Instituţia Prefectului-Judeţul Mureş demarează o amplă campanie de prevenire şi reducere a cazurilor de incendieri ale miriştilor şi de vegetaţie uscată pe raza judeţului Mureş. În acest context a fost elaborat un complex de măsuri care cuprinde următoarele:
· Ordinul nr. 134 din 9.04.2013, emis de prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu privind aprobarea Planului de măsuri al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi/sau arderi necontrolate şi acţiuni specifice combaterii fenomenului de secetă, pentru anul 2013.
· Ordinului nr. 247 din 08.08.2013 privind interzicerea arderii miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe raza judeţului Mureş.
· Ordinul nr. 119 din 27.03.2012 privind constituirea comisiei mixte de control pentru constatarea şi sancţionarea persoanelor fizice şi juridce care generează situaţii de urgenţă prin incendierea miriştilor, vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a pădurilor.
· Hotărârea nr.1 din 10 iunie 2013 privind aprobarea Planului de măsuri al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Mureş, pentru perioada sezonului estival 2013.
· Campania „ STOP ARDERILOR DE VEGETAŢIE USCATĂ” , în cadrul căreia au fost distribuite materiale informative către toate primăriile de municipii, oraşe şi comune din judeţ. Campania intitualtă „STOP ARDERILOR DE VEGETAŢIE USCATĂ”, a fost demarată de Instituţia Prefectului-Judeţul Mureş în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Mureş, Direcţia Judeţeană Agricolă Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş şi Garda de Mediu Mureş.
Toate primăriile din judeţ au primit toate documentele care fac referire la planurile de măsuri ce trebuie aplicate pentru prevenirea incendiilor miriştilor şi vegetaţiei uscate. Potrivit statisticilor, în anul 2012 până la 31 iulie, au fost înregistrate 329 de cazuri de incendieri ale vegetaţiilor uscate, în urma cărora două persoane au decedat şi mii de ha de terenuri agricole şi forestiere au fost afectate.
Sancţiunile aplicate în cazul încălcării legislaţiei în vigoare cu privire la incendierea miriştilor şi a vegetaţiei uscate, pot ajunge până la excluderea de la plata subvenţiilor. O astfel de situaţie s-a înregistrat anul trecut, la o staţiune de cercetare în localitatea Răstoliţa, unde un incendiu provocat în mod intenţionat, a afectat liziera unei păduri din apropierea obiectivului agricol, pe o suprafaţă de 80 de ha. Reprezentanţii APIA Mureş au aplicat atunci penalităţi de 20% din subvenţiile pe care beneficiarul urma să le primească, iar în cazul unei recidive reprezentanţii staţiunii de cercetare riscă să piardă în totalitate subvenţiile.
În acest an, până la data de 08 august au fost înregistrate în judeţul Mureş 115 intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată. A fost aplicată o amendă contravenţională de către Garda de Mediu Mureş, în valoare de 3.000 lei, unui cetăţean din localitatea Neaua, pentru incendierea vegetaţiei ierboase de pe marginea drumului din localitate.
Sursa: Prefectura Mureș