Timp de aproape o săptămână, Tîrgu-Mureș devine, în fiecare, an capitala filmului de scurt-metraj. Festivalul Alter-Native, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 21, una specială și pentru faptul că a fost inclusă în programul centenarului Palatului Culturii. O altă premieră a fost faptul că proiecțiile s-au desfășurat pentru prima dată integral în format HD.
717 scurtmetraje, 53 de țări
„La start” s-au aliniat nu mai puțin de 717 producții, dintre care, după preselecție, 60 dintre acestea au ajuns în concurs. Despre ele, directorul festivalului, Sipos Levente, spunea: „Anul acesta 60 de scurtmetraje vor concura pentru marele premiu al festivalului. În total au fost înscrise în concurs 874 de pelicule – provenind din 53 de ţări – din care 717 au ajuns la sediul organizatorului UDTM. Din acestea au fost selectate pentru programul de concurs 60 de scurt-metraje, cu o durată totală de 11 ore. Trebuie remarcată calitatea filmelor de animaţie înscrise: din numai 101 animaţii ajunse în faţa juriului de preselecţie 27 au fost admise în concurs, lângă cele 23 de filme de ficţiune, 5 documentare şi 5 filme experimentale”.
Juriul…
…care a trebuit să cântărească producțiile și să decidă care sunt premianții a fost format din personalități de primă mână din țară, dar și din străinătate: Halil Efrat (Israel) – regizor de film, editor de imagine, lector la Universitatea de Film şi Televiziune Sam Spiegel Jerusalim, Gergely Zsuzsa (România) – ziarist, redactor cultural la Radio Cluj-Napoca, Mihai Mardare – teatrolog-filmolog, Miklauzic Bence (Ungaria) – regizor de fim, lector la Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta, Paul Negoescu – regizor de film, producător, asistent universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, membru al Academiei Europene de Film, membru fondator al Festivalului de Film Timishort, Papp Gábor Zsigmond (Ungaria) – regizor de film, distins cu premiul Balázs Béla, Chaim Sharir (Israel) – producător, membru al Academiei Europene de Film, lector la Universitatea de Film şi Televiziune Sam Spiegel Jerusalim, Radovan Sibrt (Cehia) – regizor de film, producător.
În urma deliberărilor, câștigătorii…
…au fost premiați în cadrul unei gale care, tradițional, e organizată sâmbăta seara. Anul acesta s-au oferit cinci premii, plus marele premiu al festivalului. Astfel, Premiul oferit de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc a fost atribuit regizorului Peter Volkart pentru producția „Camera 606” (Elveţia). Premiul Televiziunii Erdely TV a mers la Felméri Cecília, pentru filmul „Pastila fericirii” (România). Producția „Micul blond cu un miel alb” (Franța), semnat de Eloi Henriod, a primit Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut oferit de UDTM-MADISZ, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și stiloul oferit de Comisionerul Educațional al Ungariei Aary-Tamas Lajos. Premiul Ministerului Culturii din România a fost oferit lui Pablo Munoz Gomez pentru filmul „Welkom” (Belgia), în timp ce Premiul oferit de Municipiul Tîrgu-Mureș a mers la Alessandro Falco, pentru scurt-metrajul „Strada lui Raffael” (Italia).
În fine, cel mai vânat premiu a fost Premiul Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native 21, oferit de Centrul Național al Cinematografiei, care anul acesta a fost adjudecat de Radu Jude, cu producția „O umbră de nor” (România).
Pe lângă programul de concurs…
…Alter-Native înseamnă, însă, cinci zile de program cultural intens. Alături de producțiile de scurt-metraj care au rulat începând de joi, în program și-au făcut loc proiecții de filme de lung-metraj, proiecții de filme documentare, concerte sau vernisaje de expoziții. De pildă, încă din prima zi, la Sala mare au rulat trei lung metraje întrerupte de un concert, în timp ce în Sala mică au putut fi urmărite cinci documentare și o selecție de filme Cologne Art & Animation Festival (GER).
Una dintre cele mai așteptate proiecții a fost cea a producției românești „Poziția copilului”, semnată de regizorul Călin Peter Netzer, care a primit anul acesta premiul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, fiind desemnat, de asemenea, să reprezinte România anul viitor la premiile Oscar.
În plus, alte două proiecții înscrise la premiile Oscar de anul viitor au putut fi văzute la Palatul Culturii. Este vorba despre filmul „Numai vântul”, în regia lui Fliegauf Benedek, care va reprezenta Ungaria la Oscaruri și filmul „Cercuri”, în regia lui Srdan Golubovic, care va reprezenta Serbia.
În ciuda biletelor relativ accesibile de acces la festival (15 lei/zi sau 40 lei/5 zile), dar și a programului destul de bine închegat, publicul nu s-a înghesuit la proiecții la fel de tare ca în anii trecuți. Sala mare a fost mai mereu plină de locuri libere, chiar și la cele mai așteptate proiecții.
Cătălin Hegheș