultural-artistic. În cadrul evenimentului vor avea loc o serie de activități și concursuri care vor duce la stimularea tineretului târgumureșean: concurs muzical, concurs de fotografie, de pictură, desen, sculptură etc. Evenimentul va avea loc în 5 mai, la Tîrgu Mureș.
Universitatea de Vară
Universitatea Sapienția va organiza Universitatea de Vară 2018. CJ Mureș a alocat pentru evenimentul din 7-12 august suma de 40.000 de lei. „Prin acest eveniment se organizează în fapt, un program internațional destinat studenților din Bazinul Panonic. Tema principală este – Bazinul Panonic, actualități și întâmplări în perioada 2014-2018. Scopul principal al evenimentului constă în crearea unui punct de întâlnire pentru studenți, pentru a participa la programe interactive și culturale, dar și la diferite conferințe. Vor fi invitați peste 200 de studenți din cadrul universităților și organizațiilor studențești din zona geografică menționată”, arată CJ.
Mai mulți bani la Oarba și la Iernut
Festivalul Cântecului Popular Patriotic „La Oarba și la Iernut” are buget mărit față de anul trecut cu 5.000 de lei, ajungând în 2018 la 35.000 de lei. „Scopul proiectului iniţiat de Asociaţia Culturală „Pe Mureş şi pe Târnavă” şi aflat la ediţia a VIII-a, programat pentru perioada 14-15 august 2018, este de a conserva, valorifica şi promova patrimoniul cultural şi istoric imaterial românesc, prin perpetuarea cântecului popular dedicat eroilor neamului şi educarea tinerilor, în scopul păstrării în memoria colectivă a momentelor cruciale din istoria României”, precizează CJ.
Mai mulți bani și la Vibe
Un buget mărit în 2018 – 200.000 de lei – are și Festivalul Universităţii de Vară „VIBE”, organizat de Uniunea Organizaţiilor Studenţeşti Maghiare din România în 5-8 iulie. În cadrul evenimentului vor apărea artişti renumiţi din străinătate şi din ţară, iar în organizare se vor implica mai multe instituţii de învăţământ superior. În cadrul evenimentului sunt aşteptaţi peste 6.000 de participanţi zilnic. Festivalul va presupune două scene muzicale, un cort de petrecere şi două zone mai mici pentru petreceri cu artişti locali, dans contemporan, poezie, piese și workshopuri de teatru. Pe cele două scene vor evolua artişti renumiţi din Ungaria şi din zona transilvană, iar în cortul de petrecere vor fi prezenţi DJ din Anglia, Israel, Ungaria şi România, în idea creării diversității.
Mai puțin pentru Bookfest
Însă Bookfest Tîrgu Mureș are alocați mai puțini bani – 80.000 de lei (în 2017 – 110.000 lei). Acţiunile Salonului de Carte Bookfest Tîrgu-Mureş au fost organizate în anii precedenți cu scopul de a oferi publicului din judeţul Mureş o platformă de întâlnire cu cele mai importante edituri din ţară, precum şi cu oamenii de cultură pe care organizatorii i-au invitat în cadrul salonului.
Pe loc la Zilele culturale Maghiare
Zilele Culturale Maghiare – Vâltoarea Mureşeană primesc aceeași sumă ca și anul trecut – 60.000 de lei. „Prin cea de a VI-a ediție a evenimentului (27 august – 2 septembrie 2018) organizat în vederea promovării tradițiilor culturale maghiare din Transilvania ți valorificarea potenţialului turistic al zonei. Programul va cuprinde expoziţii de artă plastică şi fotografie, programe pentru copii şi tineret, concursuri sportive, târg e carte, serate literare, proiecţii de filme, târg meşteşugăresc, prezentări gastronomice şi degustări de vinuri. Toate acţiunile vor fi valorificate printr-o Gală a Festivalului Folcloric, completată periodic de concerte prezentate de artişti renumiţi din Ungaria”, precizează CJ Mureș în Anexa nr. 1 a Hotărâri nr. 23 din 15 februarie 2018.
