Imaginile cu gurile de canal descoperite, surprinse pe ruta Reghin-Ideciu, au fost postate ieri, 4 decembrie pe o rețea de socializare. Primăria Municipiului Reghin a anunțat de urgență atât operatorul municipal de apă, cât și conducerea primăriei Ideciu precum și Poliția Reghin despre furtul capacelor.
Fenomenul e vechi şi în ciuda măsurilor luate de societate, pentru a-şi proteja patrimoniul, pericolul nu a fost înlăturat. Hoţii de fier vechi fură 20-30 de capace anual, provocând operatorului o pagubă de aproximativ 10.000 de lei. ”Traficul” este greu de stopat, având în vedere că de multe ori, capacele ajung la agenţii care cumpără fier vechi, sparte şi la grămadă cu alte materiale.
Capacele sunt valorificate la centrele de colectare fier vechi
”În cursul zilei de ieri am fost anunțați de către Primăria Reghin cum că lipsesc un număr de 15-16 capace de canalizare pe str. Gării și pe drumul care duce către comuna Ideci. Porțiunea de după pod aparține comunei Ideciu. Comuna Ideciu e prins într-un program de introducere a canalizării și acel tronson aparține de ei. Am aflat că în zona trecerii de pietoni spre baza de recepție lipsește un capac de canal, zona aparține sistemului de canalizare menajeră a municipiului Reghin. În cursul zilei de azi vom înlocui acel capac cu unul din beton pentru a nu mai fi sustras. Odată cu începerea sezonului de iarnă capacele sunt furate an de an și sunt valorificate la centrele de colectare fier vechi. Din păcate nu prea avem concursul societăților să le putem recupera, alteori ele ajung sparte și nu mai pot fi folosite. Dar aceste probleme trebuie verificate de către poliție. La baza de recepție sunt firme care colectează fier vechi, nu m-ar mira ca cele furate acum să fie duse tot în acea zonă” a declarat șef sucursală compania Aquaserv, Dumitrache Ionuţ-Gabriel.
Cei care colectează fier vechi, sunt mână în mână cu ei
La aproximativ 10.000 de lei se ridică paguba pe care, anual, operatorul municipal de apă, S.C. Aquaserv o suportă din cauza furturilor de capace de canal. Dacă hoţii iau aproximativ 60 de lei pe un capac vândut la fier vechi, societatea plăteşte 500 de lei ca să acopere găurile- capcană.
” Am aflat de problemă, ba din contră am sesizat că lipsesc și la noi în sat câteva. Am făcut sesizare atât la Poliția Ideciu cât și la Poliția Reghin. Marea problemă o reprezintă cei care colectează fier vechi, sunt mână în mână cu ei, preiau aceste capace. Prin acest gest încurajează fenomenul și se pare că nu îi verifică nimeni. În această săptămână vom înlocui acele capace, rezolvăm situația, dar nu asta e soluția” declară Lucian Feier, primarul comunei Ideciu.
Infracţiune pedepsită cu închisoarea!
Furtul de capace de canal se încadrează la categoria de furt calificat, infracţiune pedepsită cu închisoarea.
”Colegii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.6 Brâncovenești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că ar fi fost sustrase mai multe capace de canal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii furt, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al I.P.J.Mureș.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.