Câştigătoarea din acest an a Olimpiadei Naţionale de Engleză, eleva Sara Gorea, din clasa a XII-a C de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, a fost acceptată la patru universităţi prestigioase din Marea Britanie – Warwick, Manchester, Nottingham şi Essex, iar dorinţa sa este să studieze politica şi economia.
„Am aplicat la profilul de filosofie, politică şi economie la 5 universităţi din Marea Britanie, dintre care patru – Warwick, Manchester, Nottingham şi Essex – m-au acceptat cu ofertă condiţionată, ceea ce înseamnă că admiterea mea depinde de media de la Bacalaureat. În cazul universităţii care mă interesează pe mine cel mai mult, Warwick, media este 9,50. Am ales Warwick pentru că sunt printre cei mai buni din domeniul care mă interesează pe mine, al ştiinţelor politice şi economiei. Vreau şi să mă bucur de libertatea de a alege exact ce materii să studiez şi de diversitatea şi de noutatea ideilor, aspecte ce se găsesc mai puţin în sistemul de învăţământ din ţară”, a spus Sara Gorea.
Visul Sarei este de a studia şi de a putea identifica problemele societăţi, de aceea nu exclude nici o carieră politică, însă singurul lucru care o descurajează este modul în care se face politică în România.
„Sunt foarte curioasă să identific care sunt problemele societăţii noastre, de aceea doresc să studiez şi economia, şi politica. Aş vrea să lucrez în acest domeniu, ca analist. Nu pot să spun că este o idee punctuală, e mai degrabă direcţia în care mă duce curiozitatea şi sunt sigură ca asta va avea şi aplicaţii practice pentru mine (…) Nu exclud o carieră politică, dar ceea ce văd mă descurajează. Mi se pare că avem un mediu politic care se concentrează mult mai tare pe luptele personale, decât pe a face politică. Nu există politicieni perfecţi nici în alte ţări, de exemplu şi politicienii americani au foarte multe probleme şi aş putea să discut despre asta, dar ei, atunci când au conflicte, au conflicte pe ceea ce ar trebui să facă, cum ar trebui să se raporteze la sistemul de sănătate, ce măsuri ar trebui să ia pe Obamacare. La noi disputele sunt mult mai mult de natură personală şi simt că abordarea problemelor şi a soluţiilor e pe plan secund. Simt că nu aş avea ce să caut în acest loc, pentru că nu îmi doresc o arenă a luptelor personale. Dacă ar fi mai mulţi tineri cu idei asemănătoare, da, aş veni, dar e greu până ne găsim”, a declarat eleva Sara Gorea.
Eleva mureşeană susţine că doreşte să studieze în altă ţară fiindcă are mult mai multe posibilităţi, dar că ar prefera să se întoarcă în ţară după finalizarea studiilor, însă numai dacă va simţi că îşi poate construi aici un viitor.
„Ştiu sigur că vreau să studiez în altă ţară fiindcă am mai multe posibilităţi nu numai din punct de vedere al materiilor studiate, ci şi de a cunoaşte lumea, de a întâlni perspective noi. Dar aş prefera să mă întorc în ţară după studii, dacă am ce să fac aici. Dacă simt că nu pot să îmi construiesc un viitor aici, voi rămâne în străinătate. Dar mai întâi voi încerca să rămân aici, fiindcă aici m-am născut. Tinerii sunt descurajaţi şi de chestiuni financiare, dar foarte mulţi avem opinia aceasta că în România nu poate exista un progres. Şi chiar dacă ştim că viaţa noastră este asigurată şi aici, simţim că trăim într-un mediu care ne e ostil din foarte multe puncte de vedere şi dacă ne dorim să ne dezvoltăm, aici suntem foarte îngrădiţi (…) Pot spune că nu doar mediul politic e descurajant, dar pur şi simplu societatea e mai închisă, mai temătoare, oamenii sunt mult mai temători şi mai puţin îndrăzneţi în idei. Deşi au intenţii bune, progresul se realizează foarte greu, pur şi simplu nu mai doresc să se sacrifice, poate şi din cauza faptului că am avut atâtea generaţii de sacrificiu şi cred că unii s-au cam săturat să mai fie aşa. Nu îi condamn, ştiu că e uman să îţi asiguri un trai confortabil şi apoi să te gândeşti la restul”, a subliniat eleva.
Ultima sa realizare, câştigarea Olimpiadei Naţionale de Limba Engleză, nu este întâmplătoare, fiindcă Sara Gorea a câştigat în clasa a X-a locul III la această olimpiadă, iar în clasa a XI-a a ocupat locul I. În acest an însă, deşi susţine că îşi dorea mult să câştige, nu a mai fost încercată de emoţiile din anii precedenţi.
