Taximetriștii, poliția, salvatorii și cunoștințele locatarilor din bloc, toată lumea știe că „intrarea e prin spatele blocului”. Și nu dintr-o fiță, ci din autoapărare au decis cele 14 familii să nu mai folosească intrarea din față. Cad scările și există pericol de explozie!
Scările care o iau la vale
În urmă cu un deceniu și ceva au apărut primele fisuri pe cimentul lângă grilajul de metal, chiar lângă ușa de la intrarea în bloc. Fisura creștea pe zi ce trecea, în paralel creștea și crăpătura între scări și zidul blocului. Desenul de pe ciment semăna cu niște flori stilizate, iar prin crăpătură încă nu se vedea hăul de sub treptele scării. Încă nu – și făceau griji locatarii, crezând că la fiecare 7 ani se mai așază clădirea, deci asta o fi cauza deplasării ușoare a scărilor.
Senzori de mișcare la intrarea în bloc
În 2009 în urma unei Hotărâri a Consiliului Local o firmă agreată de primărie a trecut la montarea unui corp de iluminat la intrarea în bloc, cu aprindere pe bază de senzori de mișcare, plata lucrării fiind făcută prin asociația de locatari. Un stâlp de iluminat public existând deja la câțiva metri de ușa blocului, senzorul putea sesiza eventual deplasarea scărilor. Între timp, desenul floral a depășit dimensiunile unui buchet imens de la intrare, iar balustrada de beton a crăpat de ciudă, depășind chiar și crăpătura între zid și trepte. De atunci o gaură imensă a luat locul motivului floral.
Reclamații, articole, strigăt după ajutor
Potrivit uzanțelor locatarii plăteau un fond de rulment la asociația de proprietari și două luni au cotizat și la fondul de reparații.
În urma unui contract de publicitate cu firma WISDOM MBC în contul reparațiilor mai intrau niște bani, plus dobânzile bancare, dar hidroizolația pe acoperișul blocului, zugrăvitul, montarea interfonului, le-au făcut locatarii din fonduri proprii, sau cu mici ajutoare din fondul de reparații.
În iulie 2009, asociația a restituit nominal sumele reținute în cele două luni, cu precizarea că: „Vă garantăm că nu vom plăti nicio reparație deși este obligația noastră legală, față de toți proprietarii, să întreținem clădirile și instalațiile aferente în stare de funcționare și unde este cazul să îmbunătățim confortul”. Gestul a fost precedat de ședințe de bloc furtunoase. Anii au trecut, scările își urmau alunecarea lor firească, încet, dar sigur.
Presa irită, dar nu prea tare
Asociația de proprietari fiind una model, transparent, cu site și aviz de plată detaliat, cu posibilitatea plății prin card sau la bancă fără comision, prin reprezentanții săi s-a simțit deranjată de articolele apărute în presă despre scările groazei.
Drept urmare, au postat pe siteul asociației reclamația, articolul de ziar, scrisoarea deschisă către Primărie, nota de inspecție, raportul de expertiză tehnică. Ca să se știe. Și atât.
Locatarii s-au mai calmat
Vrând să-și salveze integritatea corporală, locatarii blocului au blocat ușa de la intrarea din față. Au pus afișe de atenționare „Atențiune cad scările!” și din fonduri proprii au pus ușă termopan la intrarea din spate, au montat un interfon nou, senzorul de mișcare – ars între timp –a rămas pe loc.
Văzând că „locatarii au revenit la discuții mai pașnice cu administrația” – am citat din scrisoarea primită de la asociația de proprietari, în urma unei ședințe de bloc la care a participat și reprezentantul asociației, s-a decis strângerea unui nou fond de reparații. Era în prag de iarnă, se apropiau sărbătorile, dar în speranța că la anul se vor repara scările, oamenii au cotizat, 20 de lei pe apartament.
Expertiză și o firmă agreată
Expertiza realizată de firma VALGERO CON SRL – o groapă minusculă săpată la rădăcina balustradei de beton în căutarea fundației, contra sumei de numai 600 de lei, a rezultat două modalități în care se vor executa lucrările de reparații. „Subzidire sau anvelopare în plasă de fier beton și zidire sau demolare și refacerea în totalitate la forma avută inițial, „am citat din scrisoarea primită de la asociația de proprietari. „Lucrările se vor desfășura în respect total cu Legea construcțiilor 50/1991, modificat în anul 2008, iar societatea care va efectua lucrările ce pot afecta structura de rezistență a clădirii și pot pune în pericol viața oamenilor, va fi atenționată că, în cazul în care acestea nu respectă standardele legale, se va expune la amenzi sau pedeapsa cu închisoarea”, se arată în continuare în scrisoare. Costul lucrărilor a fost estimat la 15-25.000 de lei. În 2011 fondul de reparații era 1.365,38 lei.
