Prevenirea criminalităţii reprezintă una dintre dimensiunile prioritare de acţiune ale poliţiei mureşene. Având în vedere actualul context socio-economic şi totodată faptul că fenomenul infracţional îmbracă forme din ce în ce mai diversificate, eforturile poliţiei trebuie să fie permanent îndreptate înspre identificarea soluţiilor optime şi implementarea acestora în vederea prevenirii implicării cetăţenilor în diferite situaţii de victimizare.
Discutăm deseori despre criminalitatea din jurul nostru, însă subiectul criminalităţii şi pericolelor online este încă insuficient cunoscut şi dezbătut. Internetul ne conectează, vine cu răspunsuri la întrebări, cu soluţii la probleme, dar si cu metode de relaxare. De aceea şi din alte motive, acest mod de comunicare, de petrecere a timpului, a ajuns ceva banal. Dar, deşi a petrece timpul online poate fi extrem de plăcut şi util, Internetul prezintă reale riscuri şi pericole mai ales pentru minori. În plus, este încă insuficient cunoscut faptul că suntem răspunzători şi de comportamentul nostru în spaţiul virtual. Fie că vorbim de ameninţări, injurii, hărţuiri ori înşelăciuni sau racolare de minori pe de o parte, fie că vorbim despre prevenirea victimizării, de reguli pentru siguranţa online, ESTE NECESAR SĂ CONTINUĂM ABORDAREA ACETUI SUBIECT, în special în şcoli.
În scopul diminuării riscului de a ne confrunta cu situaţii neplăcute în mediul online, este necesară cunoaşterea unor măsuri minime de protecţie a informaţiilor private şi de filtrare a informaţiilor postate. Analiza răspunsurilor pe care elevii le-au oferit la întrebările legate de cunoaşterea opţiunilor elementare de protecţie online ne arată că procente importante dintre cei care intră pe internet şi în special pe reţelele de socializare, nu sunt la curent cu existenţa acestora sau nu ştiu cum să le folosească. O mare parte a elevilor cunosc regulile elementare de accesare a internetului în siguranţă. Cu toate acestea, procentul celor care nu le ştiu sau le neglijează nu este deloc neglijabil.
În perioada 6 – 28 februarie 2018, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cardul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş va desfăşura diverse activităţi în cadrul Campaniei „ÎN SIGURANŢĂ ONLINE! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”, cu atât mai mult cu cât în 6 februarie este marcată Ziua internaţională a siguranţei pe internet în peste 100 de ţări, cu scopul de a promova utilizarea internetului într-un mod sigur, mai ales de către copii şi adolescenţi.
A fost aleasă grupa de vârstă 12-14 ani, aceasta fiind apreciată ca vulnerabilă din perspectiva abordată. Gimnaziile din Tg-Mureş au fost invitate la implicare, în final planificându-se 24 de activităţi/clase participante din 10 şcoli, estimând un total al beneficierilor direcţi de peste 600 de elevi.
DIRECŢII DE ACŢIUNE: organizarea de activităţi cu grupurile ţintă, realizarea şi distribuirea de afişe, transmiterea de recomandări cu caracter preventiv şi promovarea campaniei prin intermediul mass-media/reţelei FACEBOOK.
Dezbaterile, activităţile pe grupe cu elevii urmăresc câteva punte de interes:
1. Care sunt avantajele/dezavantajele internetului/reţelelor de socializare? În ce condiţii avantajele pot deveni dezavantaje?
2. Ce informaţii/fotografii nu ar trebui să postăm online? de ce?
3. Ce setări de siguranţă pot folosi pe reţelele de socializare (facebook)?
4. Ce pericole pot apărea pe internet şi cum reacţionez?
Pentru consolidarea cunoştinţelor, am realizat un afiş ce va rămâne în fiecare clasă participantă. Pentru evaluarea activităţilor, respectiv aflarea nivelului de informare a beneficierilor, elevii vor completa la finalul sesiunii un chestionar cu 10 întrebări.
ÎN SIGURANŢĂ ONLINE!
Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!
Am parole puternice, pe care le schimb periodic.
Nu am aceeaşi parolă pentru toate conturile şi nu le spun nimănui.
Atunci când nu mai folosesc internetul, mă deconectez.
Accept cereri de prietenie doar de la persoane cunoscute.
Ştiu că în spatele unui profil prietenos, se pot ascunde intenţii periculoase.
Nu ofer/postez public date despre mine şi familia mea
Când cineva mă deranjează, ştiu cum să reacţionez (ignor, blochez, şterg din listă).
Aleg cu grijă ce fotografii postez şi cine le poate vedea (deci şi salva).
Când situaţiile se complică, spun unui adult sau Poliţiei, folosesc butoanele „raportez abuz”.
Nu merg la întâlnire cu persoane cunoscute doar pe net !
Cunosc bine setările de siguranţă, de confidenţialitate!
Ştiu că numărul de „prieteni” sau de „like-uri” nu contează cu adevărat!
Îmi place să navighez, dar prefer să petrec timp în compania „reală” a prietenilor!
Dacă un cunoscut postează ceva despre o intenţie/situaţie gravă, spun imediat unui adult!
Nu uit că prea mult timp online îmi afectează sănătatea!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.