„Deşi îmi doream mult să iau din nou locul I, în mod ciudat n-am avut emoţii. Nu simţeam că aş fi avut ceva de pierdut, aşa că am încercat în primul rând să mă bucur de încercare, fără a mă stresa. Subiectele întotdeauna prezintă anumite dificultăţi, mai mult pentru că formatul lor este schimbat aproape în fiecare an, aşa că, de exemplu, ce a avut clasa a XII-a anul trecut nu e acelaşi format cu ce am avut eu. În sine, subiectele nu sunt foarte dificile. Mai multe probleme apar din cauza gestionării timpului. În general cred că departajarea se face nu prin gradul de dificultate, ci mai degrabă prin evaluarea abordărilor subiectelor mai creative, ca eseul sau proba orală”, a precizat Sara.
Sara Gorea ne-a spus că pasiunea sa pentru limba engleză a apărut foarte devreme, îndrumată de mama ei, care este traducător de limba engleză, iar nivelul ei de cunoştinţe în această limbă se datorează lecturii.
„Mama mea este traducătoare şi a fost profesoară de engleză. Când eram la grădiniţă, îmi citea poveşti în limba engleză, apoi îmi traducea şi aşa mi-am pus bazele. Apoi am început să citesc în limba engleză pentru că am descoperit că e o varietate foarte mare şi astfel, fără să îmi dau seama, mi-am construit cunoştinţele. De aceea pot să spun că nu a fost o muncă, ci mai degrabă o plăcere pentru mine. Vorbitul limbii engleze a precedat orice cunoştinţe, ştiam cuvinte în această limbă înainte să ştiu să citesc. Nu pot spune că stau mult să studiez, dar îmi petrec destul de mult timp citind articole în The Guardian, pe diverse site-uri, fapt ce m-a ajutat nu doar să aprofundez doar cunoştinţele, ci şi cunoştinţele de cultură pentru că am fost la secţiunea B de cultură şi civilizaţie şi aici se punea accent pe acest aspect. Nu îmi place cuvântul ‘sacrificiu’ atunci când vorbesc despre munca depusă, pentru că acest lucru parcă implică existenţa unei suferinţe care să aducă o reuşită. Am senzaţia că fac sacrificii cu materiile care îmi plac mai puţin, dar cu engleza a fost pentru mine ceva natural. Am citit foarte mult şi asta mi-a stârnit curiozitatea. Mi-a luat din timp, dar a fost un timp petrecut cu plăcere. Mama mea a fost esenţială pentru bază şi dacă aveam o întrebare, puteam să mă duc să o întreb. Acum ne consultăm pentru a învăţa şi ea cuvinte de la mine”, a subliniat eleva.
Sara Gorea a spus că, alături de mamă, şi profesoarele sale de engleză au avut un merit deosebit în dezvoltarea capacităţii ei de a comunica în această limbă.
„Faptul că profesoarele se ocupă cu noi la modul în care să ne dezvoltăm mai creativ, faptul că empatizează cu noi şi că opinia noastră contează la ore, devine astfel mult mai uşor să te pregăteşti, fie că e vorba despre o olimpiadă, un concurs sau un test. Pentru că te simţi respectat, apreciat, fiindcă simţi că e vorba despre opinia ta, despre ceea ce gândeşti, nu doar despre cât şi ce poţi să reproduci. La prima olimpiadă am observat că am fost mulţi tineri cu un accent foarte bun, cu bune cunoştinţe de limba engleză, iar ceea ce a făcut în cele din urmă diferenţa între mine şi ceilalţi colegi a fost nivelul meu de cunoştinţe, în sensul de a citi şi de a gândi în engleză. Faptul că am citit foarte multe romane şi articole mă ajută să mă exprim în scris, natural. Toate textele, argumentele pe care le prezint vin natural şi ştiu că acestea vin din cultura generală în această limbă”, ne-a spus Sara Gorea.
Tânăra a precizat că a participat la numeroase concursuri, inclusiv la cele de dezbateri în engleză. Pe lângă olimpiadele de engleză, Sara Gorea a obţinut şi o menţiune la olimpiada naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică ‘Tinerii dezbat’ (seniori), unde a făcut echipă cu alţi doi colegi de-ai săi. La acest concurs ea a avut de dezbătut pe marginea scăderii vârstei de vot la 16 ani, dar şi pe marginea faptului dacă tinerii români care urmează facultatea în ţară şi apoi pleacă să muncească peste hotare ar trebui sau nu să plătească studiile statului român.
Date fiind cunoştinţele sale aprofundate de limba engleză, Sara Gorea îşi doreşte ca prin facultatea pe care a ales-o să obţină o înţelegere mai bună a lumii.
„Pe partea de carieră plănuiesc să studiez filosofie, politică şi economie în Regatul Unit şi vreau să îmi las opţiunile deschise. Ce vreau să obţin de la facultate e o înţelegere mai bună a lumii şi nişte cunoştinţe, dar nu punctuale, ci vreau să îmi extind posibilitatea de a cunoaşte lucruri”, a conchis Sara Gorea.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.