Primăria și Consiliul Local al Municipiului Reghin a aprobat în ședința ordinară de consiliu din data de 26 octombrie proiectul de hotărâre privind reorganizarea instituțiilor de cultură din Reghin.
Astfel, s-a aprobat comasarea prin absorbție de către Casa de Cultură „Eugen Nicoară” a activității Casei de Cultură „George Enescu” și preluarea personalului existent. Personalul instituției ca urmare a comasării prin absorbție își va desfășura activitatea în sediul Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din strada Spitalului, nr.11, în subordinea actualului manager al Casei de Cultură „Eugen Nicoară”. Începând cu data de 01martie 2018, Biblioteca Municipală „Petru Maior” își va desfășura activitatea în cadrul imobilului Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu”, situat pe str. Republicii nr.2.
S-a considerat oportună inițierea unui proiect de hotărâre privind luarea unor măsuri organizatorice pentru instituțiile sus-menționate din subordinea consiliului local, măsuri care vor avea efect creșterea eficienței și a îmbunătățirii actului managerial precum și diminuarea cheltuielilor bugetare.
,,Comasarea celor două Case de cultură din Reghin nu e un scop în sine. E consecinţa unei situaţii limită, creată de anunţul intenţiei de vânzare de către actualii proprietari a imobilului în care funcţionează Biblioteca Municipală „Petru Maior”, din Reghin. Cum achiziţia clădirii de către Primărie nu şi-a găsit surse de finanţare, scoaterea în stradă a Bibliotecii e într-un orizont al iminenţei, în condiţiile în care contractul de închiriere expiră în martie 2018. Singura soluţie pentru a ieşi din această situaţie s-a considerat că e spaţiul în care funcţionează acum Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu”, în care funcţionează deja secţia pentru copii a Bibliotecii. Cum există două case de cultură în Reghin, comasarea nu e de natură să aducă prejudicii culturale, ba s-ar putea chiar optimiza activităţile culturale prin noile condiţii de la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” şi prin substanţializarea tehnicii reunite de la cele două instituţii. Totodată, Sala de spectacole de la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” îşi menţine funcţionalitatea în aceiaşi termeni, pentru activităţi specifice. Comasarea nu este împotriva cuiva, ci în favoarea culturii reghinene. În realitatea lor, lucrurile au o logică la îndemâna oricui: nu poate fi acceptată scoaterea singurei biblioteci a municipiului în stradă, în timp ce există două case de cultură – de fapt, Reghinul e singurul oraş din judeţ cu două case de cultură.
Calculele economice, pe de altă parte, spun că banii cheltuiţi acum pentru chirie acum pot fi folosiţi pentru activităţi culturale. Iar funcţionarea bibliotecii a fost afectată de imposibilitatea de a se face investiţii din bani publici pentru lucrările de reabilitare imperative, câtă vreme imobilul nu e proprietatea Primăriei”, a declarat Nicolae Băciuț, Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș.
Așadar, instituțiile desemnate să ducă la îndeplinirea acestei hotărâri: Biroul Resurse Umane, Salarizare, Administrativ, Serviciul Contabilitate din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Reghin, Casa de Cultură Eugen Nicoară, Biblioteca Petru Maior și Primarul Municipiului Reghin, mai au la dispoziție patru luni să finalizeze procesul de mutare a bibliotecii în noul sediu.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.