În perioadele premergătoare sărbătorilor, aglomeraţia şi agitaţia ce se creează constituie factori favorizanţi pentru comiterea furturilor, în special. Astfel, lumea este mai puţin atentă, manipulează sume mai mari de bani, dar şi vizibilitatea uneori redusă datorită condiţiilor meteo, precum şi lipsa multor cetăţeni de la domiciliu, oferă ocazii infractorilor. În consecinţă, este necesară şi intensificarea activităţilor de informare referitor la măsurile preventive.
A prins astfel contur Campania „„ÎMPREUNĂ PENTRU SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANŢĂ””, coordonată de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ce are ca scop informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte conduita preventivă. Direcţiile de acţiune pentru atingerea scopului menţionat sunt elaborarea şi distribuirea de materiale de informare cu privire la prevenirea furturilor şi popularizarea mesajelor preventive prin intermediul mass media şi al bannerelor electronice.
De asemenea, vizăm şi expunerea unor afişe sau difuzarea de spoturi la radio, în măsura spaţiului disponibil. Prezenta campanie completează planurile de acţiune ale structurilor operative, iar activităţile în teren se vor derula în special în parcările marilor magazine.
Dimensiunile fenomenului infracţional care fac obiectul recomandărilor preventive fac referire la prevenirea furturilor din autoturisme, prevenirea furturilor din buzunare/genţi, a tâlhăriilor, a celor din locuinţe, precum şi la modalitatea în care cetăţenii trebuie să se comporte pentru a avea parte de sărbători liniştite.
Aglomeraţia şi agitaţia care se creează de sărbători atrag şi hoţii din buzunare, poşete, genţi. De aceea vă invităm să fiţi şi mai atenţi la portofele, la poşete, la bani, la telefoane mobile ş.a.
Recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să fie ţinută în partea din faţă a corpului, lipită de haină. Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!
La cumpărături nu purtaţi portofelul în plase, iar în mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi, pentru că veţi avantaja hoţii!
Recomandări pentru circulaţia cu autoturismul pe drumurile publice
Conducătorii auto să adopte o manieră prudentă de conducere, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere. Circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporeaască atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.