Construită de Parohia Gledin, în colaborare cu trei fundaţii din Olanda, Austria și Germania, dar și cu ajutorul unei fundații din Reghin, Casa Bunicilor ,,Sf. Ana” se va inaugura în data de 25 iulie. Aceasta este destinată bătrânilor din județul Bistrița și localitatea Reghin, împărțind locurile în mod egal.
Totul a început în…
În 2014, ÎPS Andrei a pus piatra de temelie la viitorul centru social Casa Bunicilor „Sfânta Ana”. Această casă face parte din Centrul Cultural „Sfântul Pahomie“, inaugurat în 2013, care include o capelă închinată Sfântului Pahomie, o clădire ce găzduieşte Biblioteca „Iacob Stamati Mitropolitul“ şi un centru pentru pelerini. Începând din 2012, la centrul din Gledin se organizează tabere pentru copii.
Preotul paroh Ioan Titieni este un om deosebit, un spirit deschis și simpatic, ce vorbește despre viață și despre credința sa cu o privire luminoasă și cu zâmbetul pe buze, cu inima caldă. Prin larghețea sufletului său, preotul a reușit să dezvolte o mare familie la nivelul comunei Gledin, familie care a contribuit mult la realizarea acestui centru.
Casa Bunicilor, din curtea casei parohiale de la Gledin, va găzdui 22 de persoane, oameni singuri, în vârstă și cazuri sociale.
Fiecare cameră are două paturi, baie proprie, televizor și toate cele necesare unor condiții decente. La Spitalul Municipal ,,Dr. Eugen Nicoară” din Reghin în momentul de față 8 femei sunt la curs pentru a deveni asistente de îngrijire a vârstnicilor. Având în vedere locul în care este amplasat, centrul pentru persoanele vârstnice oferă un ambient plăcut, liniștea și intimitatea de care au nevoie cei vârstnici. În cadrul căminului există un spațiu destinat desfășurării activităților sociale unde bătrânii se vor putea destinde jucând table, remy, citind o carte, vizionând programe tv sau pur și simplu pot sta de vorbă. Servirea mesei se realizează într-un spațiu special amenajat, iar hrana va fi zilnic adusă de către un serviciu de catering. Meniul va fi prestabilit, respectând recomandările făcute de medic.
,,Suntem martorii unui vis care a devenit realitate…
… după 25 de ani, un VIS DE ZI al unor călători curajoși prin România, imediat după evenimentele din decembrie 1989. În ziua inaugurării vor fi alături de noi, din îndepărtatul Ducat Luxemburghez, Mariane și Jos Graas, Corița și John Schauss. Visul lor era legat de construirea unor lăcașuri umanitare destinate copiilor și bătrânilor aflați în suferință. După construirea a două case pentru copii abandonați, Casa Maria 1 și Casa Maria 2, s-a realizat și al treilea proiect, Casa Bunicilor „Sf. Ana”. Ni s-au alăturat alte două fundații și împreună cu Asociația „Maria Reghina”, condusă de mine, am reușit să dotăm căminul cu ferestre pentru mansardă, uși, paturi, aparatură electrocasnică, veselă, lenjerie etc. Singura noastră mulțumire, a celor implicați în realizarea acestui vis este una singură: aici să-și găsească liniște și adăpost, mulți, mulți ani de acum înainte 22 de vârstnici, care să îi poarte în memorie și rugăciune, împreună cu părintele Ioan Titieni, pe toți prietenii lor”, a declarat Schuller Peter, președintele Asociației „Maria Reghina” și reprezentantul asociațiilor din străinătate.
Drept recompensă, pe frontispiciul de pe fațada clădirii sunt consemnați prietenii, binefăcătorii cu sprijinul cărora s-a realizat acest așezământ.
La inaugurare sunt așteptați reprezentații primăriei din Monor și Reghin, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, finanțatorii, partenerii și toți prietenii, voluntarii fără de care acest proiect nu s-ar fi realizat.
Imola Grama