Epopeea Colegiului „Unirea” continuă cu un nou episod, dar deznodământul încă e departe. Atât cei care speră că nu se va schimba nimic, cât şi cei care văd deja cu ochii minţii noua denumire strălucind pe frontispiciul liceului, nu pot decât să se înarmeze cu răbdare! Mult-anunţata Ședinţă ordinară a Consiliului Local Tîrgu-Mureş se va desfășura, conform programării,în această săptămână (8 iulie 2014), dar niciunul din cele 38 de puncte de pe Ordinea de zi nu are ca temă soarta liceului Unirea! Aceasta deşi se aştepta de la şedinţă tranşarea, odată pentru totdeauna, a spinoasei probleme ce nu-şi găseşte rezolvarea de un deceniu deja!
Să ne împrospătăm memoria
Oricât aţi „googăli”, nu veţi găsi date mai precise despre actualul Colegiu „Unirea” decât că a fost înfiinţat ca Liceu Romano-Catolic în 1907 cu predare în limba maghiară şi purta numele fostului principe al Transilvaniei, Rákóczi Ferenc al II-lea. Într-o parte a clădirii, după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost instalată Şcoala de Stat pentru învăţători cu predare în limba română. După desfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare, în 1968, unitatea de învăţământ a primit denumirea „Unirea”, iar predarea se făcea în continuare în limbile română şi maghiară. În anul 2000 liceul a devenit „unitate şcolară reprezentativă” şi a primit denumirea de „Colegiu naţional”. Peste cinci ani, în febra retrocedărilor, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a restituit clădirea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba –Iulia, proprietar devenind Fundaţia Statusul Romano Catolic din Transilvania. În ciuda nemulţumirii şi a atacului în contencios administrativ de către edilul târgumureşean, decizia de retrocedare a rămas definitivă.
Subiectul în presa locală
După retrocedarea clădirii în care funcţionează unitatea de învăţământ, a fost semnat un contract de închiriere între Statusul Romano-Catolic şi Primăria Tîrgu-Mureş, contract ce nu a mai fost reînnoit din 2012. Invocând lipsa contractului, UDMR şi reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice încearcă să obţină acordul conducerii colegiului şi al Consiliului Local pentru înfiinţarea unei linii maghiare cu personalitate juridică distinctă. „Nu prea înţelegem îngrijorarea care înconjoară acest subiect. Nu vrea nimeni separarea colegiului, ceea ce se vrea este ca liniile română şi maghiară să aibă personalităţi juridice diferite, dar să înveţe în aceeaşi instituţie de învăţământ. În cazul în care se respinge propunerea Bisericii Catolice agreate şi de părinţi, există pericolul ca, colegiul să fie mutat în altă clădire, deoarece contractul de închiriere a expirat, iar clădirea este a bisericii catolice”, avertiza, în iunie 2013, preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, citat de o publicaţie locală.
Zvonuri iresponsabile
Anul de graţie 2014 a început cu asigurările date de primarul municipiului, cum că tot ce a burzuluit spiritele nu sunt decât „zvonuri iresponsabile”. „Stimaţi profesori şi părinţi, v-am invitat astăzi la Primărie pentru a pune capăt unor zvonuri iresponsabile lansate în oraş. La ora la care vă vorbesc pot să vă garantez că niciun copil de la clasa 0 până la clasa a XII-a nu va pleca din Colegiul Naţional Unirea, nu vom reloca clase, nu vom muta şcoala!
Poziţia Primăriei
„Colegiul Unirea la ora actuală funcţionează mixt, româno-maghiar, iar Primăria Tîrgu-Mureş şi Consiliul Local au hotărât, responsabil, că va rămâne în continuare aşa. În Tîrgu-Mureş există un liceu maghiar şi un liceu român. Foarte mulţi etnici maghiari doresc pentru copiii lor ca ei să înveţe în unităţi de învăţământ de elită. (…) Restul sunt dorinţele preoţilor de la Blaj, preoţilor româno-catolici, care s-au gândit să facă o şcoală. A fost o declaraţie care sigur că a incitat foarte mult, dar această este varianta oficială – liceul trebuie să rămână cum a fost, cu clase româneşti şi clase maghiare. (…) În Consiliul Local sunt câţiva profesori şi jurişti remarcabili şi s-a decis exact ce v-am spus eu. Nici nu a fost în Consiliul Local o asemenea abordare şi nici nu este pe Ordinea de zi o asemenea abordare”, a declarat Dorin Florea pentru Ziare.com.
Poziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş
Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general, a transmis, într-o adresă oficială, Primăriei Tîrgu-Mureş, în 12 iunie 2014, punctul de vedere al instituţiei, arătând că „înfiinţarea acestei unităţi de învăţământ nu este justificată, deoarece nu există nici opţiuni ale elevilor, iar în cadrul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Tîrgu-Mureş există Filiera vocaţională – profil teologic, cu specializarea „cultul romano-catolic”, cu 4 clase de liceu sub efectivul maxim de elevi prevăzut de lege (4 clase cu 104 elevi)”.
Inspectorul general, Ştefan Someşan, a precizat că instituţia pe care o conduce poate acorda avizul necesar înfiinţării unei unităţi noi de învăţământ doar la solicitarea autorităţilor locale. „Această chestiune, a înfiinţării unei unităţi şcolare cu personalitate juridică, conform legii şi conform Ordinului de Ministru 54 din noiembrie 2013 se face la solicitarea administraţiei publice locale, respectiv a Consiliului Local. Până în prezent, la Inspectoratul Şcolar nu a venit o asemenea solicitare. Dacă o asemenea solicitare va exista din partea Consiliului Local, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar se va analiza solicitarea şi se va da sau nu avizul pentru înfiinţarea unei asemenea unităţi. De asemenea, am precizat, ori de câte ori a fost necesar, că stabilirea reţelei pentru anul şcolar 2014/2015 se face, de regulă, în luna ianuarie pentru anul şcolar următor. Deci noi suntem în prezent ieşiţi din toate termenele prevăzute de legislaţie”, a menţionat inspectorul şcolar general.
Ce spun dascălii de la „Unirea”
Într-o adresă către Consiliul Local Tîrgu-Mureş şi Primăria Tîrgu-Mureş, din 28 mai 2014, cadrele didactice ale Colegiului Naţional „Unirea” recunosc că „există două puncte de vedere în cadrul comunităţii noastre didactice, care la acest moment nu pot fi armonizate, (…) puncte de vedere care izvorăsc din aceeași grijă, şi anume cea pentru viitorul copiilor noştri şi a siguranţei locurilor noastre de muncă”. Reprezentanţii secţiei maghiare „consideră că rezolvarea situaţiei date constă în încheierea unor acorduri comune între IȘJ Mureş, Primăria Tîrgu-Mureş şi Biserica Romano-Catolică, un contract de închiriere pe 15 ani, care să asigure stabilitate pentru Colegiul Naţional „Unirea” şi rămânerea în clădirea actuală”.
Reacţia politicienilor locali
Ionela Ciotlăuş, preşedintele PNL Tîrgu-Mureş şi totodată consilier local consideră acordarea personalităţii juridice Liceului Romano-Catolic „un plan diabolic de separare şi distrugere” a unuia din cele mai reprezentative unităţi de învăţământ din judeţul Mureş, cu peste 1.200 de elevi şi aproape 100 de cadre didactice. „Vor să pună în aplicare planul diabolic de separare şi distrugere a unuia din cele mai reprezentative unităţi de învăţământ, Colegiul Naţional Unirea”, acuza Ciotlăuş luna trecută printr-o declaraţie publică în Cuvântul Liber.
Sub semnul improvizaţiei
Senatorul PDL Marius Paşcan, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, este de părere că „Biserica Romano-Catolică a fost reîmproprietărită, nu a mai investit în imobilul cu pricina, deşi sumele primite de la administraţia publică locală cu titlu de chirie sunt substanţiale. Nici Primăria Târgu-Mureş nu a putut investi pentru modernizare într-un imobil care nu îi aparţine, iar, din acest punct de vedere, actul educativ stă de peste un deceniu sub semnul improvizaţiei şi al provizoratului. (…) Nu admiteţi ca separatismul etnic şi vrajba politică să constituie false repere ale Tîrgu-Mureşului. Pledaţi pentru valori călăuzitoare veritabile, pentru o viziune modernă, pentru armonie, concordie, pentru multiculturalitate şi progres social”, a subliniat Marius Paşcan, citat de Zi de Zi.
