Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar, a declarat presei, miercuri, că producţia de cereale din această vară ar putea fi mai mică cu circa 500 kilograme la hectar faţă estimările care arătau 3.180 de kilograme pe hectar la orz şi 3.050 de kilograme pe hectar la grâu, din cauza temperaturilor ridicate. ‘La nivelul judeţului Mureş, în această vară, avem de recoltat o suprafaţă totală de 36.441 de hectare, din care 1.156 de hectare de orz de toamnă, 18.350 de hectare de grâu şi secară, 1.295 de hectare de triticale, 5.877 de hectare cu orzoaică de primăvară, 9.195 de hectare de ovăz, 429 ha de rapiţă şi 139 de mazăre boabe. Din estimările noastre, la începutul campaniei, am estimat o producţie la orz de 3.180 de kilograme pe hectar, iar la grâu de 3.050 de kilograme pe hectar. Dar, având în vedere că în ultimele două săptămâni am avut temperaturi foarte ridicate la nivelul judeţului Mureş, de 34-35 de grade Celsius, ceea ce la sol înseamnă 40-45 de grade, credem că producţia va fi mai mică, cu aproximativ cu 500 de kilograme la hectar’, a arătat Timar.
Acesta a spus că grâul în această perioadă s-a copt ‘puţin cam forţat’, în special la soiurile mai târzii şi că acest lucru duce la o scădere a producţiei pe hectar. ‘În ceea ce priveşte creşterea preţului la pâine, îmi este foarte greu să spun acest lucru la această dată. Suntem doar la începutul recoltărilor la grâu, avem recoltate aproximativ 300-400 de hectare la nivelul judeţului. Acest lucru îl vom vedea puţin mai târziu, după ce începem în mai multe locuri. Dacă producţia va fi mai mică şi la nivelul judeţului Mureş – şi este clar că va fi mai mică – dar şi la nivel naţional, atunci într-adevăr este posibil ca preţul pâinii să crească. Dar acest lucru este greu de spus. La această dată, fiind la începutul recoltatului, nu avem un preţ, cu cât începe să se vândă grâul’, a precizat şeful DADR Mureş.
Acesta a mai spus că persoanele fizice au vândut deja stocul de grâu de anul trecut, de la 70 de bani până la 80 de bani pe kilogram şi că pentru recolta din acest an nu se ştie care vor fi preţurile. ‘La această dată preţul nu va creşte foarte tare, întotdeauna există tendinţa la cei care cumpără acum să crească preţul. Dar producătorii, bineînţeles, cunoscând acest lucru, vor stoca grâul şi, în condiţiile în care producţia va fi mică, într-adevăr, ulterior preţul grâului normal că va creşte’, a precizat Liviu Timar.
Şeful DADR Mureş a precizat că nu doar cerealele sunt afectate de seceta din ultimele săptămâni, ci şi alte culturi, cum ar fi porumbul, sfecla şi soia. ‘Pe lângă culturile afectate, trebuie să spun că şi celelalte culturi sunt afectate, aici mă refer în special la cultura de porumb boabe, unde deţinem o suprafaţă de 77.000 de hectare cultivate la nivel de judeţ. În această perioadă, porumbul care era înspicat trebuia să polenizeze, deci trebuia să ‘lege’, cum spune noi şi, având în vedere că temperaturile foarte ridicate au determinat ca polenul să fie steril, este posibil ca anumite suprafeţe să nu fie ‘legate’ în mod corespunzător. O situaţie exactă o vom vedea ulterior, deci după ce vine o ploaie ne putem da seama cu cât a fost afectată producţia de porumb la nivel de judeţ.De asemenea şi celelalte culturi – mă refer aici la cultura de sfeclă, soia, pajiştile în special sunt foarte afectate, în special pajiştile cu expoziţie sudică, suprafeţe pe care masa vegetativă practic s-a uscat, din cauza expunerii la soare’, a mai susţinut şeful DADR Mureş. Acesta a mai arătat că la pomi fructiferi şi la viţa-de-vie nu sunt probleme.
AGERPRES