Cât de aproape suntem de o catastrofă ecologică la Salina Praid?
Cât de aproape suntem de o catastrofă ecologică la Salina Praid?

Cât de aproape suntem de o catastrofă ecologică la Salina Praid?

După cum am informat, Salina Praid a fost închisă în urmă cu cinci zile, din cauza infiltrațiilor de apă cauzate, în principal, de ploile abundente din zilele precedente. Nu se știe nici azi cât timp salina va mai fi închisă. Intervențiile acolo continuă, iar conducerile Salinei Praid, respectiv a Societății Naționale a Sării Salrom SA, nu au anunțat încă nimic în acest sens.

Temerea noastră, asemeni celei a mai multor localnici, este că apa sărată evacuată din salină ar putea ajunge în pârâul Corund, apoi în Târnava Mică și mai departe, cu consecințe greu de imaginat asupra mediului. Banala sare de bucătărie, în concentrații mai mari de câteva grame pe litru, poate afecta grav ecosistemul.

Din păcate, ieri, toate eforturile noastre de a obține un răspuns oficial la aceste temeri au fost sortite eșecurile. Oficialii Salinei Praid și cei ai Salrom București au refuzat să vorbească pe această temă. Așa că am ales să discutăm cu specialiști în domeniu, care au acceptat să vorbească, cu condiția păstrării anonimatului.

Concentrația sării în apele evacuate în pârâul Corund ar trebui monitorizată

Toți cei cu care am discutat au fost de acord asupra faptului că e necesară o monitorizare strictă a concentrației clorurii de sodiu în apele evacuate din salină și deversate apoi în pârâul Corund. Din ce am putut observa din imaginile publice de la fața locului, nimeni nu monitorizează nimic. N-am văzut în nicio imagine un laborator mobil care să poată să facă o analiză sumară a apelor deversate în pârâul Corund. Nici informații oficiale în sensul acesta nu există.

”În astfel de cazuri, trebuie făcute niște calcule, care să țină cont de salinitatea apelor care se deversează, de debitul deversat, dar și de debitul de apă al râului/pârâului care preia aceste ape saline. Rezultanta trebuie să fie menținerea concentrației de clorură de sodiu, în apa curgătoare care le preia pe cele uzate, sub pragul de periculozitate pentru mediu. În practică se lucrează după niște diagrame sau tabele, pe care le furnizează administrațiile bazinale respective. Nu am informații despre ce se întâmplă la Praid, Dar, teoretic, modul de lucru e acesta pe care vi l-am descris. Dacă se respectă sau nu aceste prescripții… nu am de unde să știu. Propun, totuși, să plecăm de la premisa că oamenii își fac datoria cu bună credința”, a declarat, pentru Punctul, un specialist de la o administrație bazinală de apă din sudul țării.

Revenind la întrebarea din titlu: dacă se lucrează ca la carte, impactul ecologic asupra mediului ar trebui să fie unul relativ limitat ca arie și ca efecte. Asta depinde însă și de responsabilitatea celor care lucrează acolo, dar și de capriciile vremii. Mai precis de cât de mult și de puternic va mai ploua în zona Praid.

Dacă infiltrațiile se extind, pericolul poate deveni unul major. Acestea ar fi putut fi prevenite, pentru că episodul din luna aceasta nu e singular. Au mai fost infiltrații masive și anul trecut, în aprilie. Dar și în anii precedenți. Unele măsuri de preîntâmpinare ar fi putut fi luate, ținând cont de frecvența acestor infiltrații, dar nu le-a luat nimeni. Însă, despre acest aspect, într-un alt articol.

surse foto: Facebook/ABA Mureș, Ministerul Mediului