Troc politic
Contactată de Ziare.com, Ionela Ciotlăuş, consilier local, a declarat că există hotărârea Consiliului Local de înfiinţare a liceului maghiar. „Acest proiect de hotărâre este acum pe Ordinea de zi a şedinţei care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, mai exact joi, 26 iunie. În comisiile de specialitate din Consiliul Local, nouă deja ni s-a prezentat această hotărâre. Ea prevede ca acest Liceu „Rákóczi Ferenc” să îşi desfăşoare activitatea în strada Mihai Viteazul nr. 15, adresa la care funcţionează în momentul de faţă Colegiul Naţional „Unirea”. Consilierul local Ionela Ciotlăuş afirmă că la mijloc este un troc politic. „UDMR a favorizat schimbarea mea din funcţia de viceprimar cu democrat-liberalul Claudiu Maior, iar PDL a promis că va promova acest proiect de hotărâre care prevede scindarea liceului Unirea”, a declarat Ciotlăuş pentru Zi de Zi.
Maria Ciobanu, neînduplecată
Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Liceului „Rákóczi Ferenc” a fost modificat după ce consilierii locali ai UDMR au înţeles că nu pot înfiinţa o şcoală nouă şi să-i dea numele de „Rákóczi al II-lea”, astfel că se vorbeşte doar de înfiinţarea unui Liceu Romano-Catolic. Marţi ar fi şedinţă la CL, dar fără semnătura secretarului Maria Ciobanu, proiectul nu va putea intra nici măcar pe lista extraordinară, el nefiind trecut pe ordinea de zi. Maria Cioban, secretarul municipiului Tîrgu-Mureş arată că proiectul iniţiat de consilierii locali UDMR nu poate primi viză de funcţionare deoarece nu îndeplineşte condiţiile legale. „Observând că nu există o solicitare a Consiliului pentru emiterea unui aviz conform, că liceul propus nu există şi nu poate fi înfiinţat de autoritatea publică locală, ci prin Ordin al Ministrului Educaţiei, în condiţiile în care se consideră liceu confesional nu se poate acorda pentru elevi finanţarea de bază cel puţin până la 31 decembrie 2014, că rapoartele de specialitate sunt negative, se concluzionează că nu se poate aviza pentru legalitate proiectul propus”, se arată pe siteul TTM.
Liceul în presa de limba maghiară
Secretarul general al UDMR, Kovács Péter, scria într-un articol postat pe siteul Transindex: „Florea e un politician şmecher, de aceea se exprimă ambiguu: în textul său termenul handicapat poate însemna dezavantaj, dar şi dizabilitate”, explica acesta referindu-se la o afirmație a primarului în care acesta deplângea soarta elevilor care învaţă doar în limba maghiară. „Cu toate că nu-şi are biroul pe malul Dâmboviţei, în aceşti ani, Florea a învăţat cum se câştigă popularitate folosindu-se de tensiunile, neînţelegerile româno-maghiare”.
Legal, nu sunt piedici
Senatorul Markó Béla şi Király András, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, s-au întâlnit în 3 aprilie cu directori de şcoli şi cu numeroase cadre didactice în Tîrgu-Mureş, unde printre altele au discutat despre soarta liceului „Unirea”.
Ar putea fi reînfiinţat învăţământul catolic în Tîrgu-Mureş, au întrebat cei prezenţi, la care senatorul a spus: „Am discutat şi despre asta, posibilitatea există, legal nu sunt piedici. Din punctul de vedere al învăţământului în limba maghiară ar fi binevenită o şcoală de stat maghiară, pe lângă Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, unde funcţionează cu rezultate bune un colegiu reformat, ar trebui înfiinţat şi un gimnaziu catolic”, scrie nepujsag.
Păreri diferite în calea proiectului
Viceprimarul Peti András afirmă că tema liceului catolic este scopul recunoscut public al UDMR şi că s-a discutat despre acest subiect cu şefii partidelor politice româneşti, cu Ciprian Dobre, cu Vasile Gliga şi cu Dorin Florea, doar că părerile lor diferă. Că nu s-a materializat încă proiectul, este din cauză că nu s-a reuşit încă găsirea unei propuneri acceptabile pentru persoanele care se află în poziţii decizionale, cum sunt inspectorul şcolar general şi primarul.(…) Preşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Dobre, a doua zi după demiterea viceprimarului Ionela Ciotlăuş, în cadrul unei conferinţe de presă a atacat dur UDMR şi a afirmat că nu va susţine nici amplasarea statuii scriitorului Sütő András, nici redenumirea străzii Kossuth Lájos, dar nici reînfiinţarea Liceului Catolic Rákóczi Ferenc!”, a explicat Peti.