2 zile de aventură în lumea stelelor
Un eveniment mai deosebit este Festivalul județean pentru copii „2 zile de aventură în lumea stelelor” (10-11 noiembrie), care a obținut suma de 20.000 de lei, aflat în 2018 la a III-a ediție. Se estimează o participare de peste 1.000 de copii, dar și cel puțin 70 de voluntari care s-au implicat și la edițiile trecute. „Beneficiarii proiectului se împart pe două categorii de vârstă – 16-25 ani, respectiv 7-12 ani, de etnii diferite. Scopul acțiunii constă în stimularea învățării și percepției, precum și oferirea de informații despre spectrul stelar și planete, care implică o serie de activități interactive care le stimulează spiritul de echipă, tolerarea și învățarea prin joc”, precizează CJ.
7 festivaluri de turism finanțate de CJ
La secțiunea turism CJ finanțează 7 festivaluri, cu suma totală de 615.000 lei (în 2017 s-a alocat 565.000 de lei).
„Ţinând cont de succesul festivalurilor Văii Mureşului şi Văii Gurghiului, ajunse la a XV-a, a XIV-a, cu o participare de aproximativ 15.000 de persoane/ediţie, iar din anul 2014 şi cel al Văii Nirajului, cu aproximativ acelaşi număr de participanţi, Festivalul „Târgul Fetelor” sau cele ale văilor Niraj, Tîrnava Mică, Tîrnave sau Câmpiei Mureşene, adăugându-se complexul Festival „AWAKE”, un festival de muzică și arte care își propune să marcheze și mai pregnant prezența județul Mureș în circuitul festivalier, prin organizarea unui eveniment de talie internațională, considerăm că aceste evenimente pot forma cadrul proiectului de interes public judeţean „Turist în Mureş”, dedicat deopotrivă mureşenilor dar şi potenţialilor vizitatori ai judeţului din toate zonele şi din afara ţării”, precizează CJ Mureș.
Awake, un festival norocos
De fapt, bugetul acestor festivaluri rămâne identic cu cel de anul trecut, cu o singură excepție – Festivalul Awake de la Gornești – a primit suma de 250.000 de lei, cu 50.000 mai mult decât în 2017. Este cea mai mare sumă finanțată anul acesta de CJ pentru festivaluri și alte evenimente. Locul doi este ocupat de Festivalul Vibe.
„Festivalul de muzică şi arte AWAKE este organizat de compania EMAGIC LIVE SRL în colaborare cu Asociaţia CULTURAFT, asociaţia asumându-şi finanţarea, gestionarea şi implementarea proiectului multi-cultural ce implică artiştii de origine română şi maghiară din cadrul festivalului AWAKE. Pentru că judeţul Mureş are o lungă tradiţie în găzduirea evenimentelor muzicale de anvergură, tradiţie ce a fost întreruptă în ultimii patru ani, prin dispariţia unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică din ţară, „Peninsula”.
