Observ tot mai des câtă critică, ură și lipsă de înțelegere față de alții există în societatea noastră. Adeseori și pe rețelele de socializare mureșenii aruncă injurii și jigniri la adresa altora, pentru simplul fapt că au scris sau au postat ceva despre care ei au o altă părere. Dacă unul a parcat greșit… e arătat cu degetul. Dacă unul a scris un cuvânt greșit… e arătat cu degetul. Dacă altul și-a exprimat părerea e numit prost, idiot etc. Din păcate, mai rar e arătată cu degetul răutatea reală, invidia, individualismul sau imoralitatea tot mai prezente în societate.
Dar, ar trebui să ne gândim că poate uneori facem rău arătând cu degetul. Poate cel care a parcat greșit era șofer începător sau poate s-a grăbit dintr-un motiv întemeiat… Poate cel care a scris greșit a comis doar o eroare și nu e semn de incultură. Poate ar trebui să respectăm mai mult părerile altora deoarece nici părerea noastră nu e perfectă.
Aș exemplifica cu o realitate pe care am întâlnit-o uneori. Recent, o parte dintre bugetari au primit măriri salariale. Și acum și cu alte ocazii similare întâlnim comentarii critice: cum că nu e cazul să se mărească salariile, ca avem prea mulți bugetari, că sunt incompetenți etc. Adevărul nu e chiar așa.
Recent, site-ul analizeeconomice.ro a publicat o analiză în care prezenta câți bugetari avem, cât produc și cu cât îi plătește țara în comparație cu alte state europene. Iar adevărul este că România are cei mai puțini bugetari din UE, raportat la numărul salariaților din economie! Deci, greșesc cei care spun că avem prea mulți bugetari (inclusiv diferitele guverne care s-au perindat pe la conducere) – la noi bugetarii reprezintă 19% din totalul salariaților, iar media în UE e de 28%. Mai mult, bugetarii români, așa puțini cum sunt, au o productivitate mai mare decât media europeană, deci nu stau degeaba pe banii statului, cum le place unora să afirme; și nici nu sunt plătiți mai bine decât media europeană…
Astfel, data viitoare când ne plângem sau arătăm cu degetul serviciile publice sau bugetarii ar trebui să ne gândim că avem cei mai puțini bugetari din UE, deci aceștia sunt suprasolicitați. De ce ne-am aștepta mereu la perfecțiune din partea lor, când adeseori le revine munca a 2-3-4 oameni? Mai mult, am putea spune că-și fac chiar foarte bine treaba în condițiile dovedite statistic…
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.