Optimism reţinut
Biserica Romano-Catolică a încheiat în 2008 un contract de închiriere cu Primăria Tîrgu-Mureş pe 15 ani, dar l-a şi desfăcut în 2012 pentru neplata chiriei. Cu toate acestea, dacă se va aproba înfiinţarea Liceului Catolic de către Consiliul Local, Biserica ar fi dispusă pentru a încheia un nou contract cu Primăria pe încă 15 ani, găzduind Colegiul „Unirea” în clădirea actuală.
Peti András aşteaptă cu optimism reţinut decizia consilierilor. „Noi am purtat discuţii în paralel cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cu consilierii locali despre înfiinţarea Liceului Romano-Catolic. Părea că inspectoratul şcolar va fi de acord şi că la proxima şedinţă a consiliului director va aproba solicitarea noastră. Din păcate, inspectoratul n-a amânat decizia, ci, chiar a respins cererea. Au obiectat că înfiinţarea şcolii nu este imperios necesară, cererea fiind înaintată cu întârziere. Aceasta este o minciună sfruntată, proiectul a fost depus în ianuarie, dar Statusul Romano-Catolic nici până-n ziua de azi nu a primit vreun răspuns”, a opinat Peti. După cum spunea, inspectoratul a obiectat că planul de şcolarizare a fost aprobat deja. „Interesant e că anul trecut elevii şi dascălii Grupului Şcolar „Emil Dandea” în septembrie încă nu ştiau unde vor începe noul an şcolar. Atunci nu era târziu pentru decizii şi nici pentru schimbarea existentă a reţelei de şcolarizare”, a continuat acesta.
La un pas de aprobare
În cele din urmă luni, 23 iunie a ajuns la Primărie aprobarea Inspectoratului Şcolar fără de care discutarea proiectului pentru înfiinţarea Liceului Romano-Catolic a fost scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului Local. Vestea aprobării a fost întărită şi de viceprimarul Peti András, care speră ca şi consiliul local va da aviz favorabil. A negat zvonurile potrivit cărora odată cu reînfiinţarea Liceului Romano-Catolic nu ar mai avea loc Colegiul „Unirea” în clădire! Mai mult decât atât, Statusul ar încheia un contract nou cu primăria ca să acceseze împreună fonduri europene pentru a reabilita clădirea, a spus viceprimarul Peti Andras, citat de szekelyhon.ro
Concluzie
După lupte seculare care au durat…zece ani, încă nu se ştie ce soartă va avea Colegiul Unirea. Judecând la rece, cu mintea limpede, ambele şcoli ar avea loc în aceeaşi clădire. Politicul, micile orgolii nu ar avea ce căuta în calea dreptului la studiu al unor copii şi tineri care nu au nicio vină că s-au născut şi trăiesc în aceste locuri minunate unde adulţii împart nimicul cu atâta înverşunare!
Expunerea de motive şi proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Liceului „II Rákóczi Ferenc”.
În expunerea de motive se arată, printre altele, că – „prin acordarea personalităţii juridice proprie pentru Liceul Teologic „II Rákóczi Ferenc” se realizează o instituţie de învăţământ preuniversitar cu limba de predare maghiară, integrată în sistemul învăţământului preuniversitar de stat”.
„Liceul Teologic Româno-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” primeşte prin contract de comodat spaţiile necesare în imobilul situat în Tîrgu-Mureş, str. Mihai Viteazul, nr. 15, iar spaţiile libere le propunem spre închiriere în folosul Colegiului Naţional „Unirea”, care în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea în această locaţie fără un contract de închiriere în vigoare”.
„Prin aprobarea acestei oferte, în anul şcolar 2014/2015 imobilul administrat de Fundaţia Statusul Romano-Catolic rămâne integral la dispoziţia Colegiului Naţional „Unirea”, iar începând cu anul şcolar 2015/2016 va fi folosit prin contract de comodat de către Liceul Teologic Romano-Catolic „II Rákóczi Ferenc”, respectiv prin contract de închiriere de Colegiului Naţional „Unirea”.
Având în vedere că în momentul de faţă nu există nici un contract valabil pentru acest imobil, este indicată încheierea acestor contracte în vederea asigurării stabilităţii pe un termen de cel puţin 15 ani, în perspectiva accesării fondurilor europene”, mai susţin iniţiatorii acestui proiect, consilierii locali ai UDMR.
Erika MÃRGINEAN