Direcția de sănătate publică (DSP) Mureș a publicat marți, 05 aprilie raportul calității apei potabile distribuită prin sistem centralizat în județul Mureș pentru anul 2021.
În județul Mureș există 13 zone mari de aprovizionare cu apă, 31 de zone mici de aprovizionare; mai există unități care deservesc mai puțin de 50 de persoane – categorie pentru care DSP nu a efectuat monitorizarea calității apei pentru anul 2021 și ultima categorie se referă la cele 136 de fântâni publice din județ.
Au fost efectuate analize fizice, chimice și bacteriologice pentru a determina calitatea apei potabile din județ. „În urma analizării fizico-chimice şi bacteriologice a probelor de apă recoltate şi în concordanţă cu valorilor admise de Legea nr. 458/2002, republicată, modificată şi completată cu O.G. nr. 22/2017, privind calitatea apei potabile, Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT-uri) au fost înştiinţate prin adrese oficiale, pentru afişare la loc vizibil şi protejat a înscrierilor: „Apa este bună de băut“, sau „Apa nu este bună de băut“, sau „Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici”, după caz, pentru populaţia care utilizează aceste surse de apă;”, înștiințează raportul întocmit de DSP Mureș.
Au fost analizate din apă:
- Escherichia coli (E.coli);
- Enterococi;
- Cadmiu;
- Cupru;
- Plumb;
- Nitrați;
- Nitrii în reţeaua de distribuţie;
- Aluminiu;
- Amoniu;
- Clor rezidual liber la capăt de reţea;
- Clostridium perfringens (specia,inclusiv sporii);
- Conductivitate;
- pH;
- Fier;
- Mangan;
- Oxidabilitate;
- Bacterii Coliforme;
- Doza efectivă totală de referinţă;
- Culoare;
- Miros;
- Gust;
- Număr de colonii la 22 grd.C;
- Număr de colonii la 37grd.C;
- Turbiditate;
- Activitatea Alfa Globală;
- Activitatea Beta Globală; Radon;
- Duritate totală;
Pentru majoritatea zonelor analizate, analizele au ieșit neconforme în ceea ce privește clorul de la capătul de rețea iar probleme au fost semnalate la momentul întreruperii iar ulterior al revenirii furnizării apei potabile din rețea.
În Tîrgu Mureș avem un singur izvor al cărei ape este bună de băut, cel de pe strada Moldovei. Mai sunt alte două izvoare cu o calitate a apei mai ridicată, care însă nu este recomandată pentru sugari: cel de pe Strada Mestecănișului și cel de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 de la numărul 127.
Direcția de sănătate publică a mai recomandat cetățenilor folosirea unei ape sigure, din surse controlate, monitorizate, cum ar fi apa de rețea sau apa potabilă îmbuteliată.
Raportul complet poate fi văzut AICI.
ANAMARIA LUISA MARCU