Notă de inspecție din 2011
Din partea Inspectoratului Județean în Construcții (ICJ) Mureș, ing. Bularca Dorina a efectuat un control în 27 octombrie 2011 la scările de la intrarea în blocul de pe B-dul Pandurilor. O comisie serioasă compusă din reprezentanți ai Asociației de Proprietari, ai Administrației Domeniului Public/Serviciul Administrarea Patrimoniului Public Privat. Nu mai puțin de 12 documente, printre care legi, ordine, hotărâri, ordonanțe au stat la baza controlului. Obiectul acțiunii a fost „verificarea stării tehnice a blocului de locuințe, casa scării de acces din strada Pandurilor și a tencuielii exterioare a blocului, elemente care pot constitui un pericol pentru siguranța în exploatare a clădirii, pentru circulația pietonală din zona blocului și privind modalitatea concretă a situației existente”, se arată în nota de inspecție.
Rezultatul verificărilor
În cinci puncte li se reproșează locatarilor și Asociației de proprietari că „nu au luat toate măsurile pentru efectuarea lucrărilor de reparații curente și capitale, contrar prevederilor legii”. De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, nu s-a găsit nici Cartea Tehnică a blocului și astfel nici jurnalul evenimentelor nu are cum să fie completat. Vorbim de un bloc de locuințe dat în folosință în primăvara lui 1985, înscris în Cartea Funciară colectivă nr. 53361 Tîrgu Mureș, nr. topografic 3735/73/20/6.
Ce este Cartea Tehnică?
„Cartea tehnică a construcției reprezintă ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, execuția, recepția, exploatarea și urmărirea comportării în exploatarea construcției și instalațiilor aferente acesteia. Modul de elaborare a Cărții tehnice a construcției este stipulat în Legea 10/1995, privind calitatea în construcții, și în Normele de întocmire a Cărții tehnice a construcțiilor anexa nr. 6 din HG nr. 273/1994, privind recepția lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente acestora” explică jurnalul.ro în 2006.
Fost-ai lele
Vă amintesc că vorbim de un bloc construit în epoca de aur, dat în folosință în anul de grație 1985. Asociațiile de proprietari ar trebui să solicite Cartea Tehnică de la proiectantul inițial și de la constructori, iar în cazul în care aceștia nu mai există Cartea tehnică se poate întocmi pe baza expertizei tehnice. Apartamentele și casa scărilor sunt folosite respectând normele oricărei cărți tehnice, o problemă reprezintă scările de la intrarea în bloc.
Ce spun locatarii blocului
Trei familii locuiesc în acest bloc încă de la darea sa în folosință. „Când ne-am mutat în primăvara lui 1985 nu existau scările astea. Era copertina deasupra ușii, dar circulația se făcea pe o scândură rezemată de intrare. După un timp au făcut balustrada de beton și treptele lipite cu mortar de peretele blocului. În 90 de Revelion au fost niște acumulări de gaze în pivniță, acolo treceau conductele de gaz, soldat cu o deflagrație. După asta conductele au fost scoase la suprafață, pe lângă bloc. Când s-a trecut la centralele de apartament, un branșament a fost montat pe balustrada de beton. Acest branșament e acum în pericol și se apropie Revelionul”, explică un locatar.
Revenind la nota de inspecție
Obligațiile locatarilor potrivit articolului 25 sunt urmate de art.56 din Legea 10/1995 și din Legea nr.230/2007, potrivit cărora în caz de accidente care ar afecta integritatea corporală ori care ar pune în pericol viața cetățenilor, Asociația de proprietari, prin reprezentanții săi legali, răspunde conform legislației în vigoare și a Codului Penal. Înainte de buchetul de semnături sunt măsurile dispuse: având termenul trimestrul I din 2010 Asociația de proprietari trebuia să rezolve expertiza tehnică de specialitate și în regim de urgență să se ia măsuri de reabilitare a scării de acces. Să se pună imediat avertizare de pericol (cade tencuiala!) și să se interzică circulația pe scări. Sarcină permanentă potrivit art.29 al legii 50/1991, să se urmărească modul de respectare a celor dispuse de către municipiul Tîrgu Mureș – Administrația Domeniului Public (ADP/SAPPP).
Recomandarea E.ON Gaz Distribuție SA
Asociația de proprietari a înaintat o adresă la E.ON, în vara lui 2012. O echipă E.ON a verificat pe teren și a explicat că modificarea traseului branșamentului se poate face la solicitarea și pe cheltuiala solicitantului. Pentru asta se cer niște documente, nu-i destul că „obiectul” aparține E.ON după care și încasează niște facturi, până nu face „bumm” ca să vină altă echipă care să constate… Asociația să vină cu „docomentele”. Și anume: Copie după actul de proprietate al imobilului, plan de situație vizat de OJPCI Mureș, plan de încadrare în zonă, act doveditor de funcționare a Asociației de proprietari (care asociație are contract încheiat cu E.ON pentru plata gazului) și după toate astea urmează contractarea unei firme autorizate ANRE (adică tot de la E.ON) pentru realizarea lucrării.
Trecut-au anii…
Văzând că e mai complicată treaba decât părea la prima vedere, în 2013, an încheiat pe plus de asociație, deși a existat o propunere pentru deschiderea unui fond special de reabilitarea scărilor, după un timp sumele adunate pentru fondul de reparații au fost restituite. Un fel de a spune: noi am încercat, cu ăștia nu se poate! Iar locatarii trăiesc cu speranța că Doamne-Doamne îi mai ocrotește încă un an!
Erika MÃRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.