Serviciul de îngrijire la domiciliu din județul Mureș își continuă activitatea parțial, având posibilitatea de a îngriji în special persoanele în vârstă și bolnavii care au devenit pe deplin vulnerabili. Făcând distincție între nevoia de a vizita un pacient, personalul nostru continuă să ofere îngrijire zilnică precum pansarea rănilor, schimbarea scutecului la persoanele în vârstă și bolnavi, dar nu poate să preia cazuri unde se necesită măsurarea tensiunii arteriale sau a glucozei. În plus, până când situația actuală nu se schimbă, serviciul nu își va putea crește capacitatea și nu va putea prelua noi pacienți.
Porțile centrelor de zi pentru copii (Centrul de Zi Hand in Hand din Sîngeorgiu de Mureș, centrele de zi din Fîntînele, Sîngeorgiu de Pădure, Bălăușeri și Trei Sate) sunt închise, precum se amână și forma personală a celelaltelor activități de dezvoltare în grup sau individual de tip after-school (programul United Networks). Această măsură privește copiii din grădiniță care participă la programele noastre și elevii din clasele pregătitoare – a VI-a (între 6-14 ani).
Colegii însă, căutând posibilitatea de a oferi continuitate în procesul educațional și de a evita deteriorarea relaționării copiilor la învățat, doresc să continue activitățile de formare, dezvoltare și îndrumare online și prin telefon. Credem că, pe lângă dezvoltare, feedback-ul, evaluarea și menținerea unui sistem specific de recompensă dezvoltat în cadrul programului sunt, de asemenea, importante.
Oferim părinților informații prin telefon despre prevenire, asistență și conversații cu scopul ajutării. În niciun caz nu dorim să pierdem contactul cu clienții noștri, care trebuie să știe că putem fi contactați în situația actuală și că putem oferi informații reale și utile. Scopul eforturilor noastre este nu numai să păstrăm comunitatea sub aripile noastre, ci și să oferim celor interesați o sursă de informație fiabilă. Conform experiențelor până acum, clienții noștri au nevoie de aceste conversații și sunt recunoscători că au fost contactați.
Participanții la programul de Educație timpurie și sprijinirea persoanelor cu dizabilități rămân, de asemenea, în contact cu profesioniștii noștri, clienții se pot baza pe sfaturile noastre și primesc asistență cu privire la întrebările lor privind educația și dezvoltarea copiilor lor mici. Colegii noștri împărtășesc online idei de joc pentru a-i ajuta pe cei mici să se angajeze în activități utile. În același timp, mamele însărcinate și mămicile care se află în cele șase săptămâni după naștere, pot consulta colegii noștri telefonic și prin internet. Acest pas afectează aproximativ 250-270 de familii din județul Mureș.
Activitățile proiectului Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii, care ajută tinerii defavorizați cu vârste între 15 și 29 de ani, vor continua să funcționeze exclusiv online. Privind tinerii școlari, experiența mentorilor este că tinerii nu numai că sunt foarte interesați și preocupați de starea actuală de urgență din țară, dar le este și frică. Cu toate acestea, în absența informațiilor adecvate, tinerii nu pot evalua cu adevărat gravitatea situației, astfel unul dintre aspectele cheie ale mentoratului online este informarea tinerilor despre situația actuală. Vrem să conștientizăm în tineri că situațiile de urgență nu înseamnă vacanțe școlare; în plus, dorim să consolidăm simțul lor al responsabilității sociale, sperând că rămânerea acasă va părea mai rezonabilă pentru ei.
Mentorii noștri rezumă și transmit tinerilor oportunitățile recreative (accesibile online) care pot fi integrate în procesul de îndrumare, astfel încât, după vizionarea filmelor tematice, vizitarea muzeelor online, spectacole de teatru și concerte online, va avea loc o discuție comună cu interpretare și procesare. Mentorii de aceeași vârstă cu tinerii mentorați, care sunt voluntari în procesul de mentorat, sunt deschiși să-i ajute în pregătirea pentru școală (de exemplu prin ținerea unor cursuri de matematică sau de engleză)..
Conformplanurilor, fluxul de informații și legătura cu instituțiile partenere va continua online și prin telefon, inclusiv aspecte legate de problemele epidemice și profesionale.
Vomcontinuasăoferimserviciipersoanelorînvârstă dinCentrul Rezidențial Casa Providenței din Valea Izvoarelor, dar, ca și la celelalte centre rezidențiale, vizita rudelor nu este posibilă. De asemenea, am suspendat programele comunitare pentru persoanele în vârstă, oferindu-le informații doar prin telefon sau online. Lucrăm la dezvoltarea unei interfețe online pentru unul dintre grupurile noastre, unde vârstnicii se vor întâlni săptămâna viitoare la ora obișnuită. Oferim ajutor persoanelor în vârstă care participă la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice Maica Tereza din Târgu Mureș în achiziționarea de alimente și medicamente de bază necesare. În timpul comunicării telefonice cu ei, subliniem informațiile despre infecția cu coronavirus, expunerea lor, importanța distanței sociale și a șederii acasă.
Persoana de contact:László Ludescher, directordepartament Caritas Alba Iulia, tel.: 0741077000