Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog au început o promovare intensă a campaniei „Safe Festival” în cadrul Festivalului VIBE, care a debutat, joi după-amiază, în apropiere de Târgu Mureş, explicându-le participanţilor care sunt riscurile asociate consumului de substanţe interzise şi cum pot cere ajutor în caz de urgenţă.
„Agenţia Naţională Antidrog desfăşoară în aceste zile o campanie de prevenire, ‘Safe Festival’, în cadrul căreia cei interesaţi pot afla informaţii utile pentru ei sau persoanele dragi. Prin toate aceste activităţi de prevenire, informare şi consiliere ne adresăm tuturor celor interesaţi şi celor care au cunoştinţe despre persoane care pot consuma sau consumă să-i îndrume către noi, către specialiştii noştri. Prin această campanie dorim să atragem atenţia că toate drogurile pot duce la apariţia unor efecte periculoase, deşi tipurile de efecte şi gravitatea acestora pot varia considerabil în funcţie de tipul de drog, doză, frecvenţa consumului şi caracteristicile individuale ale utilizatorului, cum ar fi starea de sănătate generală şi istoricul medical”, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar de poliţie Radu Ionescu.
Potrivit comisarului, în cadrul campaniei se scoate în evidenţă şi faptul că abuzul de substanţe, inclusiv cele legale, poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii şi poate duce la dependenţă, afectând viaţa personală, socială şi profesională a individului.
Comisar de poliţie Ioan Aleodor Roman, din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Târgu Mureş, a precizat, într-o conferinţă de presă, că pe toată durata Festivalului VIBE specialiştii antidrog vor desfăşura activităţi specifice de prevenire şi consiliere privind efectele şi riscurile asociate consumului de droguri şi vor oferi, la nevoie, sprijin de specialitate.
„Reamintim că substanţele psihoactive acţionează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât şi psihice. Modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia, gândirea, imaginaţia, generând tulburări emoţionale şi de comportament. Premergător acestui eveniment, au fost realizate sesiuni de informare şi instruire în domeniul prevenirii consumului de alcool şi droguri, adresate organizatorilor festivalului, personalului de securitate şi din zona de servicii, precum şi voluntarilor acreditaţi. Recomandăm participanţilor la eveniment să identifice, la intrarea în festival punctele de prim ajutor, să nu consume alcool în exces, să manifeste prudenţă în relaţia cu alte persoane necunoscute care le pot oferi substanţe sub diverse forme – băuturi, medicamente, ţigări. De asemenea, în cazul unor situaţii deosebite, îndrumăm participanţii la festival să se adreseze direct specialiştilor antidrog sau, dacă starea de sănătate se agravează, să sune la numărul de urgenţă 112”, a spus comisarul Ioan Aleodor Roman.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector de poliţie Alexandra Luca, a precizat că aproximativ 90 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, criminalistică, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, prevenire şi siguranţă şcolară asigură o prezenţă vizibilă, atât la festival, cât şi în proximitatea acestuia.
Locotenent colonel Ciprian Căluşeri de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş a precizat că Jandarmeria participă cu efective mărite pe întreg parcursul VIBE Festival şi că le recomandă celor prezenţi să respecte indicaţiile organizatorilor şi ale forţelor de ordine şi să manifeste vigilenţă asupra modului de păstrare a bunurilor proprii.
Alături de poliţişti, jandarmi şi pompieri, la VIBE Festival participă şi Brigada de Combatere a Crimei Organizate pentru măsuri specifice pe linie de consum, deţinere sau comercializare de substanţe psihotrope. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.