Zilele trecute, într-un colț prăfuit al bibliotecii, am dat peste o carte veche, cu filele îngălbenite și pătate, pe care am fost pe punctul de a o arunca. Am deschis-o, însă, de curiozitate. Și bine am făcut: e o carte de bucate, semnată Mihail Sevastos, apărută în 1956 la Editura Tehnică și tipărită la Combinatul Poligrafic ”I. V. Stalin” din București.
Cartea asta pare să fie un muzeu scris al gastronomiei românești. Am găsit, în filele ei, rețete despre care n-auzisem niciodată și pe care e puțin probabil să le găsiți în vreun restaurant de la noi. Câteva exemple: cartofi Pușkin, pilaf de vrăbii, supă de sitari cu lăptuci… și mai sunt. Deocamdată, fiind în Postul Paștilor, am selectat din capitolul ”Mâncăruri de legume” un (alt) preparat despre care n-am auzit să existe: un fel de mâncare de varză acră cu măsline. Probabil, așa ceva se mânca în posturi acum 70-80 de ani.
Ingrediente: o varză mai mare, 250 gr măsline, 250 ml ulei, 5 cepe mici, 5 lingurițe făină, 4 cești zeamă de varză, ardei roșu și piper.
”Tăiem varza ca tăițeii și o punem într-o cratiță. Opărim măslinele cu apă clocotită, le scoatem repede și le punem în aceeași cratiță cu varza, dar separat: într-o parte varza, în alta măslinele. Într-o tigaie prăjim în ulei ceapa și presărăm făină. Stingem cu zeama de varză acră (dacă e prea acră, diluăm cu apă). Fierbem sosul în tigaie. Când e gata, îl răsturnăm peste varză și peste măsline. Lăsăm să fiarbă varza acoperit, încet, scuturând numai, din când în când, cratița, câte puțin. Adăugăm piper și ardei roșu. Servim la masă pe o farfurie așezând la mijloc varza, iar deasupra măslinele”.
N-am încercat încă această rețetă. O să o facem și o să vă povestim ce-a ieșit.

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.