O serie de economiști critică faptul că în România mulți oameni se retrag din activitate la vârste mici și că se mulțumesc să trăiască din pensii neavând nicio motivație să muncească după retragere. Recent, directorul din România a unei bănci străine a subliniat acest lucru în cadrul unei conferințe pe teme economice. Din statisticile prezentate de hotnews.ro nu reiese că ar fi o situație chiar atât de dramatică pe cât a prezentat-o bancherul citat.
În județul Mureș, de exemplu, doar 1,08% din totalul populației cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani se află în pensie. Trebuie să ținem cont de faptul că în această categorie de “pensionari tineri” nu intră doar cei cu grupe de muncă speciale, militarii etc, ci și cei care se pensionează anticipat, pe caz de boală, s.am.d.
Cu această pondere județul nostru se clasează pe locul 32 la nivel național. Pe primul loc se află, detașat județul Hunedoara cu 3,55%, un județ special din acest punct de vedere dacă ne gândim la sectorul minier. La polul opus, pe ultimul loc, se află Municipiul București cu doar 0,75% pensionari din grupa de vârstă 25 – 49 de ani.
Județul Harghita se află pe locul 29 cu 1,16% iar Covasna pe 37 cu 0,49%.
Trebuie însă să luăm în considerare și faptul că sunt și mulți români care muncesc și după depășirea limitei de vârstă pentru pensionare. Luna trecută, la nivel național erau înregistrate peste 150.000 de persoane aflate în această situație.
Foto hotnews.ro