Doctorul Horea Gozar, medic primar în chirurgia pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în ultima perioadă cancerele renale la copii au devenit mai frecvente, în ultimul an înregistrându-se cinci cazuri. „În ultima vreme, cancere renale au devenit mai frecvente. Dacă acum 5-10 ani era un caz la 1-2 ani, acum am avut 5 cazuri în ultimul an, numai de cancere renale, care au fost tratate cu mare succes, în condiţii corespunzătoare şi moderne. La copii de la câteva luni până la 5 ani’, a arătat dr. Horea Gozar, la deschiderea simpozionului ‘Patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil”, găzduit de SCJ Mureş.
Dr. Horea Gozar a arătat că patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil este una mai recent abordată, mai ales pe plan internaţional, întrucât multă vreme a fost neglijată, motiv pentru care se ajungea la cazuri în care nu mai puteau fi rezolvate problemele – la dializă, nefrectomii, infirmităţi etc.
‘Recent, lucrurile s-au schimbat esenţial, diagnosticul se pune prenatal pentru majoritatea acestor afecţiuni, prin colaborare, chiar şi cu obstreticienii, care pun diagnosticul neonefroze, apoi neonatologii, care observă cazurile respective, ajung să fie observate şi tratate de colegii de la Chirurgie Pediatrică. Cazurile speciale sunt nefropatii obstructive şi de reflux, alte malformaţii – în ultimii 5 ani sunt rezolvate 70-100 cazuri de malformaţii, care altfel ajungeau să fie rezolvate de alte centre din ţară’, a precizat doctorul.
Dr. Anamaria Barabas, specialist pediatru în cadrul SCJ Mureş, a arătat, la rândul său, că incidenţa malformaţiilor poate varia de la 10 la 40 la sută din totalul copiilor şi că acestea vizează o gamă largă de afecţiuni.
„Incidenţa malformaţiilor poate varia de la 10 la 40 la sută din totalul copiilor, aici am inclus toate malformaţiile, de la minima hidornefroză sau duplicitatea renală sau unele malformaţii care nu necesită toate tratament chirurgical, deci e destul de frecventă. Cele mai frecvente sunt obstrucţie la nivelul joncţiunii dintre rinichi şi ureter, canalul care conduce urina înspre vezica urinară, aşa-numitul sindrom de joncţiune pieloureterală, cu o frecvenţă mare, sau refluxul vezico-urinar, refluxul urinei din vezică înapoi, acestea dau hidronefroză. Mai pot fi vase sangvine aberante, diferiţi calculi, anomalii ale rinichiului, duplicităţi, rinichi chistici, un eterocel, o malformaţie a vezicii care să nu permită evacuarea corespunzătoare a urinei, stenoză urovezicală, o paletă foarte largă de malformaţii”, a arătat dr. Barabas.
Managerul SCJ Mureş, Ovidiu Butuc, a arătat că centrul medical din Târgu Mureş este unul de referinţă în domeniul afecţiunilor urologice la copil, „dacă nu cumva suntem primii din ţară din punctul de vedere al cazuisticii”, constatându-se o colaborare între clinicile din cele două spitale.
Potrivit acestuia, la sesiunea ştiinţifică organizată la SCJ Mureş pe tema „Patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil2 participă medici pediatri, specialişti rezidenţi şi medici tineri, iar prin aceasta se doreşte să se dea mesajul că diagnosticul precoce al acestor malformaţii congenitale, importanţa screeningului ecografic fetal, urmat de screeningul ecografic neonatal sunt importante, „pentru ca niciun copil să scape fără o ecografie, chiar dacă nu prezintă semne sau simptome de boală clinică acută”.
AGERPRES