Dezbaterea publică cu privire la Proiectul „Amenajare complexă Canalul Morii şi afluenţi la Reghin, judeţul Mureş” organizată ieri, 19 februarie, a făcut ca sala mică a Casei de Cultură Municipale ”Dr. Eugen Nicoară” să devină neîncăpătoare.
În urma plângerilor depuse la A.N.A.R de către ONG-uri și asociații lucrările la acest proiect au fost sistate. Plângerile susțineau că în municipiul Reghin au loc ”lucrări de construire în albia Canalului Morii utilizând soluții învechite – casetări din beton, tăieri și distrugeri masive a vegetației aferente albiilor. Această abordare este împotriva Directivei cadru a Uniunii Europene, privind apa”. Semnatarii petiției doreau ” oprirea lucrărilor abuzive de pe Canalul Morii din Reghin; protecția la inundație și reabilitare ecologică a cursului de apă prin planificare integrată peisager, urbanistic și economic, în spiritul Directivei cadru privind apa; respectarea Ordinului nr. 1044/2005 pentru aprobarea Procedurii privind consultarea utilizatorilor de apă, riveranilor și publicului la luarea deciziilor în domeniul gospodăririi apelor”.
La dezbatere au participat reprezentanți ai O.N.G.-urilor și asociațiilor, reprezentanți ai administrației locale, consilieri locali și cetățeni ai orașului, constructori, reprezentanți ai asociațiilor de locatari, fiecare din ei expunându-și punctul de vedere. Chiar dacă pe alocuri spiritele s-au încins, la finalul dezbaterii s-a ajuns la un consens, în sensul că în termenul cel mai scurt se va alcătui o comisie cu reprezentanți ai tuturor celor implicați și vor fi discutate punctual toate problemele. În acest sens au fost invitate reprezentanții asociațiilor, a O.N.G.-urilor și cetățenii municipiului la Serviciul Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei Reghin să depună în scris toate sugestiile.
Cristian Bratanovici, Director General Adjunct A.N.A.R., prezent la dezbatere a declarat :
”A fost o dezbatere obositoare dar benefică. Cred că toți cei prezenți s-au convins că este păcat de banii pe care i-am obținut să îi pierdem. Soluțiile se pot îmbunătăți, dar banii se pot pierde ușor. Cred că a înțeles toată lumea că suntem parteneri, nu suntem nici dușmani, nici oponenți ai municipiului. Scopul principal este, sper că a fost înțeles, să protejăm municipiul împotriva inundațiilor. Restul soluțiilor le mai putem modifica, nu suntem nici închiși, nici absurzi. Cred că împreună cu proiectanții și arhitecții vom găsi și soluții în domeniul gospodăririi apelor. De partea de peisagistică sau de alte îmbunătățiri se va ocupa Primăria Reghin”.
Georgiana Birtler, reprezentantul Asociației UnDaVerde a subliniat :
”După cum am menționat și în sală, noi nu suntem împotriva nici o scopului proiectului nici a principiilor pentru care a fost realizat, adică protecția împotriva inundațiilor. Da, e prioritar să se întâmple și important. În schimb, modul în care se va realiza este la fel de important. Noi, ca și asociație, ceea ce ne dorim este creșterea calității vieții în mod durabil. Noi reprezentăm de fapt societatea civilă, interesul oamenilor și ne dorim foarte mult să se înțeleagă că nu suntem împotriva investiției, dar ne dorim ca soluțiile care se vor adopta să nu fie soluții care să îi determine pe copii noștri să plătească același preț sau mai mare pentru greșelile pe care noi le-am făcut acum. Este important să lăsăm loc de dezvoltare într-un mod durabil. Asta este direcția în care ne îndreptăm în general în anul 2020. Ne-am bucurat foarte mult să vedem o deschidere extraordinară din partea Direcției Apelor și ceea ce avem azi ca o concluzie este că în proporție de aproximativ 30% proiectul poate să suporte modificări. Acum, să sperăm că acei 30% să fie în acele puncte cheie care să ne asigure principiile de dezvoltare durabilă și care să includă practic soluții atractive și prietenoase pentru oameni, în primul rând. Ne dorim protecție împotriva inundațiilor, dar trebuie să găsim un echilibru”.
Proiectul „Amenajare complexă Canalul Morii şi afluenţi la Reghin, judeţul Mureş” este un proiect în valoare de 26.600.398, 90 de lei.
Proiectul implementat de Administrația Bazinală de Apă Mureș, reamenajarea Canalului Morii și a Pârâului Trandafirilor este suportat din fondurile proprii ale Administrației Naționale Apele Române. Amenajarea avea ca scop apărarea zonei împotriva producerii inundațiilor în perioadele cu cantități însemnate de precipitații și realizarea unui peisaj urban corespunzător.
”A fost o dezbatere care a detensionat lucrurile, chiar dacă pe alocuri am devenit mai agitați. Din punctul meu de vedere este tardiv, trebuia să vină mai repede la noi, la primărie, dacă au avut o altă părere despre acest proiect. Nu trebuia să se ajungă până aici, acum când lucrările au avansat, a avut loc licitația și finanțarea. Trebuia să discutăm înainte să înceapă lucrările. Eu nu văd nicio lucrare fără betonare și casetare a malurilor pentru că albiile sunt foarte înguste și se dărâmă pământul. Pomii de pe malul apei sunt spălați la rădăcină și sunt smulși, blochează și așa au loc inundațiile. Soluții trebuie să găsim, iar noi suntem cei mai dornici. Și noi ne dorim arbori și dorim înfrumusețarea zonei după ce s-au terminat lucrările. Dar mi se pare o răutate și o aberație să blochezi o asemenea lucrare. Trebuie să găsim soluțiile cele mai bune într-un timp foarte scurt ca să putem trece la următorii pași și să putem continua lucrările” a afirmat ec. Maria Precup, primarul municipiului.
GRAMA IMOLA