În urmă cu 120 de ani a luat ființă un club sportiv al bicicliștilor târgumureșeni (MKE), urmat în 1906 de un alt club sportiv, tot în orașul nostru, ce avea aceleași inițiale ca și cel despre care vom vorbi în continuare.
Denumit MSE, clubul a jucat un rol important în viața sportivă a târgumureșenilor la început de secol XX. Schimbările de regim au dus la modificarea denumirii clubului din 1936 în Clubul Sportiv Tîrgu Mureș, până în 1941 când a revenit la denumirea originară.
MSE pe vremea aceea era un club puternic, cu 17 secții sportive, de la fotbal, înot, până la tenis de masă, cuprinzând toate ramurile sportive mai importante. Clubul deținea și un stadion cu 800 de locuri pe scaune și 5.000 de locuri în picioare în parcul numit Poiana (Liget), în actualul Parc Municipal. Câteva sute de sportivi mureșeni legitimați la MSE au dus departe renumele clubului, numai înotătorii câștigând 16 campionate naționale în perioada 1922-1940. Reușita lor se materializa în 103 medalii de aur, 72 de argint și 54 de medalii de bronz.
Anii au trecut și după o întrerupere, clubul a renăscut sub vechea denumire MSE, la care s-a adăugat și anul reînființării, 2008. De aici a rezultat MSE 08, adică Clubul Sportiv Tîrgu Mureș 2008, moștenitorul spiritual al primelor cluburi mureșene. Entuziasmul și munca ambițioasă a celor de la club au dus la primul rezultat mai important după primii cinci ani de la înființare. MSE a câștigat etapa județeană a Cupei României la fotbal în 2012. Faptul că au reușit să învingă și o echipă de Liga a 3-a, Minaur Zlatna, chiar dacă și-au luat apoi adio de la cupă după o înfrângere cu scorul de 0-1, le-a dat încredere că pot obține și mai mult. Și iată că vestea bună n-a întârziat să apară: „Am câștigat Liga a IV-a Mureș. Pentru promovarea în Liga a III-a se joacă două meciuri de baraj, tur-retur cu campioana județului Sibiu (stabilite prin tragere la sorți)”, a explicat Farczádi Attila, președintele MSE 08.
Antrenorii clubului sunt specialiști de categoria FIFA- B, FIFA – C, unii dintre jucători fiind antrenorii echipelor de tineret. Pentru a obține rezultate și mai bune, antrenorii participă la cursuri de specializare, precum cel organizat în 9 mai în Groupama Arena de Institutul de sport din Budapesta, cu participarea lui Joan Vila Bosch, directorul metodic al FC Barcelona și Carlos Rexach, consilierul prezidențial al echipei catalane. Acestea fiind spuse, să urmărim un interviu realizat cu antrenorul Fehér Csaba, în exclusivitate pentru săptămânalul PUNCTUL.
Întrebările unui reporter afon la jocul rege
L-am prevenit pe Fehér Csaba, fost jucător la Școala Sportivă, la echipa ASA, apoi la Gaz Metan, iar din 2011 antrenor al echipei de seniori la MSE, că nu mă pricep la fotbal. Nu înțeleg de ce aleargă 20 de oameni după o singură minge, dacă unul o ajunge, de ce dă cu piciorul în ea, de bucurie că a ajuns-o sau de necaz…? La scorul de 2-2 eu tot întreb: în favoarea cui? Am glumit desigur. „Aceasta este o vorbă din popor, dar mingea este plimbată de la un jucător la altul până una dintre echipe reușește s-o introducă în poarta adversă”, a ținut totuși să puncteze antrenorul.
Reporter: Ce categorie de grupă antrenați?
Fehér Csaba: Sunt coordonatorul tehnic al clubului, momentan coordonez programul și munca a 16 antrenori și antrenez echipa de seniori și grupa de Under 13 în cadrul clubului.
Reporter: Am văzut un anunț că se fac recrutări la club. Cum se face selecția copiilor pentru fotbal?
