Am luat și eu la cunoștință, ca tot compatriotul, că președintele PNL domnul Ludovic Orban, ar putea ajunge următorul premier al României. Departe de mine dorința de a comenta pe marginea competențelor domniei sale, a oportunității sau a șanselor reale de conversie, de la propus, la votat și validat de Parlament.
M-a intrigat însă reacția compatriotului spectator la acest eveniment politic. Mai exact, am vrut să văd reacția la auzul numelui Ludovic Orban – ce s-a gândit românul să caute legat de numele acesta? Ce a dorit să afle despre personaj? Care sunt informațiile cruciale de care românul are nevoie atunci când aude numele posibilului viitor premier?
O idee ne dau căutările în Google legate de numele Ludovic Orban. Ca să avem niște cifre cât de cât relevante, am luat în considerare doar cifrele din ultima lună. Iar topul căutărilor pe tema Ludovic Orban arată cam așa:
- Ludovic Orban varsta – până la 1.000 de căutări/lună
- Ludovic Orban CV – până la 1.000 de căutări/lună
- Ludovic Orban Mihaela Orban – până la 1.000 de căutări/lună
- Presedintele PNL – până la 1.000 de căutări/lună
- Orban Ludovic – până la 1.000 de căutări/lună
- Ludovic Orban Tudor Orban – până la 1.000 de căutări/lună
Mai jos în top sunt cuvinte sau sintagme cu până la 100 de căutări pe lună, deci destul de puțin relevante.
Câteva observații:
- Cea mai importantă informație de care românii au nevoie când aud numele premierului propus este vârsta.
- Numele soției premierului propus (Mihaela Orban) e în top deasupra președintelui PNL. Cum ar veni, soția bate funcția politică în topul intereselor electoratului care caută să se informeze pe net.
- Apropo tot de observația de mai sus, un număr însemnat de români se pare că habar n-are cine e președintele celui mai mare partid (ca număr de parlamentari) din opoziție.
- Ne cam arde curiozitatea să știm și ce e cu fiul politicianului, Tudor Orban, semn că rudele de gradul 1 sunt cu adevărat extrem de relevante când auzim numele unui posibil viitor lider.
Vreau să punctez înainte de final că datele sunt relevante doar din prisma compatrioților activi online, așadar nu e tocmai o cercetare sociologică aprofundată, la nivel de societate în întregimea ei. Cu aceste observații, închei cu același îndemn de a le prelucra și extrage singuri concluziile care credeți că se cuvin.
Cătălin Hegheș