Ministerul Sănătății ar putea avea un angajat sau un consilier onorific responsabil cu asistența religioasă în spitalele din subordine.
Pe lângă ajutorul dat bolnavilor, preoții vor să se implice și în campanii care vor promova un stil de viață sănătos, fără droguri, alcool și tutun.
În spitale sunt în acest moment peste 250 de preoți spun reprezentanții Patriarhiei și era nevoie de o actualizare a protocoalelor mai vechi.
Un acord încheiat de minister cu reprezentanții patriarhiei va reglementa activitățile pe care preoții le pot desfășura în unitățile sanitare.
Ce pot face preoții și ce responsabilități noi vor primi
Ei pot oficia slujbe în capelele aflate în unitățile sanitare, vizite la patul bolnavului și discuții cu rudele.
La nevoie, preoții pot acorda asistență religioasă medicilor sau asistentelor.
De asemenea, pot oficia slujbe speciale pentru înmormântarea decedaților abandonați sau fără familie, botezul copiilor în pericol de moarte sau la cererea părinților.
Ca o noutate, cele două instituții vor desemna o persoană care să fie responsabilă cu activitatea de asistență religioasă. Ar putea fi vorba chiar de un preot.
Cele două instituții se angajează să mai promoveze un stil de viață sănătos prin educație pentru sănătate și educație religioasă.
Protocolul a fost încheiat pentru o perioadă de 10 ani.