Consiliul Judeţean Mureş a anunţat, miercuri, finalizarea campaniei de conştientizare publică ‘Mureşul reciclează deşeurile’ din cadrul proiectului ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş’, care s-a derulat pe parcursul unui an şi a fost cea mai amplă campanie de informare din ţară pe un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial. Managerul proiectului, Radu Spinei, a arătat că aceasta a fost cea mai complexă campanie publică de care a beneficiat vreodată vreun proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial în România, a cărui aplicabilitate ar putea să înceapă din a doua jumătate a acestui an.
Expertul în comunicare în cadrul proiectului, Mădălina Rândaşu, a precizat că această campanie s-a adresat întregii populaţii a judeţului Mureş, a cuprins 102 caravane care s-au deplasat în tot atâtea unităţi administrativ-teritoriale. Campania a constat în distribuirea de materiale de informaţii cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor, iar în cadrul acesteia au fost prezentate numeroase spoturi publicitare, au fost organizate două tabere şcolare şi numeroase concursuri şi a costat un euro de fiecare locuitor al judeţului, adică aproximativ 580.000 de euro.
Campania a avut sloganul ‘Parteneriat pentru mediu. Viitorul depinde de noi’, a avut ca scop informarea locuitorilor judeţului Mureş cu privire la implementarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor şi a urmărit educarea populaţiei în perspectiva implementării colectării selective a deşeurilor. În campanie s-a implicat şi Vizi Imre, mureşeanul finalist la ‘Vocea României’, care a compus melodia şi a realizat videoclipul pentru ca populaţia să înveţe culorile colectării selective şi beneficiile unui comportament responsabil faţă de mediu.
Pe lângă componenta de comunicare, proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, cuprinde construirea unui depozit zonal de deşeuri de la Sânpaul, care dispune de cele mai moderne maşini de compactare a gunoiului din ţară şi de o staţie de tratare mecano-biologică unică în România, care va face ca în alveolele de depozitare să ajungă doar deşeurile care nu sunt biodegradabile.
În cadrul proiectului se construieşte o alveolă pe o suprafaţă de 7 hectare, dar suprafaţa de teren pusă la dispoziţie la Sânpaul oferă posibilitatea realizării a încă două celule de depozitare, iar dacă nu se va schimba tehnologia de prelucrare a deşeurilor, cum ar fi metode mai moderne şi mai eficiente, incineratoare spre exemplu, atunci pentru următorii 30 de ani va fi asigurată depozitarea deşeurilor în judeţul Mureş.
Proiectul mai presupune construirea unor staţii de transfer, de sortare şi de compostare, închiderea celor cinci depozite neconforme de la Cristeşti, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata, achiziţia de echipamente de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi dotarea a 50% dintre localităţile judeţului cu astfel de recipiente, respectiv pubele, containere, unităţi de compostare individuală dar şi mijloace de transport.
Pe lângă celula I de depozitare a deşeurilor de la Sânpaul, proiectul presupune drumuri de acces, instalaţii de transport ape pluviale, un rezervor 750 mc pentru tratarea levigatului, o zonă administrativă, staţii pentru tratarea mecano-biologică a deşeurilor, ateliere mecanice etc.
Managerul de proiect, Radu Spinei, a precizat că, prin apariţia unor situaţii neprevăzute, Consiliul Judeţean Mureş a obţinut o prelungire pentru implementarea proiectului până în noiembrie 2014, deşi iniţial termenul final era prevăzut pentru luna decembrie 2013. Potrivit acestuia, majoritatea componentelor proiectului sunt finalizate sau în stadii avansate de execuţie, însă există o serie de elemente care fac ca proiectul să nu fie funcţional, cum ar fi lipsa drumului de acces şi a utilităţilor către staţia de sortare, compostare şi transfer de la Vălureni, pe care Primăria Târgu Mureş trebuia să le asigure.
Managerul de proiect a susţinut că în aceste condiţii beneficiarul nu poate recepţiona investiţia şi nici nu poate organiza licitaţiile pentru operare.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a precizat că întârzierea în construirea drumului de acces şi a utilităţilor către staţia de transfer de la Vălureni s-a datorat atât contestaţiilor şi proceselor deschise de săteni, cât şi contestaţiilor depuse în urma unor licitaţii.
Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ are o valoare totală de 45,2 milioane de euro fără TVA, din care 31,54 milioane de euro provin din fondurile structurale ale Uniunii Europene, 7 milioane de euro din bugetul naţional şi 6,55 milioane de euro din bugetul judeţean.
AGERPRES