Inginerii din Roma Antică continuă să uimească istoricii și arheologii moderni, prin tehnicile avansate de construcție de la acea vreme. Poate unul dintre cele mai avansate sisteme concepute în perioada romană și care a ajuns și în provincia Dacia este și cel al încălzirii în pardoseală.
Pe timpul iernii, romanii cu o situația materială bună, se încălzeau cu un sistem numit ”hipocaust”. Este vorba despre o modalitatea prin care căldura circula prin podeaua casei.
La Alba Iulia în urma celor mai recente săpături arheologice, mai multe case care foloseau acest sistem au fost descoperite. Este vorba despre case romane descoperite, în ”orașul de sub oraș”, în anticul Apulum.
Cum funcționa hipocaustul, sau încălzirea prin pardoseală
Este vorba despre un sistem prin care aerul cald putea circula pe sub podeaua casei. Sistemul era cunoscut încă din Grecia Antică, dar a fost luat și folosit de roman, care au îmbunătățit tehnologia.
Prin folosirea încălzirii prin pardoseală, în casele celor din Roma Antică, temperaturile puteau ajunge și la 30 de grade. Sistemul era unul simplu: într-o parte a casei se afla un cuptor de lemne, numit praefurnium.
În urma arderii, aerul cald era trimis print-un sistem de canalizare aflat sub pardoseală, sistemul fiind construit pe stâlpi de cărămidă, care se numeau pilettes.
Spațiul de sub podea era gol și permitea ca aerul cald să circule prin camera respectivă. În acest fel temperatura ajungea și la 30 de grade. Însă, dacă romanii care aveau casa doreau temperaturi mai mari, inginerii au mai adăugat încă o piesă la instalație.