Numărul beneficiarilor de ajutor social pentru completarea venitului până la nivelul minim garantat este destul de redus în România, 1% (circa 200.000) din populație beneficiind de acest sprijin, care în medie se situează la 275 de lei. Județele cu cea mai mare parte din populație care primește ajutor social sunt Teleorman și Buzău. La extrema cealaltă, din București doar 0,01% beneficiază de venitul minim garantat.
Pe de altă parte, în județele din vestul țării sunt acordate, în medie, cele mai mari ajutoare sociale ca valoare. În top zece după valoarea medie a ajutorului se află Sălaj, Brașov, Mureș, Bihor, Satu-Mare, Suceava, Harghita, Vaslui și Covasna. Cele mai mici ajutoare sociale pentru venitul minim garantat sunt în București, cu o medie de numai 208 lei.
În judeţul Mureş existau în luna septembrie 6801 de beneficiari plătiţi ai ajutorului social iar suma totală alocată 2.157.191, rezultând o sumă medie de 317 lei. Procentul celor care primesc ajutoare sociale este de 1,14 % în judeţul Mureş.
Unii economiști consideră că ajutoarele sociale nu sunt condiționate suficient și demotivează persoane apte de muncă, în special din mediul rural, să caute să se angajeze. În prezent, șomajul se află aproape de minimul istoric și tot mai multe companii se plâng că nu mai găsesc suficienți angajați.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/teleorman-si-buzau-sunt-campioane-la-ajutoare-sociale-prin-venitul-minim-din-bucuresti-doar-0-01-au-venitul-minim-garantat-17415725
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.