Despre Bucovina poti sa vorbesti ore in sir. Bucovina este fara dar si poate una dintre cele mai frumoase zone ale tarii cu plusurile si minusurile ei. Bucovina chiar ascunde adevarate comori.
Minunile naturale ale Bucovinei reprezintă unele dintre cele mai importante atracții turistice. Atunci când rostesti Bucovina sunt multe cuvinte frumoase care-ți răsar în minte, dar poate cele mai importante dintre acestea sunt ”peisaje fantastice”.
Putem completa atracțiile turistice din Bucovina cu tradiții demult uitate, evenimente interesante, activități sportive foarte captivante și multe altele, dar în acest articol vorbim doar despre o anumită frumusețe naturală care stârnește admirația vizitatorilor: Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara.
Astazi vorbim despre Codrul Secular Slatioara, pădurea supranumită și ”Catedrala de lemn a Rarăului” care face parte din Patrimoniul Mondial al Umanității UNESCO. Mai mult decât atât, aceasta reprezintă cea mai veche pădure virgină de răşinoase din Europa, ca suprafaţă, dar nu şi ca vechime, fiind depăşită de o rezervaţie din Germania.
Ce este Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara?
Pe scurt, această rezervație reprezintă o arie protejată aflată pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în județul Suceava, pe teritoriul comunei Stulpicani și a satului Slătioara.
Această zonă a dobândit statutul de Rezervație Naturală încă din 1941, bucurându-se astfel de mai bine de 75 de ani de recunoaștere națională pentru comorile naturale pe care le adăpostește.
Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara este una dintre cele două păduri de rășinoase din Europa, cealaltă fiind găsită în Germania.
Unde se află și cum ajungi la ea?
Indiferent de locul din care te pornești, este important să-ți setezi ca destinație satul Slătioara, în Valea Slătioara, comuna Stulpicani, județul Suceava.
În ultimii 10-15 kilometri drumul nu mai este la fel de bun ca pe șoseaua națională, dar poate fi străbătut și cu mașini mici fără mari probleme.
Intrarea în rezervație se face prin capătul de sus al satului, unde se află și cantonul silvic. Tot ce trebuie să faci este să urmărești traseul marcat cu cruce albastră, care se întinde tocmai până pe vârful Rarău și Cabana Rarău.
De ce merită să vizitezi Rezervația Codrul Secular Slătioara?
Pe scurt, pentru că este impresionantă.
Dacă te pasionează natura și îți dorești să descoperi frumuseți naturale care te lasă fără cuvinte, cu siguranță această rezervație va face o impresie puternică asupra ta.
Majoritatea molizilor pe care îi întâlnești aici au între 300 și 400 de ani și o înălțime care atinge 60 de metri.
Aceste două amănunte sunt suficiente pentru ca turiștii să înțeleagă că se află într-un loc special, într-o catedrală naturală impresionantă în care trebuie să păstrezi tăcerea și să admiri cu respect frumusețile din jurul tău.
Sălbăticia și frumusețea locului își pun repede amprenta asupra vizitatorilor, iar oamenii care trec pe aici știu că cel mai important lucru este să nu intervină în vreun fel în armonia naturală din jurul lor.
Animalele sălbatice trec nestingherite în preajma turiștilor, urmărindu-le mișcările cu precauție și curiozitate, plantele sălbatice își ridică capetele de câte ori foșnetul pașilor se apropie de ele, iar natura pare cumva a se mișca împreună cu vizitatorii, făcând întreaga experiență cu atât mai interesantă.
Pune mâna pe rucsac, ia-ti un echipament adecvat, ceva merinde, voie buna si pregătește-te de o plimbare în mijlocul naturii cum nu vei întâlni foarte des si care iti va ramane in memorie pentru toata viata! Daca ai si copii sau nepoti, cu atat mai bine sa mergeti impreuna.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.