Până pe 17 aprilie 2024, firmele trebuie să introducă în regulamentul intern sau să adopte ca act distinct o serie de prevederi cu privire la hărțuirea la locul de muncă, în urma adoptării Hotărârii de Guvern nr. 970/2023. Documentul include o metodologie menită să-i ajute pe angajatori să recunoască situațiile problematice.
Ce tipuri de fapte constituie hărțuire la locul de muncă, potrivit metodologiei adoptate de Guvern?
- Conduita fizică: contact fizic nedorit, repetat (atingeri necorespunzătoare ale corpului), violența fizică (inclusiv agresiunea sexuală), utilizarea amenințărilor sau recompenselor legate de locul de muncă, pentru a solicita favoruri sexuale.
- Conduita verbală: comentariile privind aspectul, vârsta, viața privată a unui angajat, comentarii sexuale, povești și glume de natură sexuală, avansuri sexuale, invitații sociale repetate și nedorite pentru întâlniri sau intimitate fizică, insulte legate de sexul angajatului sau alte caracteristici ale sale, observații exagerat de familiare, trimiterea de mesaje umilitoare, degradante, explicite sexual, prin telefon, e-mail sau orice alte mijloace de comunicare, dacă acestea sunt făcute în mod sistematic/repetat și dacă urmăresc, au ca rezultat sau sunt susceptibile să conducă la vătămări fizice, psihologice, sexuale.
- Comportamentul nonverbal: afișarea materialelor sugestive sau explicite sexual; gesturi sugestive sexual, fluierături, priviri insistente, dacă acestea sunt făcute în mod sistematic/repetat.
Articolul alăturat detaliază și cazurile ce nu constituie hărțuire.
Category: Stirile Punctul