Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat miercuri că UMF intenţionează în toamnă să facă o revizuire a Cartei, deşi cea după care funcţionează instituţia este validă şi a fost avizată de Ministerul Educaţiei în luna iunie a acestui an. ‘Noi avem un aviz al ministerului (Educaţiei – n.r.), care este curat şi care spune atât şi nimic mai mult: ‘Vă comunicăm avizarea favorabilă a Cartei UMF Târgu Mureş’, emisă în 21 iunie 2012. Cu referinţă, din nou, pe Carta făcută şi aprobată de Senat în decembrie 2011. Aceasta este Carta după care UMF funcţionează din decembrie până în zilele noastre şi aceasta este Carta după care va funcţiona şi în continuare, deşi stă în intenţia noastră ca în viitorul apropiat, probabil în toamnă, să facem o revizuire asupra acestei Carte, datorită faptului că au apărut anumite noi prevederi legislative, care înseamnă redefiniri de termeni, de noţiuni – şi noi vrem să le calificăm în această nouă revizie a Cartei’, a spus Leonard Azamfirei, într-o conferinţă de presă.
Rectorul UMF Târgu Mureş a precizat că documentul va fi postat pe site-ul universităţii astfel încât toate cadrele didactice interesate îşi vor putea preciza punctul de vedere. Leonard Azamfirei a subliniat că şi el are câteva propuneri de modificare a Cartei, cum ar fi atribuţiile prorectorilor şi precizări la pensionarea profesorilor care împlinesc 60 de ani. Carta UMF Târgu Mureş adoptată în luna decembrie 2011 a stârnit o reacţie dură din partea unor cadre didactice maghiare de la această universitate, care a culminat cu intervenţia Guvernului prin HG 230/2012, prin care s-a decis înfiinţarea unei facultăţi separate în limba maghiară în cadrul instituţiei, deşi exista linie de predare în limba maghiară. ‘Legat de HG 230/2012, cea cu înfiinţarea facultăţii în limba maghiară: hotărârea a fost suspendată în data de 4 mai 2012, de Curtea de Apel Târgu Mureş. Această suspendată a fost atacată cu recurs în ultima zi de viaţă a Guvernului Ungureanu. Recursul a fost la suspendare şi acest recurs Guvernul actual l-a retras în urmă cu o lună şi ceva. Noi am primit informarea în urmă cu vreo trei sau patru săptămâni. HG este suspendată. Însă, procedural vorbind, procesul rămâne pe rol, pe fond, având prim termen de judecată, pentru anularea, nu pentru suspendarea HG, în luna aprilie 2013. În decembrie 2012 este un termen pe care îl are o altă organizaţie, care nu are niciun fel de legătură cu UMF Târgu Mureş’, a precizat Leonard Azamfirei.
În privinţa Cartei UMF au fost două procese, unul dintre acestea finalizându-se în data de 11 mai 2012, prin care instanţa a hotărât acceptarea ca fiind legală a Cartei UMF Târgu Mureş şi obligarea Ministerul Educaţiei să emită aviz de legalitate. ‘Carta ce a fost pusă în instanţă şi pe care noi ne-am judecat a fost una singură, ultima, cea pe care Senatul Universităţii a aprobat-o în decembrie 2011 şi a trimis-o la minister, spre aprobare, în ianuarie 2012. Din acel moment, pe Carta respectivă nu s-a făcut niciun fel de modificare. În urma obligării de către instanţă a ministerului, pentru a emite aviz favorabil asupra Cartei, în luna iunie, Ministerul Educaţiei ne-a trimis avizul de legalitate asupra Cartei, care nu avea niciun fel de amendament, aşa cum a avut un aviz interpretabil, care a fost transmis în luna martie sau aprilie şi care era condiţionat de inserarea în Cartă a unor prevederi’, a precizat rectorul UMF Târgu Mureş.
Până la apariţia pe site a proiectului de revizuire a Cartei, UMF Târgu Mureş va scoate la concurs, în luna septembrie, 43 de posturi didactice, de asistent universitar, de conferenţiar şi de şefi de lucrări, pentru ambele linii de studii, română şi maghiară. În luna septembrie, UMF Târgu Mureş organizează o nouă sesiune de admitere pe locurile cu taxă rămase neocupate în urma examenului din luna iulie. La examenul din luna iulie au fost înscrişi 1.325 de candidaţi pentru 440 de locuri la buget şi 520 de locuri cu taxă, toate locurile la buget fiind ocupate, ultimele medii de admitere fiind situate între 9,32 – 7,60 la secţia română şi 9,02 – 6,32 la secţia maghiară.
AGERPRES