Fehér Csaba: Prima selecție la noi în club se face pentru copiii de 4-5 ani. Cei selectați în primul an fac cunoștință cu acest sport, cu mingea, cu antrenorul, cu suprafața de joc. Îi urmărim cum se manifestă în echipă, într-un cuvânt: socializează. Abia în al doilea an selectăm după categorie de vârstă și începem să urcăm treptele fotbalului, specific fiecărei categorii de vârstă.
Reporter: Câte antrenamente aveți pe săptămână?
Fehér Csaba: Numărul de antrenamente variază în funcție de vârstă. Cei mari se antrenează de 4-5 ori pe săptămână plus meciul de campionat, iar cei mici de două ori pe săptămână.
Fotbalul se joacă și pe ninsoare
Reporter: În caz de vreme nefavorabilă unde vă antrenați?
Fehér Csaba: Fotbalul este un sport care se joacă și iarna și vara, și pe ploaie, și pe vânt, și pe ninsoare. Așa că antrenamentele se desfășoară și în aceste condiții pe teren, sub cerul liber. Până la vârsta de 8 ani iarna cei mici se antrenează în sală. Cei care au trecut de această vârstă se călesc pe teren sintetic, în aer liber.
Reporter: Dacă veni vorba, unde sunt terenurile de fotbal pe care vă antrenați?
Fehér Csaba: Antrenamentele se țin la câteva baze sportive, cu gazon sintetic, din oraș, cum ar fi la Transil, terenul de la Apollo din Sângeorgiu de Mureș, terenul Agora din cartierul Tudor sau terenul Hartmann din cartierul Mureșeni.
Metode de selecție pe categorii de vârstă
Reporter: Ce calități trebuie să aibă sportivul pentru a intra în echipă?
Fehér Csaba: La fiecare categorie de vârstă urmărim altceva. La copii avem metodele noastre bine lucrate și gândite după care ne ghidăm când selectăm copiii.
Reporter: Câți jucători aveți legitimați la club?
Fehér Csaba: Momentan, lucram cu peste 300 de copii și 30 de seniori la club.
Reporter: Jucătorii sunt mureșeni sau aveți și din afara județului?
Fehér Csaba: Nu avem copii din afara județului, dar avem jucători din tot județul Mureș. Scopul nostru este să încercăm să găsim și să creștem valorile locale din județul nostru. Ca orice echipă de seniori avem și jucători crescuți de noi și jucători veniți de la alte echipe. Acest lucru este valabil la orice nivel și la orice sport!
Reporter: Vă dă cineva indicații înainte de meci, pe cine să introduceți pe teren, pe cine să lăsați pe banca de rezerve?
Fehér Csaba: Clubul nostru funcționează pe niște principii, reguli și obiective foarte bine definite. La noi nu este cazul să intervină cineva în munca vreunui antrenor! Proiectul nostru în creșterea copiilor este unul pe termen lung. Avem antrenori bine pregătiți care pot să lucreze cu implicare maximă fără ca să intervină cineva în decizia lor. Jucătorul care se pregătește exemplar și dorește să fie cel mai bun în fiecare meci poate să aspire să joace în echipele noastre!
Campionii vor mai mult!
Reporter: Lumea vorbește despre un vis împlinit. Asta înseamnă că ați câștigat Liga a 4-a. Ce urmează?
Fehér Csaba: Momentan suntem campionii județului Mureș, cu trei etape înainte de terminarea campionatului. Urmează să jucăm meciurile de baraj, tur-retur, cu echipa campioană a județului Sibiu în data de 16 iunie pe stadionul Transil din Tîrgu Mureș și altul în 23 iunie la Păltiniș Rășinari din Sibiu. După aceste două meciuri se va decide echipa care a promovat în Liga a III-a.
Reporter: Ați obținut totuși un mare succes și până acum!
Fehér Csaba: Faptul în sine că suntem campionii județului Mureș e deja un succes, dar cu adevărat campion te simți doar atunci când reușești să-ți atingi obiectivul propus. În cazul nostru acest obiectiv este promovarea!
Reporter: Vă mulțumesc pentru explicații și vă urez succes în atingerea obiectivului!
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.