Țuica fiartă nu poate lipsi de pe mesele românilor în această perioadă. Este un adevărat răsfăț și te încălzește. De altfel, țuica fiartă se bea atunci când se taie porcul, de Ignat, pentru ca oamenii să reziste în frigul de afară în timp ce sacrifică animalul. Dar țuica fiartă nu este doar țuică pusă la foc, ci conține anumite condimente care îi dau gustul unic și special.
Țuica fiartă capătă o aromă aparte. Ea se prepară foarte ușor. De fapt, tot ce trebuie să faci este să o pui într-o cratiță împreună cu câteva condimente și să o lași să fiarbă puțin.
Se adaugă în țuică piper, cuișoare și scorțișoară. Desigur, se pot adăuga și alte condimente, precum anason stelat, cardamom, nucșoară sau coji de portocală. Totuși, rețeta clasică de țuică fiartă include miere, cuișoare, piper și scorțișoară.
Țuică fiartă – rețete
Țuică fiartă cu mere și gutuie: 150 ml țuică 2 linguri zahăr sau miere 10 boabe piper 3 felii de gutuie 3 felii de măr Se pune zahărul la topit într-un ibric, la foc mic. Se amestecă continuu, ca zahărul să nu se ardă. Când zahărul s-a caramelizat și a căpătat o culoare maronie, se adaugă țuica și se dă focul mic. Se pun feliile de măr și gutuie, boabele de piper și se amestecă până dă în clocot. Se oprește focul și se servește țuica fierbinte, în căni micuțe.
Țuică fiartă cu ghimbir: 200 ml țuică 2 felii de ghimbir 10 boabe de piper 4 linguri de miere 1 baton scorțișoară 2 cuișoare Țuica se pune la fiert într-o oală mică și când s-a încălzit se adaugă feliile de ghimbir, piperul, Scorțișoara, cuișoarele și se amestecă. După ce a dat în clocot, se oprește focul și se adaugă mierea. Se servește fierbinte.
Țuică fiartă tradițională: 150 ml țuică de țară 2 lingurițe zahăr 1 linguriță piper Țuica se pune într-un ibric și se adaugă zahărul și boabele de piper. Se amestecă bine până când zahărul este complet dizolvat. Se dă în clocot câteva secunde și se servește caldă.
Țuică fiartă condimentată: 200 ml țuică 2 cuișoare 1 lingură zahăr 5 boabe de piper negru 1 bucată de coajă de lămâie 1 bucată de coajă de portocală 1/2 linguriță scorțișoară Se pun țuica și mirodeniile într-o oală mică sau ibric. Se fierbe la foc mic și când a dat în clocot, se oprește focul. Se lasă acoperită cu un capac pentru 1-2 minute, apoi se servește în ceșcuțe din lut.
Țuică fiartă cu chimen: 150 ml țuică 2 lingurițe zahăr 1 linguriță piper boabe 1/2 linguriță semințe de chimen Frunză de dafin Se pune țuica pe foc, cu zahăr, piper și chimen. Se amestecă bine până se dizolvă zahărul. Se adaugă o frunză de dafin și se lasă să dea în clocot. Se oprește focul și se pune țuica în căni. Țuica se servește fierbinte, mai ales dacă o bei afară, unde se va răci rapid.
Citeşte întreaga ştire: Țuică fiartă – rețete. Ce condimente se pun în țuica fiartă