Joia muzeală readuce în atenția publicului conferința specială dedicată lui Constantin Brâncuși – Cale spre Brâncuși, susținută de sculptorul Dorel David Morar, muzeograf la Secția de Artă a muzeului.
Prelegerea „Cale spre Brâncuși” va avea loc de data aceasta joi, 2 iunie, ora 17:00, în Sala Multimedia din clădirea muzeului din Cetate, sediul Secției de Istorie și Arheologie. Intrarea este liberă.
În cadrul acestei conferințe se urmărește o prezentare a limbajului brâncușian, a alfabetului acestui limbaj, cu referire la opera artistului Constantin Brâncuși. Sculptorul Dorel David Morar propune o privire dintr-o altă perspectivă, cea din interiorul culturii române, de unde, date devenite clișeu se schimbă radical.
Chiar de la început, pot stârni, cel puțin curiozitatea, două afirmații:
- Brâncuși nu a adus noutăți în sculptura românească, ci a făcut saltul de la cultura minoră la cultura majoră, în cadrul aceleiași identități culturale.
- Țăranul român, înainte de poluare și de mutilare a mătcii sale stilistice, avea acces la limbajul lui Brâncuși; îl pricepea, și, în mod esențial, avea acces la opera lui. Îi era familiară. Acest lucru derivă din faptul că opera lui Brâncuși, ca și spiritualitatea țărănească, aparțin aceluiași fond de duh oriental.