S-a creat un gol în peisajul cultural, resimţită în special de tineri, care s-au îndreptat către evenimente din afara judeţului sau chiar a ţării. Iniţiativa acestui nou festival aparţine unui grup dintre aceşti tineri din Tîrgu Mureş, absolvenți ai Universităţii „Petru Maior”, care au contactat membrii fondatori ai Asociaţiei Culturaft în vederea organizării unui nou eveniment muzical de anvergură în zonă. Astfel a luat naştere Festivalul de muzică şi arte AWAKE, ce îşi propune să readucă judeţul Mureş în circuitul festivalier, prin organizarea unui eveniment de talie internaţională. Acest festival își propune atragerea unui număr semnificativ de turiști care să descopere multiplele și magnificele monumente de patrimoniu de pe raza județului Mureș, prin organizarea unor circuite turistice dedicate publicului participant la festivalul AWAKE. Având un contract încheiat cu locația – domeniul Teleki din Gornești – pe o perioadă de minim 10 ani, intenționăm să creștem acest festival într-unul dintre cele mai importante și căutate evenimente artistice și turistice ale României, un festival unde artele, natura deosebită și monumentele de patrimoniu să se completeze și să conducă la experiențe de neuitat pentru publicul local și internațional. Se vor organiza: 1. Concursul de artă contemporană și tabăra de creație Artdoor, din nou organizat cu sprijinul UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) și OAR (Ordinul Arhitecților) din Mureș. El va include un concurs internațional de proiecte de opere de artă de tipul „big art installations” (similar cu concursul organizat în cadrul festivalului Sziget), care va genera un număr de aproximativ 10 obiecte de artă de mari dimensiuni ce vor fi asamblate în cadrul taberei de creație ce va precede începerea festivalului, urmând a fi instalate sub forma unei expoziții în aer liber, având vernisajul chiar pe 17 august, data deschiderii festivalului”, arată CJ Mureș.
Activități proprii
CJ va mai organiza în 8 activități proprii, cu trei mai multe față de anul trecut și cu un buget mai mare – 140.000 de lei.
Aceste activități vor cuprinde: Realizarea unei statui având tema: „Recunoștință”; Simpozionul național „Petru Maior și prietenii” și editarea unui volum de carte cu comunicări ale conferențiarilor prezenți; Simpozion: „Basarabia pământ românesc” – Oferirea de distincții (medalii omagiale) basarabenilor stabiliți în Reghin, valori locale; „Românul s-a născut creștin” – Acordarea a 100 de icoane pictate unui număr de 100 de biserici aflate în localități care leagă Reghinul de Alba-Iulia; Simpozion și expoziție de carte veche „Luptători pentru unire din Reghin și împrejurimi, delegați la Marea Adunare Națională de la Alba – Iulia”; Zilelor Europene a Patrimoniului Cultura – ziua Porţilor Deschise la monumentele din judeţul Mureş; Elaborarea Revistei „Centenar 1918-2018 – mureșeni în primul război mondial. Mureșeni la Marea Unire”; Campanie de conștientizare cu privire la regulile aplicabile in situri Natura 2000.
Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri
CJ va finanța și 22 de activități dedicate Centenarului Marii Unirii și a Primului război mondial, cu suma totală de 437.400 de lei (anul trecut s-a alocat aproape 160.000 de lei).
Redăm câteva dintre proiectele dedicate Centenarului:
„100 de cărți pentru Mare Unire” – proiect bugetat cu 35.000 de lei. Obiective: omagierea într-un mod simbolic, original, a Centenarului Marii Uniri, promovarea autorilor mureşeni, promovarea lecturii şi a creativităţii în domeniul literar în primul rând. De asemenea, se dorește dotarea bibliotecilor din judeţul Mureş cu carte scrisă de autori mureşeni.
Ziua Națională a iei românești, î contextul Marii Uniri, 1918-2018 – Asociația Culturala „Doruri mureșene” – 30.000 de lei.
Ceremonial militar și religios organizate cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri și solemnitatea retragerii cu torțe (în cartierul Unirii din Tîrgu-Mureș) – 10.000 lei.
Festivalul „Centenarul Marii Uniri. Datini și Obiceiuri Pascale”, organizat de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” – Filiala Mureş, în martie 2018 – 25.000 de lei.
Cinstire și recunoștință eroilor mureșeni, proiect bugetat cu 4.200 de lei, care are următoarele obiective: Cinstire a eroilor din localităţile judeţului Mureş, căzuţi în luptele de eliberare a teritoriului românesc, în timpul Primului Război Mondial, prin acţiuni comemorativ-aniversare – Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”- Filiala Județeană Mureș ”General Ștefan Gușă” – 4.200 de lei.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.