Cantautorul Adrian Ivaniţchi, unul dintre veteranii Cenaclului Flacăra, declarat Cetăţean de Onoare al Sighişoarei

Cantautorul Adrian Ivaniţchi, unul dintre veteranii Cenaclului Flacăra, declarat Cetăţean de Onoare al Sighişoarei

Cantautorul Adrian Ivaniţchi, unul dintre veteranii Cenaclului Flacăra, care a contribuit inclusiv la descoperirea lui Ştefan Hruşcă, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sighişoara, în baza unei hotărâri adoptată recent de Consiliul Local.

Propunerea i-a aparţinut primarului Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, şi unui jurnalist local, Vasile Luca, care au considerat că Adrian Ivaniţchi merită această recunoaştere la împlinirea vârstei de 71 de ani, fiind unul dintre cei mai mari promotori ai culturii din oraş şi fiind unul dintre cei mai vechi membri ai Cenaclului Flacăra.

„Am activat în Cenaclul Flacăra din 1974, până în 1981. Deci am venit din al doilea an în Cenaclul Flacăra, fiindcă acesta a început în 1973, dar mult mai nesemnificativ, ca să zic aşa, dar din ’74 a-nceput din plin. Am avut o bună perioadă, până în ’81, am lucrat cu Păunescu la ‘Antena vă aparţine’ un an şi jumătate, am fost prin toată ţara, am făcut acele emisiuni, am descoperit foarte mulţi folkişti, chiar şi pe Ştefan Hruşcă, într-un fel sau altul, Grupul Poesis, pe care i-am promovat acolo, Maria Gheorghiu, care a cântat prima dată într-o emisiune de felul acesta (…) Adrian Păunescu m-a chemat fiindcă avea nevoie de ajutoare mai ales în ceea ce priveşte selecţia muzicală, el nefiind chiar un muzician, aşa că tot ce s-a întâmplat a fost benefic. După aceea, sigur, eu m-am retras la Sighişoara, am lucrat, am fost director la Casa de Cultură, la Clubul Tineretului, drumurile noastre s-au despărţit, am crezut că-i mai important să fac treaba asta. Între timp îmi terminasem şi facultatea, aşa că până la urmă am rămas cu ideea de folk şi o fac şi de atunci încoace, am făcut-o mereu şi cât voi mai rezista. Sper să fie bine”, a declarat pentru AGERPRES, Adrian Ivaniţchi.

Cantautorul a spus că este de-a dreptul încântat să constate că, după atâţia ani, muzica folk revine în forţă, iar „cenacliştii” umplu în continuare sălile de concerte până la refuz.

„Ducu Bertzi spunea că muzica folk va rezista şi în mileniul III. Suntem în mileniul III, deja bine înfipţi şi sunt o mulţime de festivaluri folk. El face la Sighet un festival foarte tare, cu foarte multă lume, mai e la Alba Iulia, la Bistriţa, a pornit şi Târgu Mureş, deci sunt festivaluri foarte importante care adună lume. Mulţi spun că e un gen de nişă, că nu ştiu ce, dar nişa asta e foarte solidă şi foarte adevărată, fiindcă nu-i nevoie să fie 10.000 de oameni, dar dacă sunt 1.000 de oameni este ceva extraordinar (…) La Târgu Mureş am spus, când am fost pe scenă, e un proiect extraordinar. Aş vrea să dureze cât mai mult şi foarte important este faptul că este adevăratul cenaclu. Mi se pare extrem de benefică şi aş dori ca cel puţin o dată pe an să ne întâlnim, dacă nu chiar de două sau de trei ori, fiindcă e o idee nemaipomenită. Iar faptul că şi aici a fost aşa public numeros dovedeşte că e nevoie de aşa ceva. Publicul mai doreşte să se întâlnească cu muzica asta. Hruşcă spunea mai înainte că lumea vrea şi ceva liniştit, nu mai vrea zbenguială”, a spus Ivaniţchi.

Adrian Ivaniţchi s-a născut la Sighişoara în 15 septembrie 1947, a absolvit facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolxai din Cluj-Napoca, este compozitor, textier, cantautor, a fost membru de bază a formaţiei Sfinx, iar la Sighişoara a înfiinţat formaţiile Coral, Melody şi Bastion.

Cu toate acestea, marea sa dragoste a rămas Cenaclul Flacăra, despre începuturile căruia vorbeşte cu multă înflăcărare.

„Adrian Păunescu tot timpul a dorit să aibă un cenaclu propriu, a început un cenaclu de poezie şi veneau invitaţi poeţi, critici, se discutau versuri, se făceau analize şi, încetul cu încetul, la sfârşitul acelor întâlniri, venea câte un folkist să cânte, că era Doru Stănculescu, era Tudor Gheorghe sau Mircea Vintilă. Şi după aceea partea literară a scăzut din ce în ce mai mult, iar partea muzicală a crescut foarte mult şi aşa, de fapt Cenaclul Flacăra a intrat în istoria culturală a României, printr-o mulţime de cântece şi de versuri impresionante. Fiindcă cam tot ce s-a întâmplat acolo a fost de valoare. Şi cu ocazia acesta, foarte multă lume, care poate era departe de poezie, deşi erau vremuri în care mult mai multă lume citea poezie, sau citea în general literatură, erau oameni mult mai apropiaţi de partea asta spirituală, ei s-au format aşa şi cu ajutorul Cenaclului Flacăra”, a susţinut Adrian Ivaniţchi. AGERPRES