Elevii maghiari câştigători ai concursului de limba română ”Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” au fost premiaţi, vineri, la Palatul Victoria, de către vicepremierul Viorel Ştefan.
Elevii clasaţi pe primele locuri la acest concurs de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, precum şi profesorii lor au fost răsplătiţi cu diplome şi cărţi din partea partenerilor concursului – Guvernul, Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia ”Marton Aron” din Miercurea Ciuc.
Vicepremierul Ştefan le-a transmis copiilor că sunt ambasadorii promovării limbii române în cadrul minorităţilor naţionale de pe întreg cuprinsul ţării.
„Numai împreună suntem puternici şi respectaţi ca naţiune. Atunci când toţi cetăţenii României, indiferent de etnie, trăiesc în armonie şi coeziune socială, putem dezvolta calitatea vieţii şi cultura cu toate componentele sale, care se face cunoscută la nivel universal”, a spus vicepremierul Viorel Ştefan la ceremonia de premiere.
Manuela Nicoleta Stîngă, inspectorul şcolar de limba română de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, a vorbit despre beneficiile aduse de învăţarea şi utilizare limbii române de către elevii maghiari.
„Câte limbi străine ştii, atâţia oameni eşti! Au auzit-o, desigur, toţi copiii cu limba maternă maghiara când au fost încurajaţi să înveţe româneşte.(…). Copiii aceştia au înţeles, cu siguranţă, că nu suntem mai mulţi oameni într-unul dacă ştim mai multe limbi. Dar este la fel de evident că, astfel, îţi spulberă hotarele mentalităţii, îţi extind capacitatea de înţelegere, creativitatea şi gândirea critică, ceea ce îi ajută să se adapteze mai uşor şi mai bine unor situaţii de viaţă diferite în propria ţară”, a arătat Manuela Nicoleta Stîngă.
Iniţiatoarea acestui concurs, profesoara de limba română dr. Maria Sturzu, a mărturisit că ideea s-a născut din „frustrarea” de a nu reuşi să facă mai mult, mai atent, mai concludent pentru copiii a căror limba maternă nu este româna.
” Prin acest concurs se doreşte a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele. Frustrarea iniţială, cea care a dat roade ulterior, se datora lipsei de ocazii reale şi practice, de situaţii concrete de comunicare ce se doreau să vizeze strict dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor unor copii care, de fapt, nu se pot ajuta singuri. Iar acest concurs vine în întâmpinarea celor care doresc, pot şi vor să se autoevalueze an de an în ceea ce priveşte înţelegerea şi utilizarea limbii române ca limbă nematernă”, a subliniat Maria Sturzu.
După festivitatea de premiere, elevii au vizitat sediul Guvernului, inclusiv sala de şedinţe, după care au fost oaspeţii Televiziunii Române, unde au aflat informaţii despre istoria acestei instituţii şi au avut ocazia să vadă cum se realizează o emisiune.
La cele 17 ediţii ale acestui concurs au participat aproximativ 4.800 de elevi din clasele V-XII de la şcoli cu predare în limba maghiară, aproape 600 dintre ei fiind premiaţi.
Aflat la cea de-a XVII-a ediţie în 2019, Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, care se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi care este găzduit în ultimii 10 ani de Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.
Sursa AGERPRES