Centrul ‘Stop Fumat’ din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a lansat, miercuri, campania de prevenţie pentru abandonarea fumatului, sub sloganul ‘Renunţarea la fumat este cel mai bun lucru pe care un fumător îl poate face pentru sănătatea lui’. Directorul medical al SCJ Mureş, dr. Ladislau Schwartz, a declarat, într-o conferinţă de presă, că această campanie se derulează până la sfârşitul lunii mai, iar partenerul Spitalului Clinic Judeţean este Asociaţia Medicilor de Familie Mureş. ‘Campania se adresează atât nefumătorilor, în special tinerilor, cât şi fumătorilor, prin determinarea acestora de a renunţa la fumat. În această perioadă, pe lângă consiliere şi tratament, fumătorii pot beneficia şi de o spirometrie gratuită. (…) Cei care doresc să fie consiliaţi şi trataţi nu trebuie să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie şi pot primi medicaţie gratuită atât fumătorii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi. Durata tratamentului este de două luni, iar vizitele la control se vor efectua la două săptămâni’, a spus doctorul Schwartz.
Medicii implicaţi în campanie susţin că fumatul este considerat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii o boală şi că la fiecare ţigară aprinsă de către fumător în organism pătrund două categorii de substanţe: nicotina, care produce dependenţa, şi substanţe chimice (nitriţi, nitraţi, plumb etc).
Dr. Corina Mărginean, coordonatorul programului ‘Stop Fumat’ Mureş, a arătat că obiectivul campaniei este conştientizarea fumătorilor asupra riscurilor pe care le reprezintă acest viciu, mai ales că prin programul derulat prin Centrul ‘Stop Fumat’ mulţi dintre cei trataţi au renunţat la ţigări. ‘Programul ‘Stop Fumat’ se derulează din octombrie 2007, iar până în acest moment au fost trataţi aproximativ 4000 de fumători din judeţ. La sfârşitul celor două luni de tratament au abandonat fumatul între 78,66-83,72% dintre cei trataţi. La reevaluările efectuate la un an de la terminarea tratamentului procentul nefumătorilor este în jur de 40. În cadrul programului ‘Stop Fumat’ se acordă medicaţie şi consiliere tuturor fumătorilor care doresc să abandoneze fumatul. Pentru a beneficia de medicaţie gratuită fumătorii trebuie să aibă peste 18 ani şi să fie motivaţi să renunţe la fumat’, a arătat dr. Corina Mărginean care a precizat că judeţul Mureş a fost printre primele 10 judeţe din ţară care s-au implicat în campania de prevenţie a bolilor prin abandonarea fumatului. Dr. Mărginean a mai precizat că, din 2007, România este printre puţinele ţări din Europa şi chiar din lume care au un program naţional de prevenţie a bolilor produse de fumat, prin instituirea de consiliere şi medicaţie gratuită. Conducerea SCJ Mureş a subliniat că un fumător poate beneficia de o singură cură gratuită de tratament într-un an.
Medicii susţin că la nivel mondial există 1,1 miliarde fumători, reprezentând circa o treime din populaţia globului cu vârsta de peste 15 ani, iar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în prezent tutunul provoacă, în întreaga lume, moartea a 4,9 milioane de persoane pe an, adică 10.000 de decese pe zi. Specialiştii atrag atenţia că în cazul în care programele care se derulează în întreaga lume nu-şi vor atinge scopul, în 2020 numărul deceselor din cauza fumatului se va dubla, adică va ajunge la 10 milioane pe an.
AGERPRES