Consiliul Județean Mureș a elaborat bugetul pentru anul 2025 pe baza principiilor raționalității, stabilității și dezvoltării durabile. „În contextul actual financiar și economic — când datoria publică este la un nivel record și țara se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ — este extrem de important să rămânem cu picioarele pe pământ, să elaborăm un buget stabil, să asigurăm funcționarea instituțiilor subordonate și salariile angajaților”, a subliniat Ferenc Péter, președintele Consiliului Județean Mureș, în timpul prezentării bugetului. El a adăugat că aceste principii au stat la baza elaborării bugetului județului Mureș. Implementarea acestuia va menține cheltuielile sub control și va asigura veniturile necesare pentru dezvoltare.
Bugetul pentru anul 2025 se ridică la 1,191 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 19% față de anul 2024.
Repartizarea resurselor:
Buget general: 1,016 miliarde de lei
Buget propriu: 606 milioane de lei
Cheltuieli de funcționare: 397,1 milioane de lei
Investiții: 208,8 milioane de lei
Anul acesta, administrația județeană alocă cu 10 milioane de lei mai mult pentru dezvoltare și investiții decât anul trecut. Pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare au fost alocați 14,5 milioane de lei din bugetul propriu.
Pentru modernizarea și întreținerea rețelei rutiere se alocă 39,9 milioane de lei în acest an, iar un total de 10 km de asfalt vor fi adaugați rețelei curente.
Pentru funcționarea și dezvoltarea instituțiilor culturale au fost aprobați 52,8 milioane de lei, cu 900.000 de lei mai mult decât în 2024.
Proiecte finanțate din fonduri europene
Județul Mureș are în prezent 28 de proiecte europene în valoare totală de 859,9 milioane de lei. Pentru aceste proiecte, în acest an se vor plăti 139,5 milioane de lei ca contribuție proprie.
Spitalul Clinic Județean Mureș are mai multe proiecte finanțate din fonduri europene care vor fi finalizate în curând. Printre acestea se numără sistemul de terapie cu oxigen și așa-numita „fabrica de oxigen” din spitalul de pe strada Gheorghe Marinescu, proiectul de reducere a infecțiilor nosocomiale, modernizarea cabinetelor de consultație pentru pacienți ambulatorii, achiziția de echipamente pentru diagnosticul cancerului, precum și continuarea modernizării Spitalului din Târgu Mureș, unde se alocă sume importante pentru îmbunătățirea serviciilor pentru pacienții ambulatorii.
De asemenea, dezvoltarea și extinderea Parcului Arheologic Mikháza, precum și traseul ciclist planificat de-a lungul traseului turistic Via Transilvanica, se realizează cu sprijinul Uniunii Europene.
„Pentru toți noi este evident cât de importantă este sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru dezvoltarea județului și îmbunătățirea nivelului de viață al populației”, a explicat Ferenc Péter, președintele consiliului județean.
Sprijinul pentru inițiative și programe civice
Pentru organizațiile civile, 2,7 milioane de lei sunt disponibili în cadrul bugetului pentru anul 2025. Organizațiile religioase, sociale, de tineret, culturale, precum și cluburile sportive, pot solicita subvenții nerambursabile pentru diverse evenimente, organizarea de activități sportive sau lucrări de întreținere a proprietăților religioase. Sumele alocate pentru acest an sunt următoarele:
Sport: 600.000 de lei
Biserici: 600.000 de lei
Cultură: 400.000 de lei
Social: 1.000.000 de lei
Tineret: 150.000 de lei
Bugetul detaliat este disponibil pe site-ul oficial al Consiliului Județean Mureș.