Campionul naţional Norbert Trandafir începe selecţia copiilor care vor să înveţe să înoate sau să se perfecţioneze în acest sport.
Mutat de curând la Miercurea Ciuc şi numit antrenor al echipei de înot din cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM), Norbert Trandafir a constatat că trebuie să înceapă încă de la iniţierea celor mici, care mai târziu să facă performanţă, întrucât există o reţinere a instructorilor de înot din oraş de a le permite sportivilor lor plecarea la un alt club.
Din acest motiv, campionul naţional la înot şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio a decis să înceapă selecţia pentru clubul său personal, numit „Sprint Team 88”, unde doreşte să se ocupe „de la iniţiere până la performanţă”.
„Clubul vine din Târgu Mureş, deja acolo funcţionează de trei ani, şi mi-am adus şi clubul cu mine şi vom avea grupe de la începători până la avansaţi şi profesionişti, care eventual nu vor intra în CSM. La CSM criteriile de intrare sunt foarte stricte şi cine nu poate să îndeplinească criterii pot veni la clubul meu, unde se pot antrena tot cu mine, într-un alt orar şi la alt club”, a explicat presei Norbert Trandafir.
Acesta spune că părinţii trebuie să înţeleagă că este important ca cei mici să înveţe în mod corect tehnicile de înot şi a punctat faptul că metodele folosite de el se bazează pe o experienţă de 25 de ani în înotul de performanţă.
„Este o mare diferenţă între a fi înotător de performanţă timp de 25 ani şi a învăţa la şcoală jumătate de semestru cam cum se face înot. E altceva să înveţi din proprie experienţă, să ştii prin ce ai trecut tu la acea vârstă şi să dai mai departe copiilor şi să îi înveţi să se ferească de acele frici pe care tu le-ai avut. (…) Părinţii nu ştiu care e diferenţa între a înota corect şi a venit la înot. Diferenţa e foarte mare: a înota corect înseamnă să înoţi uşor pe apă iar a înota înseamnă să stai peste apă. Este o mare diferenţă, când vii şi înoţi 100 de bazine şi ieşi afară revigorat sau înoţi 2 bazine şi eşti rupt de oboseală”, a spus Norbert Trandafir.
El a mai adăugat că doreşte să instruiască şi persoane dispuse să se ocupe de înot şi cu care să lucreze la clubul său.
Potrivit sursei citate, ideea aducerii clubului său la Miercurea Ciuc este aceea de forma sportivi pentru Clubul Sportiv Municipal, unde în momentul de faţă are doar trei sportivi.
„Trebuie să încep de la început şi probabil CSM va avea impact maxim peste cinci ani, când copiii pe care îi iau acum vor ajunge la nivelul în care să facă performanţă, iar CSM va avea cel puţin 2 grupe. În momentul de faţă, cu trei copii nu poţi vorbi de performanţă ca şi club. Poţi vorbi de performanţă când ai cel puţin 2 grupe”, a spus Norbert Trandafir.
El i-a îndemnat pe părinţi să îl contacteze, fie personal, fie prin intermediul reţelelor de socializare şi a reiterat faptul că este esenţial pentru un copil să înveţe să înoate corect, pentru că această tehnică o va folosi şi la 20 dar şi la 50 ani. De asemenea, Norbert Trandafir a ţinut să reamintească faptul că înotul este un sport complex, pe care copiii foarte mici îl pot învăţa cu uşurinţă.
„Înotul este cel mai complex sport, pentru că se practică într-un mediu foarte familiar, mai ales copiilor de 4-5 ani şi de asta trebuie să vină cât mai devreme să înveţe să înoate. Cu cât este mai mic, cu atât mai uşor va învăţa să înoate, după aceea intervin diverse frici. În plus, fiind în apă nu-ţi soliciţi articulaţiile, oasele, este cel mai benefic sport pentru copiii în creştere, pentru că nu sunt suprasolicitaţi nici muşchii, nici articulaţiile. Şi, cel mai important este să înveţe să înoate corect.Tehnica de înot se învaţă de mic. Degeaba ai învăţat să pluteşti peste apă, dacă nu ştii să înoţi corect. La 20 de ani sau la 50 de ani dacă nu o să înoţi corect, o să te zbaţi în apă, nu o să înoţi’, a conchis Norbert Trandafir.
AGERPRES
Am crezut ca este mai profesionist. Cum poti sa pretinzi ca inotul este cel mai complex sport? Poate unul din cele mai sanatoase, dar complexitate? Este vorba de 4 tipuri de miscari repetitive. Si poloul e mai complex, acolo se inoata (crawl, spate, bras), se arunca, sunt tactici, combinatii, portar…. Sa nu vorbim de artele martiale, sunte de miscari, combinatii, unul sau mai multi adversari care se lovesc, diferite arme… Hocheiul unde te deplaseze pe niste patine cu lama subtire si scurta la viteza, in timp ce adversarii te imping, te lovesc, tu cauti sa pasezi, driblezi sau sa sutezi un puc micut. Totul la milisecunde….
Pe de alta parte, exista si o nu foarte mica aroganta fata de alti profesori, instructori, care au facut progrese vizibile. Daca nu ar fi fscut, de ce le cere sa transfere elevii la el??
SIgur ca este diferente la sportul de performanta si sportul de scoala. Dar intr un oras, unde nu a fost bazin ana acum 3 ani, este un rezultat incredibil, ca acum sunt sute de copii si tineri, care inoata corect. Multi dintre ei trecand la performanta.
Asteptam rezultate din partea lui, cu elevi luati de la 0, apoi mai discutam.
In rest, ii dorim succes.