Exploatarea lucrătorilor români plecați la muncă în străinătate continuă să fie o problemă majoră. Există încă multe cazuri ale unor oameni de bună credință care acceptă oferte mincinoase din partea unor intermediari din România și ajung să muncească pe nimic în țări precum Spania, Germania sau Marea Britanie.
Cristina Florea, atașat pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României de la Madrid a oferit o serie de informații de care orice persoană care-și caută un loc de muncă în străinătate trebuie să țină cont.
„Consider că modalitățile de a lucra în străinătate care oferă cetățenilor români cele mai multe garanții de protecție sunt căutarea unui loc de muncă prin intermediul EURES – ANOFM sau prin apelarea la serviciile unei agenții private de plasare a forței de muncă înregistrată la Inspectoratul Județean de Muncă”, îi sfătuiește reprezentantul Misiunii Diplomatice de la Madrid pe toți acei care sunt în căutarea unui job.
„Nu recomand nimănui să accepte oferte de muncă de la persoane fizice, cunoscute sau necunoscute, deoarece cele mai multe probleme legate de conflicte de muncă sau de exploatare se înregistrează în cazul cetățenilor români care, exercitându-și dreptul de liberă circulație, vin în Spania sau Europa «racolați» de diverse persoane, care nu sunt agenți de plasare de forță de muncă; astfel, acești cetățeni nu beneficiază de un contract mediat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de agenții de plasare de forță de muncă înregistrate la Inspectoratele de Muncă Județene. Din acest motiv, aceste persoane sunt ușor de exploatat şi sunt greu de protejat”, am mai spus Cristina Florea.
Atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României de la Madrid recomandă celor care decid să lucreze în străinătate să aibă în vedere următoarele aspecte:
- Să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line sau convorbiri telefonice, fără o vizită la sediul social al a agentului;
- La semnarea contractului de muncă, trebuie să se verifice dacă acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de destinație, denumirea angajatorului, adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit;
- Să verifice valabilitatea adresei și existența angajatorului străin pentru care a optat.
„Pentru informarea cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate, pe site-ul Inspecției Muncii din România www.inspectiamuncii.ro sunt publicate următoarele materiale informative:
- Ghidurile lucrătorului român în statele membre UE, printre care și Ghidul lucrătorului român în Spania, ce cuprinde informații privind piața muncii din Spania, condiții de muncă și viață;
- Avertisment privind munca prin intermediul agenților de plasare de forță de muncă (informații esențiale pe care un solicitant de loc de muncă în străinătate trebuie să le cunoască înainte de a apela la serviciile unui agent de plasare forță de muncă).
Modalităţile prin care se poate realiza accesul cetăţenilor români pe pieţele muncii din statele UE/SEE sunt următoarele:
- Prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă. Organizarea şi funcţionarea acestor firme este reglementată de Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare;
- Prin căutare individuală, pe cont propriu, a unui loc de muncă, prin apelarea la diverse website-uri specializate în recrutarea/plasarea pe locuri de muncă, anunţurile din mass-media (ziare, radio, TV);
- Prin rețeaua EURES – ANOFM şi prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state în domeniul circulaţiei forţei de muncă.
De la 1 ianuarie 2007, ANOFM are atribuţii şi în facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor români în spaţiul european, prin apartenenţa la reţeaua EURES şi prin intermediul acordurilor bilaterale.
Astfel, ANOFM este membru EURES, care reprezintă o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile de ocupare a forţei de muncă din Statele Membre ale Spaţiului Economic European (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere implicate pe piaţa muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare). Obiectivele acestei reţele sunt facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în spaţiul european, asigurarea transparenţei locurilor de muncă vacante la nivel european şi, implicit, creşterea gradului de ocupare a cetăţenilor.
ANOFM, prin intermediul celor 45 de consilieri EURES, oferă servicii de informare, mediere şi consiliere, servicii oferite atât lucrătorilor români care doresc să lucreze în spaţiul european, cât şi cetăţenilor UE care doresc să lucreze în România. Toate ofertele primite de la angajatorii europeni sunt traduse şi încărcate de către consilierii EURES pe site-ul naţional al ANOFM (www.anofm.eures) şi sunt vizibile tuturor persoanelor interesate în a lucra în ţări europene. Totodată, consilierii EURES promovează locurile de muncă vacante postate pe portalul european al locurilor de muncă vacante EURES (www.eures.europa.eu).
Avantajele folosirii serviciilor ANOFM de către căutătorii de loc de muncă dar şi de către angajatorii români şi europeni sunt multiple: siguranţa ofertelor locurilor de muncă, gratuitatea completă a serviciilor, seriozitatea partenerilor externi (care sunt celelalte servicii publice de ocupare europene) şi protecţia socială de care beneficiază lucrătorii migranţi (prin aplicarea regulamentelor europene în domeniul securităţii sociale perioadele lucrate în străinătate pot fi valorificate la deschiderea diferitelor drepturi – pensie, şomaj, asigurări de sănătate etc.).
ANOFM informează periodic (despre piata muncii din UE, conditii de munca si viata dar si despre riscurile la care se expun cei care nu verifica ofertele de loc de munca, respectiv firmele care intermediaza locurile de munca) prin comunicate postate pe site-ul ANOFM, www. anofm.ro,www.anofm.eures, pe paginile de Facebook www.facebook.com/fiiinformat/,www.facebook.com/EuresRomania/”, a mai adăugat atașatul probleme de muncă.
Sursa: www.inforoes.com