Directorul adjunct al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Deak Elida, a anunțat marți într-o conferință de presă, convocată cu prilejul prezentării bilanțului instituției pe anul trecut, demararea unei campanii de promovare a adopțiilor în județ. Potrivit acesteia, facilitățile care au fost introduse prin noua legislație în domeniu fac și mai atractivă această posibilitate, deși nu acest factor primează.
“Majoritatea familiilor care au venit să adopte nu au luat în considerare doar un criteriu financiar. Motivația lor interioară, de a adopta, este cea care primează în luarea deciziei. E adevărat, concediul de acomodare, care a fost reglementat în ultimii ani, este unul dintre aspectele care i-a avantajat, i-a ajutat, în perioada de acomodare a copiilor, pentru că unele familii într-adevăr, de obicei mamele, luau decizia de a rămâne acasă alături de copil și nu aveau înțelegerea angajatoriului, pentru a rămâne într-un concediu de odihnă, concediu fără plată și alte situații. Și atunci, sigur, un concediu de acomodare de 12 luni poate să ajute familia în acomodarea copilului într-un timp mult mai scurt, să se cunoască mult mai bine și să stabilească acele relații necesare și funcționale în cadrul unei familii”, a spus Deak Elida.
Ea a precizat că scopul campaniei este promovarea adopției, în sensul de a informa cât mai multe persoane potențial interesate privind posibilitatea adopției și ce presupune aceasta, subliniind că doar prezentându-se la Direcție pot să înceapă aceste demersuri, DGASPC fiind singura autoritate în materie.
“Să obțină informații corecte despre aceste proceduri și pot să ia ulterior, oricând, decizia de a începe demersurile necesare”, a spus directorul adjunct al DGASPC Mureș.
Potrivit acesteia, anul trecut a fost unul bun, în care au fost cooptați mai mulți asistenți sociali, psihologi și juriști în echipa care se ocupă cu adopțiile, s-a stabilit situația juridică pentru 199 de copii din sistemul de protecție a copilului (dat fiind că se caută și se obține consimțământul scris în vederea adopției de la părinții biologici și toate rudele, până la gradul IV inclusiv) și s-au finalizat 39 de adopții, din care 32 au fost la familii adoptive din județul Mureș și 7 din alte județe.
“În momentul de față avem 164 de copii adoptabili, cu vârste între 0 și 14 ani. În prezent, avem, de asemenea, 18 persoane sau familie atestate ca apte să adopte și ne-am dori să informăm persoanele care se gândesc de ceva timp la adopția unui copil sau mai multor copii sau care au întrebări legate de procedurile de adopție, vor să-și clarifice anumite aspecte. Îi invităm să vină la sediul nostru de pe strada Trebely, serviciul adopții, unde pot să primească informații și lămuriri legate de toți acești pași care pot fi urmați, doar dacă dânșii sunt hotărâți și doresc să înceapă această proceduri. Anul trecut am avut 34 de familii care au fost atestate pentru adopție, o parte deja au adoptat, mai sunt în evidență 18 familii pentru care continuăm demersurile”, a mai declarat Deak.
Potrivit acesteia, media bazată pe anii trecuți ar fi undeva la 10 luni și ceva între perioada de atestat a familiei și perioada de încredințare, dar au fost situații în care adopția a durat doar câteva luni până s-a finalizat. În acest răstimp s-au urmat toți pașii premergători necesari și obligatorii – atestarea familiei, procedurile de potrivire între nevoile copilului și ce își doresc potențialii părinți, mai multe întâlniri între copil și potențiala familie și toate termenele la instanța judecătorească, absolut obligatorii până la obținerea unei hotărâri judecătorești de încredințare în vederea adopției copilului, precum și mutarea, pentru 90 de zile, a copilului în casa familiei adoptive, a mai precizat Deak.